A Fidesz-KDNP egyetlen egy ellenzéki módosító javaslatot sem fogadott el

2020-03-30 16:46 | #Kitekintés

Az Országgyűlés hétfő délután szavazott a koronavírus-törvényjavaslatról, ami hetek óta komoly viták tárgyát képezi a hazai közéletben. Az ellenzéki részéről “felhatalmazási törvényként” emlegetett törvényjavaslat szerint a kormány rendkívüli jogosítványokat kapna a járványhelyzet fennállásáig, mely idő alatt a parlament nélkül, rendeleti úton hozhatna döntéseket a kormányzat.

Az ellenzéki pártok kritikái egybehangzóak voltak: eszerint hajlandóak lettek volna elfogadni a törvényjavaslatot, amennyiben abban egy időkorlátot foglalna bele, ám erre nem került sor. Már múlt héten napirendre kerülhetett volna a javaslat elfogadása, de az ellenzéki szavazatok hiányában nem született 4/5-ös többség a törvényjavaslat házszabálytól eltérő módon való tárgyalásához.

Az ellenzéki politikusok hétfői napirend előtti felszólalásaikban továbbra is arra kérték a kormányt, hogy tüntessenek fel időkorlátot a javaslatban, de ezt a kormánypárti politikusok visszautasították. Indoklásuk szerint ugyanis sem politikusok, sem pedig virológusok nem tudják megbecsülni a járvány várható hosszát.

Délután három óra környékén kezdődött meg a határozathozatal a parlamentben. A Fidesz-KDNP egyetlen egy ellenzéki módosító javaslatot sem fogadott el (ezek többségében az időbeli korlátra tettek javaslatot az ellenzéki pártok).

Az Országgyűlés kormánypárti kétharmados többsége – 137 igen, 53 nem, illetve tartózkodás nélkül – elfogadta a koronavírus-törvényt – amit ellenzékben többnyire „felhatalmazási törvénynek” neveztek.

A törvény alapján a felhatalmazás adása és a speciális szabályok megalkotása kifejezetten a kormány által kihirdetett, a rendelet szerinti, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzetre vonatkozik. Továbbá a törvény más veszélyhelyzetben nem alkalmazható, kizárólag csak a koronavírus-járvánnyal összefüggő különleges jogrendi helyzetre vonatkozik. Azt is előírja, hogy a kormány „a veszélyhelyzet elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtett intézkedésekről rendszeresen, az Országgyűlés ülésén – annak hiányában az Országgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői részére -tájékoztatást adjon.”

 

forrás: JövőTv