Mi a helyzet a gyerekkönyvtárral? Megkérdeztük!

2019-10-23 12:10 | #Kaposvár #Kultúra

Még augusztusban írtunk a Takáts Gyula Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárának felújításáról, mely az évek során többször is leázott, rengeteg gondot és plusz munkát okozva az ott dolgozóknak. A kivitelezést a Szemeco Kft. végzi, ezért nagy volt a feszültség a dolgozók körében a tetőcsere miatt, és a KPSVR.hu szerkesztősége sem számított semmi jóra a cégtől. Azóta sem hallani semmit a beruházásról, ezért felkerestük Horváth Pétert, a könyvtár igazgatóját, hogy megtudjuk, mi a helyzet a második emeleten?

A gyerekkönyvtárat júniusban zárták le, a tetőcsere előkészítése végett, és mint azt Horváth Pétertől megtudtuk, október 16-án elkezdte a cserét a Szemeco Kft., és azóta minden nap folyik a munka. A megrendelő önkormányzat 180 napos határidővel rendelte meg a feladat elvégzését a Szemeco Kft.-től. A területet július 1-től vették át, így még nincsen késében az arról híres Szemeco, a cég azt mondta a könyvtárnak, hogy egy nagyjából 2-3 hetes kivitelezésről van szó.

– A lezárás miatt a nyári szünetben (július - augusztus) a heti egy gyermekprogram maradt el, amely során évek óta egy ismeretterjesztő előadás és kézműves foglalkozás várta a gyerekeket csütörtökönként. Emellett szerettünk volna nyári tábort szervezni, de a jelentkezési időszak alatt értesültünk a lezárásról, így azt a programot még időben lemondtuk. Valójában nem tudjuk, lett-e volna elegendő jelentkező a táborra – világosított fel minket Horváth Péter, mikor az elmaradt gyermekprogramokról kérdeztük. Az egy külön elszomorító dolog, hogy a nyári táboruk lehet akkor is elmaradt volna, ha a nem építkeznének a gyermekkönyvtárban.

A szeptember óta viszont egy programot sem kellett elhalasztani, csak más helységekbe költöztették őket. Hétről-hétre van Baba-mama klub és a gyermekkönyvtáros kolléganők továbbra is fogadják az óvodás- és iskolás csoportokat, akiknek különféle foglalkozásokat tartanak. A mai napon pedig játszóház fogadja a gyerekeket.

A leázás és a felújítás miatt érintett dolgozók munkakörülményeire is rákérdeztünk, és mint kiderült, a legnagyobb probléma, hogy nem tudják használni a könyvliftet, így a gyermekkönyvtárban és a mögötte lévő raktárban lévő könyvekért minden alkalommal lépcsőzniük kell a dolgozóknak, illetve az első emeleti irodában tudnak csupán háttérmunkát végezni a gyermekkönyvtár dolgozói.

Horváth Péter könyvtárigazgató reméli, hogy „rövid időn belül sikerül megszüntetni a beázást, ami sok problémát okozott az elmúlt időszakban, és mivel egyúttal nyitható tetőt helyeznek az épületre, a nyári forróság megszűnésével is számolunk a gyermekkönyvtári lépcsőn, ahol korábban a megrekedt forró levegő nehezítette a közlekedést”.

Szerző: Bogdán Erik