Pedofil papok a rehabon - hogyan próbálja a Vatikán „kikúrálni” pedofil papjait.

Kpsvr.hu

2020-02-02 11:11:35
Pedofil és más viselkedési problémákkal küzdő papoknak működtetnek gyógyító intézményeket a Vatikánban. De gyógyítható-e a padofilia? 

„Mi egy szerviz vagyunk, nem egy szeméttelep! Azok, akik ki akarják dobni az autójukat, ne ide jöjjenek.”
Így jellemzi a 69 éves Marco Ermes Luparia diakónus és pszichoterapeuta a gyógyító intézményét azon papok részére, akik pszichológiai és viselkedési problémákkal küzdenek – beleértve a pedofíliát is.

Ő és öt főből álló csapata fogadja az egyházi személyeket már 20 éve Rómában, a telephelyén. Az elmúlt 15 évben hozzávetőleg 150 papot vádoltak meg gyermekek zaklatásával Olaszországban. Decemberben Ferenc pápa feloldotta a papság szexuális zaklatási ügyeinek titkosítását.

John Joseph Kennedy a Hittani Kongregáció vezetője elmondta, hogy 2019–ben a világ országaiból ezres nagyságrendben érkeztek jelentések templomokban elkövetett zaklatásokról.

De mi történik ezekkel a tárgyalásra váró pedofil papokkal? Az Euronews tudósított az egyházi rehabilitációs központokról és az őket körülölelő ellentmondásokról.

Francesco Zanardi – aki a L'abuso hálózat alapítója, amely támogatást nyújt az olasz egyházon belül történt szexuális zaklatások áldozatainak – összesen 24 ilyen központról szerzett tudomást és a nevüket is megszerezte a bírósági iratokból.
„Az esetek 99%-ában amikor a visszaélést elkövető papokat házi őrizetben tartják, ezekre a helyekre mennek. "- mondta Zanardi. 

A legrégebbi a „Venturini Atyák” Trentóban, utána a Divino Amore következik Rómában, mely már 25 éve üzemel.

„Minden ilyen eset személyes drámát takar, melyek aztán a zaklatott személyek drámáiba torkollnak. A terápia minimum arra biztosítékot kíván nyújtani, hogy a bűncselekmény nem fog megismétlődni" - mondja Luparia. 

Az ilyen intézmények filozófiája szerint a kezelés élethosszat tart és teljes elszigeteltséggel jár a társadalom többi részétől. Az elítélt szexuális bűnözők kezelése természetesen ellentmondásos. Kritikusok rámutattak, hogy amíg a szexuális ragadozók kezelésére vannak intézmények, addig az áldozatokat csak nagyon kis mértékben támogatják, nem részesülnek sem anyagi kárpótlásban, sem pszichológiai segítségben az állam részéről.

„Paradox módon az egyház létrehozott ilyen intézményeket a papok számára, viszont nincsenek állami intézmények az áldozatok részére. Az Európa Tanács Lanzarot-i Egyezménye a kisebbségek szexuális zaklatása elleni harcra jött létre és ennek keretében rokkantsági nyugdíjat biztosít az áldozatok számára, valamint „anti-pedofília” igazolást ír elő azoknak a szervezeteknek, önkénteseknek, amelyek munkájuk során kiskorúakkal kerülnek kapcsolatba. De ez a két intézkedés nem létezik Olaszországban.” - mondta Zanardi. 

A pedofília gyógyítható?

Maurizio Marasco pszichiáter és az igazságügyi pszichopatológia és kriminológia volt professzora szerint a pedofília nem betegség, hanem a szexuális viselkedés anomáliája, amely az idő múlásával is stabilan megmarad. Ezért aztán nem is létezik rá gyógyszeres kezelés. A papok gyakran rájönnek, hogy súlyos bűncselekményt követtek el, és elfogadják a büntetésüket, de ez nem garantálja, hogy nem fognak ismét kiskorúakat bántalmazni. 

AP Photo/Alessandra Tarantino
AP Photo/Alessandra Tarantino

Marasco továbbra is aggódik amiatt, hogy a rehabilitációs központokban végzett munkát csak kis mértékben ellenőrzik: „Ismertem embereket, akiket elítéltek, bebörtönöztek, rehabilitációs programokban vettek részt és évekkel később mégis elkövették ugyanazokat a bűnöket. Miután kijutnak ezekből az intézményekből, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem fognak ismét visszaéléseket elkövetni a kiskorúakkal szemben? Ez a probléma." - mondta.

Mi történik a börtönből történt szabadulást követően?

Luparia munkája véget ér amint egy papot elítélnek, mivel a szervezete nem fér hozzá az olasz börtönökhöz. Az eddigi tapasztalatokról és tervekről a következőket nyilatkozta:

„Amint az elkövetőt szabadon engedik a börtönből, pénzügyi okokból sem az olasz állam, sem az egyház nem követi azokat a továbbiakban figyelemmel. Az esetek többségében ezek a papok hajléktalanok lesznek. Mi megpróbáljuk folytatni a terápiát ezt követően is. Jelentős számban vannak olyan egykori egyházi személyek, akik terápiában részesültek nálunk, nekik megálmodtunk egy kolostort, amely lehetővé teszi számukra, hogy méltóságteljes életet éljenek. A terroristáknak, a gyilkosoknak, mindenkinek joga van tisztességes élethez. Miért ne lehetne ugyanerre joga a pedofil szerzeteseknek is?” - kérdezte Luparia. 

A milánói Bollate-börtönben az Olasz Közvetítés-elősegítő Központ 2015-ben egy projektet valósított meg a nők és kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt elítélt foglyok számára - de ez nem terápia. 

A központ elnöke Paolo Giulini elmondta: 

„Mi nem végzünk terápiát. A deviáns magatartást kriminológiai értelemben kell kezelni. Olyan kérdésekben dolgozunk, mint a stresszkezelés, a bűncselekmény elkövetéséhez vezető út szakaszai, az áldozatokkal szembeni empátia fejlesztése és a szexuális nevelés. 2015 óta önkéntes alapon több mint 300 fogoly vett részt a projektben. Közülük mindössze 11 követett el újabb bűncselekményt a szabadulása után. 

Néhány pappal is dolgoztunk. Páran közülük egyházi terápiában is részesültek mielőtt hozzánk jöttek. Tudjuk, hogy egyes vallási szervezetek pszichológiai támogatást is kínálnak, de nem működünk együtt velük.

Kész csoda, hogy még mindig működünk. Eleinte a Lombardia régióból, majd egy európai projektből részesültünk finanszírozásban. Most egy magán alapítvány támogat minket. Minden évben kockáztatjuk a megszűnést.” 

 

Forrás: euronews.com

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.euronews.com/2020/01/21/paedophile-priests-in-rehab-how-the-vatican-tries-to-cure-child-abusers?fbclid=IwAR3vnPEqB9ikyHtnGoejB2dI_VceMqbBCoq6zfLJvCOxN4fWv5ZLgajkV3I

Borítókép: AP Photo/Alessandra Tarantino

Szólj hozzá!

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.