Dagad a balatoni botrány

2020-01-09 09:39 | #Zöld #Politika

Augusztusban és szeptemberben is üzemelt, de csak a közelmútban derült ki, hogy engedély nélkül üzemelt a balatoni Hyperjet elnevezésű, nagy teljesítményű hajó a Balatonon – írja a napi.hu.

A siófoki kikötőből induló hajónak nem volt meg a hatósági engedélye az üzemelésre. Ez egy parlamenti képviselői kérdésre adott minisztériumi válaszból derült ki.

A képen a következők lehetnek: óceán, égbolt, víz, túra/szabadtéri és természet
facebook.com

A hajó üzemeltetése óriási zajjal és hullámokkal jár. A 880 lóerős dízelmotorral szerelt Hyperjet 90 km/h sebességre is képes. Egy spanyol cég gyártotta direkt a Balatonra, a beruházás 100 millió forintba került, ami 7000 forint/fő/félóra összeggel számolva egy szezon alatt megtérülhet. A 24 fős hajó ellen a Siófokon élők és nyaralók, horgászok és a vitorlázók is tiltakoznak – tudósít a napi.hu.

A képen a következők lehetnek: óceán, égbolt, túra/szabadtéri, víz és természet
facebook.com

A Hyperjet környezetromboló tevékenysége miatt egy Facebook-csoport is alakult és petíció is indult az üzemeltetés ellen.

A DK-s képviselők kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról tájékoztatott, hogy a hatóságok figyelmeztették a tulajdonost: ha engedély nélkül kezdi meg a működését a hajó a Balatonon, akkor bírságot kell fizetnie. Arról viszont nem esett szó, hogy hogyan szankcionálják a 2019-es nyári időszak engedély nélküli üzemelését. A kormányhivatal eddig nem szabott ki bírságot az üzemeltetőre – zárja a napi.hu.

 

Forrás: napi.hu

Kép: facebook.com