Kaposvári ellenzék egységesen kiáll a Kaposvári Egyetemért

2020-04-04 13:40 | #Kaposvár

Sajtóközleményben áll ki a kaposvári ellenzék a Kaposvári Egyetem önállósága mellett. Mint írják: csalódás, hogy Szita Károlynak elfogyott a lobbiereje, Gelencsér Attilának meg nem is volt. Önálló egyetem nélkül pedig nem lesz a régió vezető várasa Kaposvár.

Április 1-jén robbant a bomba, hogy megszűnik a Kaposvári Egyetem és beolvasztják a gödöllői Szent István Egyetembe. Másnap az is kiderült, hogy a döntésről az egyetemet senki sem tájékoztatta, az Országgyűlés honlapjáról tudták meg, hogy 2020. augusztus 1-jén már nem lesz olyan, hogy Kaposvári Egyetem.

Itt olvashatja Szita Károly sunnyogását az ügyben.

A kaposvári ellenzék közös sajtóközleményben áll ki a Kaposvári Egyetem önállósága mellett:

Sajtóközlemény a Kaposvári Egyetem önállóságát megszüntető felsőoktatási törvény módosításáról

Rendkívüli csalódottságunkat és tiltakozásunkat kívánjuk ezúton kifejezni a kormány azon döntésével kapcsolatban, amellyel augusztus 1-től megszüntetné a Kaposvári Egyetemet, és összeolvasztaná a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel. Az így létrejött, új Szent István Egyetem pedig 2021. január 1-től alapítványi kezelésben működne tovább. A felsőoktatás jelenlegi módosítása egyedül városunk egyetemének önállóságát venné el, ami azért is értehetetlen, mert vannak a kaposvárinál jóval kisebb hallgatói létszámmal működő egyetemek is (pl. Dunaújvárosi Egyetem, Soproni Egyetem).

Csalódottak vagyunk, mert úgy gondoltuk, hogy az egyetem működését politikai konszenzus övezte, hiszen 20 évvel ezelőtt az első Orbán-kormány kezdeményezte a létrehozását, majd az azt követő kormányok is folyamatosan fejlesztették az egyetemet. 2005-ben a campus új épületeit például együtt avatta az akkori oktatási miniszter Magyar Bálint és elődei, Pokorni Zoltán és Pálinkás József. A kaposvári felsőoktatás igazi erejét azonban nem az adta, hogy eddig mindig sikerült az állam támogatását megnyerni, hanem az, hogy a jövőjét mindig helyben „álmodhatták” meg. Ez adta az identitását és ez vezette az alapítókat is: Horn Péter akadémikust, volt rektort, Baka József gazdasági főigazgatót és Leitner Sándor főigazgatót. Az önállóság elvesztésével és az alapítványi működtetéssel nem csupán az ő álmaik veszhetnek el, hanem az is, amit a 2010 óta folyamatosan és drasztikusan – több mint felére - csökkenő állami finanszírozás mellett az egyetem vezetői és polgárai együtt elértek, megvalósítottak. Eddig úgy tűnt, hogy a megye és a város vezetői is mindig az egyetem mellett álltak.

Csalódásunkat fokozza, hogy a jelek szerint a nyertes választás ellenére elfogyott a polgármester lobbiereje is, Gelencsér Attila, a város országgyűlési képviselője pedig ilyen képességről még nem tett tanúbizonyságot. Azt nekik is tudniuk kell, hogy a jelenlegi döntés következménye lehet, hogy leépül a kaposvári felsőoktatás, ami pedig kimutatható, milliárdokban mérhető veszteséget jelent a város számára. Kevesebb bevételt a főbérlőnek, a vendéglátósnak, a taxisnak, a színháznak, a mozinak, a könyvesboltnak, és a többi üzletnek, amelyeknek szolgáltatásait nem csupán a hallgatók veszik igénybe, hanem azok az egyetemi dolgozók is, akik életüket összekötötték Kaposvárral. Közel hatszázan vannak ők, így a Kaposvári Egyetem az egyik legnagyobb munkáltató a városban. Az egyetem önállóságának elvesztésével azonban nem csupán az ő egzisztenciájuk és az alapítványi működés miatt a közalkalmazotti létük kerülhet veszélybe, hanem a polgármester által mostanában oly sokszor hangoztatott cél is: legyen Kaposvár a régió vezető városa!

Polgármester Úr! Nincs vezető város egyetem nélkül! De igazán erős sincs!

Az önállóság elvesztése és a felsőoktatás esetleges leépülése azonban nem csupán anyagiakban mérhető veszteség Kaposvár és a régió számára, hanem szellemi és kulturális is! A vidéki egyetemek, így a kaposvári is, az egyik legfontosabb letéteményesei a vidéki Magyarország felzárkóztatásának, a fiatalok megtartásának. A dél-dunántúli régióban, amelyik nemcsak az ország, hanem az EU egyik legszegényebb régiója is, talán ez más egyetemekhez képest is jelentősebb szerepvállalás egyetemünk számára, még Pécs mellett is!

„A bajban adni kell, nem elvenni!” Ez volt Szita Károly egyik jelmondata az elmúlt évtizedben, aminek most úgy tűnik, nem sikerül érvényt szereznie, pedig most éppen bajban a haza és bajban a város!

A döntés körüli bizonytalanság és az állami diktátum ellenére, az egyetem vezetői által kiadott sajtóközleményből is látszik, hogy mennyire elkötelezettek az önálló kaposvári campus mellett és próbálják menteni, ami menthető a kaposvári universitasból.

A jelenlegi helyzetben azonban a legtöbbet a polgármester és a megye országgyűlési képviselői tehetnék azzal, hogy visszavonatják a Kaposvári Egyetem önállóságát veszélyeztető törvényjavaslatot, amíg nem késő! Amennyiben mégis megszavazzák, akkor elárulják városukat, megyéjüket és mindazt, amiben állítólag eddig ők is hittek!

 

Kaposvár, 2020. április 04.

Molnár Tiborné s.k. a Demokratikus Koalíció – Somogy 1. vk. elnöke                            

Mészáros Krisztián s.k. a Jobbik kaposvári alapszervezetének elnöke

Felder Frigyes s.k. az LMP kaposvári és Somogy megyei elnöke

Bereczki Dávid s.k. a Momentum Mozgalom kaposvári elnöke

Pintér Attila s.k. az MSZP kaposvári szervezetének elnöke

 

kpsvr