Közgyűlés: volt néhány érdekes mozzanat

Kpsvr.hu

2020-01-30 15:59:25
Szita Károly nem engedett napirendre venni két ellenzéki előterjesztést, illetve figyelmen kívül hagyott egy név szerinti szavazási kérelmet.

A közgyűlés teljes létszámban kezdhette meg a mai ülést, mivel Felder Frigyes, az összefogás jelöltje, is letette képviselői esküjét. Felder két előterjesztést is benyújtott, azonban Szita Károly nem javasolta napirendre venni azokat, így a fideszes többség le is szavazta. A klímavészhelyzetről és a családon belüli erőszak áldozatainak kialakított krízislakásokról szóltak az előterjesztések. A polgármester később ígéretet tett, hogy a klímavészhelyzetről szóló előterjesztést napirendre veszik a következő közgyűlésen. 

Szita Károly a 2020-as költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy 2030-ra négy alapvető célt tűz ki Kaposvár fejlődésével kapcsolatban: újraiparosítás, demográfiai válság megoldása, egészséges Kaposvár, és az energiagazdálkodást és az ezzel összefüggő klímavédelmet.

A kérdések sorát Felder Frigyes (ellenzéki összefogás) nyitotta, aki arról kérdezte a polgármestert, hogy kik fizettek kötbért, mely beruházások kapcsán és milyen összegben. Szita Károly válaszában elmondta, hogy a gazdasági igazgató tud pontos választ adni erre a kérdésre. A szülészet felújításáról is érdeklődött a képviselő, mivel december 30-án lejárt a szerződéskötési határidő. A polgármester a kormányra hárította a felelősséget, pontos válasz ezügyben sem érkezett. Egy ingyenes internetszolgáltatás megszűnéséről is érdeklődött Felder Frigyes, amit az idős kaposvári polgároknak biztosítottak még 2018 márciusától, ami a választások után hirtelen megszűnt. Szita Károly erre sem tudott válaszolni, de ígéretet tett, hogy utánanéz a dolognak.

Bereczki Dávid (ellenzéki összefogás) arról érdeklődött, hogy az épülő napelempark mennyiben segíti majd a város energiaellátását. Szita Károly elmondta, hogy a rendszer egy 55 ezres város energiaszükségletét képes ellátni és a 400 milliós telekadóból ki tudják fizetni a közvilágítás költségeit. 

Pintér Rómeó (Fidesz) azt kérdezte, hogy mikor készül el az Óvoda utcában a járda, illetve a Kanizsai utca elején lévő tömbbelsőben mikor lesz térfigyelő kamera. A polgármester válaszában elmondta, hogy idén tervezik az útfelújítást és a térfigyelő kamera felszerelését is.

Csutor Ferenc (Fidesz) egy nagyon fontos ígéretre hívta fel a polgármester figyelmét, hiszen a választási kampányban bejelentették, hogy a „Kisgáti torzó” megszűnik és a Spar befejezi a beruházást. Szita Károly válaszában elmondta, hogy a beruházón múlik, hogy mikor kezdődik az építkezés.

Nadrai Norbert (Szőlősgazdák) egy módosító indítványt is benyújtott, amit a polgármester és a fideszes többség nem támogatott. A lényege az volt, hogy vagy csökkentsék vissza a tanácsnokok megemelt juttatását is a 2014-es szintre és minden képviselő juttatását fagyasszák be, vagy emelkedjen a képviselők tiszteletdíja is a tanácsnokok tiszteletdíjához hasonlóan. A képviselő hozzászólásában kérte a név szerinti szavazást is a módosító javaslatról. Ezt Szita Károly nem vette figyelembe és nem rendelt el név szerinti szavazást, annak ellenére, hogy az öt ellenzéki képviselő azt támogatta. 

A költségvetést végül a fideszes képviselők fogadták csak el.

A másik nagyobb vitát kiváltó téma a városgondnokság megszüntetéséről szóló előterjesztés volt. Szita Károly a hatékonyság növelésével magyarázta a megszüntetést, és egy új vállalatirányítási rendszer bevezetését vetítette előre, ahol nyomon követhetők a feladatok.

Bereczki Dávid (ellenzéki összefogás) arról érdeklődött, hogy mitől lesz majd hatékonyabb a munka, Teveliné Horváth Melinda (ellenzéki összefogás) azt kérdezte, hogy a dolgozókat nem éri-e kár az átszervezéssel, Felder Frigyes pedig megkérdezte, hogy a kaposváriak nyomon tudja-e majd követni, hogy mi történik a saját bejelentéseikkel. A polgármester válaszában kiemelte, hogy szükség van a hatékonyság növelésére, azért kell átalakítani a rendszert, a dolgozók nem járnak majd rosszabbul (azt leszámítva, hogy elvesztik a közalkalmazotti státusszal járó előnyöket – a szerk.) és reméli, hogy a lakossági bejelentéseket is hatékonyabban tudják majd kezelni. 

Az előterjesztés 12 igennel, 2 nemmel, és 3 tartózkodással szavazta meg a közgyűlés. 

 

kpsvr

Szólj hozzá!

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház. 

Egy kis segítség a vőlegények számára az esküvői öltöny kiválasztásához

A megfelelő öltöny kiválasztása a vőlegény számára sokszor háttérbe szorul, pedig az esküvői készülődés során legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű lesz a meghívó vagy a koszorúslányok ruhája.

Különleges whiskyk a Skót Alföldről

A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Erre a termékre szükséged lehet a hálószobában

Léteznek olyan termékek, amelyek arra hivatottak, hogy a hálószobában töltött perceket még édesebbé tegyék. Ezek nemcsak a hangulat fokozásáról gondoskodnak, hanem megóvhatnak minket diszkomfortos élményektől, esetlegesen kellemetlen sérülésektől. 

Hogyan történik a tetőfedés? Mire kell figyelni?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy a tető az egyik legfontosabb része minden épületnek.

Sérült gyerekekre hivatkozva, kamupapírokkal gyűjtött adományokat két romániai férfi

Kaposváron 20 ezer, Siófokon valamivel több, mint ötezer forintot csaltak ki a jószándékú járókelőktől egy óra alatt, ám a rendőrök hamar elfogták őket.