A rendőrség igazoltatta és megbüntette a kormány ellen dudálással tüntetőket

2020-04-27 18:33 | #Kitekintés #Politika

Hétfő délutánra Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum az ország 17 városába hívta autós dudálásra azokat, „akiknek elegük van az elmúlt hetek látszatintézkedéseiből, a demokrácia csorbításából, az önkormányzatok kivéreztetéséből, a magyar emberek cserbenhagyásából”.

A Dudálj, hogy Orbán is hallja! című facebookos felhívás oldalán azt írták: „Orbán Viktor az elmúlt hetekben mindent megtett, hogy azt mutassa: megvédi az embereket a koronavírustól és az azzal járó válságtól. Ezek többsége azonban látszatintézkedés: sem az egészségügyi rendszer, sem a gazdaság nem áll készen a következő hónapokra.”

A demonstráció előtt Cseh Katalin, Szél Bernadett és Hadházy Ákos közös sajtótájékoztatót tartott, többek között elmondták: az egészségügyi dolgozók számára továbbra sincsenek megfelelően biztosítva a védőfelszerelések, a kormány cserbenhagyta a munkavállalókat, az álláskeresőket, a vállalkozásokat, illetve azokat a betegeket is, akiket a kórházi ágyfelszabadítások miatt hazaküldtek.

A sajtótájékoztató után a Clark Ádám téren kívánták dudálással kifejezni a véleményüket a kormány intézkedéseivel elégedetlen tüntetők (többnyire autóval, de volt, aki biciklivel érkezett), a rendőrség azonban gyorsan közbelépett.

A rendőrség sorra állította meg a dudálós demonstrálókat

A rendőrség sorra igazoltatta a dudálós demonstrálókat (nemcsak az autósokat, hanem a bicikliseket is), mert az „indokolatlan hangjelzéssel” szabálysértést követtek el. Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt is megállították és igazoltatták, a rendőrök megkérdezték tőle, hogy lemond-e a mentelmi jogáról. Helyszíni tudósítónk szerint pénzbüntetésre számíthatnak a dudálós demonstrálók. Szél Bernadett és Hadházy Ákos elmondták: közösségi finanszírozásból szeretnék kártalanítani azokat, akiket a rendőrség pénzbírságra büntetett.

Az egy héttel korábbi, szintén dudálós demonstráció még nem zavarta a rendőrséget.

A Jövő TV tudósítása alább nézhető vissza:

 

Forrás: Jövő Tv