Szita, Interspar, és a nagy szupermarket-mutyi

2019-10-11 18:44 | #Kaposvár #Politika

Szita Károly három nappal a választások előtt jelentette be: Interspar épül a Kisgáton. Nem, ez nem egy retro-rovat, ugyanott, ahol a tíz éve egy megkezdett Interspar-építkezés csontváza áll, Szita mégis felépíttetné a bevásárlóközpontot. Hogy jutottunk el az Interspar „lakossági ellenállás” miatt félbemaradt építkezésétől, a lakók megkérdezése nélküli beruházásig? És hogy ezt miért pont három nappal a választások előtt kellett bejelenteni? Bemutatjuk!

Ahhoz, hogy megértsük a nagy kaposvári szupermarket-mutyit, vissza kell utaznunk az időbe, nagyjából tíz évet, mikor Szita Károly és a városvezetés hatalmas dilemma előtt állt. Van két hasznosítatlan telek: a füredi laktanya területe és a Kisgát, és adott két hatalmas bevásárlóközpont-lánc, a Tesco és az Interspar. Az egyik szeretné megőrizni és bővíteni monopóliumát a városban, a másik pedig konkurenciaként érkezne az előbbi számára, magával hozva új üzletláncokat, mint például a Media Markt vagy Kika. Az egyes felek érdekei pedig sehol sem keresztezik egymást.

A kaposvári Tesco az ország öt legforgalmasabb és legdrágább hipermarketjei között volt már akkor is, monopol helyzetét a belvárosban pedig Szita Károly asszisztálásával sikerült megszereznie, sőt bővíteni is akarta a befolyását a városban azzal, hogy egy újabb Tescót akart építeni az üzletlánc a füredi laktanya területén, melyhez Szitának és a városvezetésnek szintén komoly érdekeik fűződtek. Kaposvár lakosainak viszont nem tetszett, hogy az amúgy is egyeduralkodó Tesco egy újabb üzletet építene, ráadásul ugyanazon az útvonalon. Itt a tényleges lakossági ellenállásnak köszönhetően Szita Károly visszalépett az új Tesco építésétől.

Ezzel nagyjából párhuzamos időben az Interspar a Kisgáton akart egy bevásárlóközpontot építeni, mely magával hozott volna olyan egyéb üzletláncokat is, melyekre szükség lett volna a városban, azonban a kisgáti telekhez nem fűzte személyes érdek Szita Károlyt, illetve a Tesco elég sokat lobbizott azért, hogy ők maradhassanak az egyeduralkodók Kaposváron. A városvezetés mégis beleegyezett a bevásárlóközpont építésébe, azonban a kivitelezés több akadályba is beleütközött. Az egyik már megint az a fránya lakossági ellenállás volt, azonban több tényező is arra utal, a „lakossági ellenállást” valójában a városháza generálta az építkezés akadályozásának érdekében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Spar-ellenes tüntetést Csutor Ferenc, az akkori műszaki bizottság tagja szervezete meg. Az a Csutor Ferenc, aki 1998-tól önkormányzati képviselő, és közeli kapcsolatban állt Szita Károllyal és a városvezetéssel. A második ok, ami miatt nem haladt a kivitelezés, az a városvezetés rendszeres variálása volt a komplexum terveit illetőleg, mellyel addig szórakoztak, míg a 2008-as világválságnak köszönhetően végleg bedőlt az építkezés, a felállított vasbetonvázak pedig tíz éven keresztül díszítették Kaposvár külvárosát. Egészen tegnapig.

Ugyanis csütörtök délután, az önkormányzati választás hajrájában jelentette be Szita Károly, hogy Interspar fog épülni a Kisgáton, ugyanott, ahol egy évtizeddel ezelőtt a városvezetés megfúrta ugyanezt a beruházást, lakossági ellenállásra hivatkozva. Azonban a kampányidőszak felülírja a lobbisták érdekeit és a lakosság akaratát is. Meg ugye mindez 6,5 milliárd forintért fog megépülni. A legérdekesebb dolog ebben az egészben, hogy az okospark átadásán külön hangoztatta, és büszke volt rá Szita Károly, hogy „áruház helyett parkot építettek”, a Kisgát esetében úgy tűnik pont az ellenkezőjére büszkék…

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Google Maps