Megkezdődhet a korlátozások fokozatos enyhítése

2020-04-28 12:35 | #Kaposvár #Kitekintés

Jövő héttől megkezdődhet a koronavírus-járvány visszaszorítására tett korlátozások fokozatos enyhítése, melynek értelmében kinyithatnak majd a szállodák, az éttermek és a kávézók is.

A Magyar Nemzet értesülése szerint ezzel párhuzamosan országos szinten is kötelezővé tehetik majd a szájmaszkok használatát zárt térben.

A kereskedelmi egységek nyitva tartása is változhat az elkövetkező hetekben, az idősek számára fenntartott háromórás idősáv is módosulhat majd, igaz továbbra is fontos szempont marad a kiemelten veszélyeztetett korosztály védelme. A korlátozás ideje alatt felkereshető boltfajták sora is bővülhet, valamint az üzemidő is meghosszabbodik. Májustól ezek mellett újranyithatnak azok az üzletek, amelyek hetek óta zárva tartanak, így a ruha- és a cipőboltok, valamint a játék- és a könyvesboltok is. Az előzetes információk szerint fontos kitétel lesz, hogy az értékesítési helyeken tartható legyen a másfél méteres távolság is.

A hazai turisztikai szezon előkészítése is megkezdődhet már májusban, fokozatosan kinyithatnak a szállodák és a vendéglátóhelyek is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket. 

Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta: “Fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítünk a korlátozásokon, újraindítjuk az ország életét és a gazdaságot.” Palkovics László szerint a személyes kontaktusok számának növekedésével minden bizonnyal nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma is, ám véleménye szerint az ellátásukra már fel van készülve az egészségügy.

“HA A JÁRVÁNY TÚLLÉPNE AZ ELŐRE MEGHATÁROZOTT MÉRTÉKEN, AKKOR ISMÉT JÖN A „HÚZD MEG”, TEHÁT SZIGORÍTUNK, ÍGY MEGINT LELASSÍTJUK A VÍRUS TERJEDÉSÉT. EZZEL A CSÚSZÓ SZABÁLYOZÁSSAL TUDJUK KÉZBEN TARTANI A JÁRVÁNYT, EZ A LOGIKÁJA A KORMÁNYZATI DÖNTÉSEKNEK”

– mondta Palkovics.

Forrás: Jövő Tv

Borítókép: Balogh Zoltán/MTI