Kaposvár a miénk

2019-10-11 11:06 | #Kaposvár #Politika

A következő írást egy olvasónk küldte a KPSVR.hu szerkesztőségének. Írását változtatások nélkül közöljük.

Én nagyon szeretem Kaposvárt, de azt tapasztalom, hogy Kaposvár vezetői nem szeretnek engem. De leszűkíthetjük ezt az önző kört Szita Károlyra, hiszen mindenről ő dönt, a többi Fideszes csak bólogat neki. Ha nem felejti el ígéreteit azon nyomban, hogy kimondta, az ide érkezett temérdek pénzből hangulatos, módosabb polgárok által lakott várost építhetett volna.

Én nagyon szeretem Kaposvárt, de sajnos nem lehetek rá büszke. Ha elmegyek egy önkormányzat által megrendelt építkezés mellett, csak a mellette felállított tábláról tudom, hogy az nem összeomlóban van, hanem most éppen összetákolni igyekeznek. De a legnagyobb rombolás a lelkekben ment végbe. Míg az átvett utat már jövőre kátyúzni kell, mert valamiért kimaradt belőle a cement, a békét megteremteni emberöltőbe is telhet. Ezt adta nekünk Szita és a Fidesz.

Valamikor, régebben én is bíztam bennük, szavaztam is rájuk, de a bizalom elveszett. Nem is tudom, hogy mikor: amikor ellopták a magánnyugdíjkasszából a 3000 milliárd forintot ami már örökre elveszett, vagy amikor Taszár elhagyására késztették a sokaknak jómódot hozó amerikaiakat aztán ezt a hibájukat is másokra kenték? Vagy amikor lealacsonyították a „nemzet” fogalmát azzal, hogy még a cimboráknak átjátszott dohányboltokat is így nevezték el? (És ők mondják meg azt is, hogy ki tűzhet ki a szíve fölé kokárdát…) Talán valami apróság lehetett a hosszú sorban, Szita grimasza a tévében, ami elárulta nekem, hogy itt megint valami drága „huncutság” készül. Akkoriban történhetett, amikor a gumiégető építését erőltette.

Akkor fogtak először össze igazán Szita 25 évnyi kiskirálysága alatt a kaposváriak. S most jött el először a lehetőség, hogy le lehet váltani, még akkor is, ha a pálya nagyon lejt a Fidesz kedvére. Övék szinte a teljes média. És rengeteg pénzük van: úgy látom, Szita hetek óta eteti-itatja potenciális szavazóit, jut még arénányi ingyenes Kovács Kati koncertre is. Én azt mondom: nem kéne megalázni a kaposváriakat néhány kiló krumpli osztogatásával, inkább szorgoskodna munkahelyek teremtésén, meg hogy magasabbak legyenek a bérek, s akkor nem csak krumplira futná saját zsebből a kaposváriaknak, hanem melléje húsra is.

Igazából azért írok, mert nagyon szeretem Kaposvárt, és egy picit tartok attól, hogy elveszhet a nagy esély Szita leváltására, s újabb éveket kell várnunk abban reménykedve, hogy gyermekeink, unokáink addig nem vándorolnak el. Mert mintha nem minden „ellenzéki” szervezet akarná ezt a váltást őszintén. Ráadásul ma hallottam egy véleményt, miszerint mindegy, hogy kire szavaznak a Szitával elégedetlen kaposváriak, mert úgyis a Fidesz győz. Persze mindenkinek joga van butaságokat állítani, de én ezt nem hiszem!

Én nem titkolom: Horváth Ákos Ervinre és a Kaposváriakért Egyesület jelöltjeire fogok szavazni, akik mellett összefogott az egyesült ellenzék. A munkám olyan, hogy gyakran járok haza arrafelé éjszaka, s szinte mindig látom, hogy a kampányközpontjukban még hajnali négy órakor is világít a villany – dolgoznak. Értünk.

Egy valamiben tér el a véleményem Horváth Ákos Ervinétől, akivel kapcsolatban meg kell jegyeznem: jó látni, hogy Bod Péter Ákos és Iványi Gábor eljött hozzá. S ami még jobban tetszik nekem (s ezt is ismerőseimtől és a világhálóról tudom): volt több hozzám hasonló „kisember” Horváth Ákos Ervin „felbukkanása” elején, aki kötözködött, hogy ki ő és mit akar, majd miután találkoztak vele, rögtön melléje álltak, és ezt nem is titkolják. Szóval Horváth Ákos Ervin azt mondja – s ezt neki elhiszem -, nem harcolni, hanem építkezni akar, s neki nem a pártlógó a fontos, hanem a teljesítmény, így számít a kiábrándult Fideszesek javaslataira és munkájára is. Ez szerintem is helyes. Ugyanakkor azt gondolom: ha az egyesült ellenzék nyerni tud Budapesten és több megyeszékhelyen, így Kaposváron is, akkor ez lehet az ugródeszka a 2022-es országgyűlési választások sikeréhez. Mert akkor meg lehet mutatni, hogy lehet emberségesen, szakemberek véleményét meghallgatva várost vezetni. Különben marad a mocsár, ami mindig csak lefelé húz. Mindenki elszámol a felelősségével egyszer ebben a következmények nélküli országban is, hogy mit tett vagy nem tett, ha másnak nem majd a gyermekeinek.

Én nagyon szeretem Kaposvárt, s azt szeretném tapasztalni, hogy én is fontos vagyok Kaposvár vezetőinek. Meg a szomszédom, a mellettünk lévő utca, és a többi választókerület lakói is fontosak. S nem csak akkor, amikor a szavazatunk kell, ötévente.

De most – mint ahogyan a Kaposváriakért Egyesület egyik molinóján olvastam – nézőkből bírók lehetünk. Kaposvár nem kizárólag Szitáé. Nem Szitáé és a bólogatóié. Kaposvár az enyém és a tiéd is. Kaposvár szerintem a miénk. Csak fél órányi idő, és egy jó helyre tett „x” kell ahhoz, hogy tényleg így legyen.

Fotó: KPSVR.hu