Alkotmányellenes megbüntetni a dudáló tüntetőket - mondja a TASZ

2020-04-29 09:34 | #Kitekintés #Politika

Hétfő délután ismét autós demonstrációt tartottak Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők, valamint a Momentum Mozgalom szervezésében a Clark Ádám téren, hogy így tiltakozzanak a kórházi ágyak kiürítése ellen. Az eseményen a rendőrök megbüntették a dudáló tüntetőket. A TASZ szerint ez alkotmányellenes.

A tüntetésen az események nem várt fordulatot vettek, miután a rendőrség sorra állította ki a forgalomból a dudáló autósokat, akikkel szemben eljárást kezdeményeztek “indokolatlan hangjelzés használata miatt”. Az igazoltatottak között volt Szél Bernadett országgyűlési képviselő is, aki televíziónknak elmondta, Hadházy Ákossal közösségi adománygyűjtésbe kezdenek a megbírságoltak kártalanítására.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Facebook oldalán reagált az esetre, bejegyzésükben azt írják: nem veszélyes a társadalomra, hogy dudálással nyilvánították ki véleményüket a hétfő délutáni budapesti autós tüntetés résztvevői. Szerintük ezek az állampolgárok felelősségteljesen gyakorolták a véleménynyilvánításhoz való jogukat, ezért jogi segítséget ajánlottak számukra.

A TASZ szerint ugyanis a demonstráció nem a gyülekezési törvény alapján zajlott, hiszen a veszélyhelyzeti szabályozás nem teszi lehetővé, hogy bárki bejelentett tüntetést szervezzen. Éppen ezért, aki a járvány kockázatait is figyelembe véve szeretne véleményt nyilvánítani, annak kreatív eszközökhöz kell nyúlnia. Ilyen lehet szerint az autós tüntetés, amelynek résztvevői “a saját járművükben tartózkodnak, egymással fizikailag nem érintkeznek, véleményüknek pedig dudálással adnak nyomatékot – ezzel megfelel a magatartásuk a kijárást korlátozó szabályok céljának”.

Azt a jogvédő szervezet is elismeri, hogy látszólag valóban szabálysértést követtek el a résztvevők, azonban ezt csak azért tették, hogy felelősségteljesen gyakorolhassák a véleménynyilvánításhoz való alapvető jogukat, ezért ha valóban megbüntetnék őket, az alkotmányellenes lenne.

A TASZ meggyőződése, hogy “a rendőrség tegnap hozott szabálysértési határozatait sikerrel meg lehet támadni a bíróságon, mert nem veszélyeztette sem a járványügyi intézkedéseket, sem a forgalom biztonságához fűződő közérdeket”, ezért arra biztatják azokat, akik ellen eljárás indult, hogy forduljanak bátran jogi segítségért a szervezethez.

A Jövő Tv tudósítását itt lehet visszanézni

 

Forrás: Jövő Tv