Maratoni közgyűlés személyeskedő vitákkal

2020-02-28 15:25 | #Kaposvár #Zöld #Politika

Személyeskedésektől sem mentes viták zajlottak le a csütörtöki közgyűlésen, ahol szóba került az illegális szemétégetés, a klímastratégia, a városi tűzijátékok és a családon belüli erőszak áldozatainak támogatása.

A közgyűlés Heffer Attila, kaposvári rendőrkapitány, beszámolójával kezdődött. A kapitány elmondta, hogy 2019-ben 843 regisztrált bűncselekmény történt Kaposváron. 2018-ban ez a szám 942 volt, 2017-ben 1382. A közterületeken történt bűncselekmények száma évek óta stagnál, tavaly 283 ilyen eset történt. A kapitány hangsúlyozta, hogy a térfigyelő-rendszer nagy segítséget nyújt a bűncselekmények felderítésében, tavaly több, mint ezer felvételt néztek meg a rendőrök felderítés céljából. 416 kiemelt bűncselekmény volt, ami 2010-óta jelentős csökkenést mutat, 35 lakásbetörés és öt rablási esetet regisztráltak. A kapitány felhívta a figyelmet az ittas vezetés növekedésére, illetve megoldandó problémának nevezte az illegális hulladékégetést és lerakást.

A kérdések sorát Felder Frigyes kezdete, aki a volt Tanép-telepen folytatott illegális szemétégetéssel kapcsolatban kérdezte a kapitányt, hogy tudják-e, ki az elkövető, mit éget és mit fog csinálni a rendőrség a probléma megoldásában. Heffer Attila elmondta, hogy tudják ki az elkövető, azt is, hogy mit éget és ígéretet tett, hogy meg fogják oldani a problémát.

Bereczki Dávid a kaposváriak szubjektív biztonságérzetével kapcsolatban tett fel kérdést, hogy van-e ilyen felmérés a rendőrség birtokában. Heffer Attila elmondta, hogy a média nagymértékben befolyásolja a szubjektív biztonságérzetet, sokszor nem a valós biztonságot tükrözi az, amit az emberek éreznek. Molnár Gábor rendőrfőkapitány elmondta, hogy nincs ilyen felmérésük Kaposvárról, de a visszajelzések alapján nem lát problémát a biztonságérzettel kapcsolatban.

Teveliné Horváth Melinda az iránt érdeklődött, hogy a cseri és a donneri városrészekben folytatódni fognak-e a készenléti rendőrséggel közösen végrehajtott járőrözések. A kapitány válaszában elmondta, hogy folytatják ezeket a közös akciókat.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért téma a klímastratégia elfogadása és a klímavészhelyzet elismeréséről szóló előterjesztés volt. Szita Károly a Trenecon Kft. által készített Klímastratégiát terjesztette elő, míg Felder Frigyes a klímavészhelyzet elismerését és egy egységes klíma cselekvési terv kialakításához szükséges szempontrendszert hozott a közgyűlés elé. A két előterjesztést közösen tárgyalta a testület.

A fideszes képviselők szándékosan úgy kezelték a két napirendi pontot, mint egymásnak ellentmondó előterjesztések, holott Felder többször is hangsúlyozta, hogy ezek egymást kiegészítő javaslatok. Az övé egy szempontrendszer, ami alapján egy klímastratégiát meg lehet alkotni, a Trenecon Kft. munkája pedig maga a klímastratégia, így nincs ellentmondás a két előterjesztés között. A képviselő azt is szerette volna, ha a közgyűlés elismeri, hogy jelenleg klímavészhelyzet van, amit Szita Károly szándékos csúsztatással klímavészhelyzet kihirdetéseként emlegetett. A képviselő többször felhívta a figyelmet, hogy nem a vészhelyzet kihirdetéséről van szó, ennek ellenére a fideszes többség nem vett erről tudomást. Borhi Zsombor alpolgármester fércmunkának nevezte Felder előterjesztését, megjegyezve, hogy a gyereke fél óra alatt összedob egy ilyen irományt. A képviselő válaszában elmondta, sajnálja, ha valaki nem képes különbséget tenni egy szempontrendszer és egy komplett stratégia között, az ilyen személyeskedő sértések pedig nem őt minősítik. Azt is hozzátette, óriási eredménynek tartja, hogy a közgyűlésben hangsúlyos téma lett a zöld kérdés, már azok is foglalkoznak a klímaválsággal, akik eddig tagadták azt. Végül a közgyűlés a klímastratégiát egyhangú szavazással elfogadta, Felder Frigyes előterjesztését csak az ellenzéki képviselők támogatták. 

A kiemelt városi rendezvényekkel kapcsolatban Teveliné Horváth Melinda felvetette, hogy a városi tűzijátékok korlátozását fontolóra kellene venni más városokhoz hasonlóan, az állatok védelme érdekében. A közgyűlésen tagjainak véleménye megoszlott a kérdésben, de Szita Károly ígéretet tett, hogy kikéri a kaposváriak véleményét a tűzijátékkal kapcsolatban.

Fontos előterjesztés volt a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés, melyet Felder Frigyes és Gíber Vilmos külön-külön terjesztett elő. Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Felder Frigyes pitiánerségnek nevezte, hogy az ő előterjesztését beadatták egy fideszes képviselővel is, csak, hogy ne kelljen elfogadni egy ellenzéki képviselő előterjesztését. Az előterjesztés tartalmával minden képviselő egyetértett, Felder lemondott a saját előterjesztéséről, így a fideszes képviselő előterjesztését fogadta el a közgyűlés egyhangú szavazással.

Vitát váltott ki a krízislakások létrehozásáról szóló előterjesztés is, melyet szintén Felder Frigyes terjesztett elő. A képviselő azt szerette volna, ha az önkormányzat olyan címnélküli lakásokat hozna létre, ahova biztonságosan elmenekülhet az áldozat a bántalmazó elől, mivel a lakások címe nem lenne nyilvános. Szita Károly szerint ez nem probléma, hiszen megvan az az intézményi hálózat, ami segíti az anyákat és gyermekeiket a krízishelyzetekben. Bereczki Dávid hozzászólásában elmondta, hogy ezek a lakások azt a célt szolgálnák, hogy ha egy nőt bántalmazás ér, akkor gyorsan el tudjon menekülni egy olyan helyre, ahol a bántalmazó nem találja meg. A fideszes képviselők amellett kardoskodtak, hogy ez nem egy valós probléma és a Borostyánvirág Anyaotthont hozták fel példának, mint amely intézmény ezt a problémát megoldja. Felder Frigyes zárszavában elmondta, a Borostyánvirág Anyaotthon kiváló munkát végez, de ők azzal a céllal jöttek létre, hogy az anyák és gyermekeik hosszabb időt tölthessenek el az intézményben. Amit ő javasol, az egy azonnali és csak átmeneti menedék létrehozása, amit addig venne igénybe a bántalmazott, amíg megoldódna a hosszútávú tartózkodása. Az előterjesztést öt igennel, három nemmel és kilenc tartózkodással utasította el a testület.   

 

kpsvr

Borítókép: kpsvr