Megkezdték a Platánfák kivágását a Noszlopy utcában

2020-05-05 13:40 | #Kaposvár #Zöld

Elkezdték kivágni a Noszlopy Gáspár utcában a platánfákat. A 100-120 éves fák még csak középkorúnak számítanak, de az évtizedes elhanyagolásuk miatt menthetetlenek.

Tavaly nyáron majdnem agyonütött egy kisgyermekes családot az egyik platánfáról letört hatalmas ág. Pár lépésen múlt a tragédia. Az évtizedek óta elhanyagolt fák egy része már menthetetlen, meg is kezdődött a kivágásuk. Összesen 13 fát vágnak ki.

A fakivágásokat Szita Károly megújulásnak próbálja eladni, de Felder Frigyes önkormányzati képviselő a polgármesterhez írt nyílt levelében nevetségesnek nevezte ezt a kommunikációt. Mint írja: „Ez valójában óriási felelőtlenség és kudarc.”

A zöld képviselő azt is megjegyzi: egyetért a város környezetfejlesztési igazgatójával, miszerint egy városi környezetben nem hagyhatják, hogy az emberek balesetveszélyes fák alatt sétáljanak. De felvetődik a kérdés: eddig miért hagyták?

Matáncsi János erdőmérnök 75 fát vizsgált és lejújtónak ítélte meg a vizsgálat eredményét. A zöld képviselő szerint ez mindent elmond a polgármester eddigi tevékenységéről. 

Felder képeket is közzétett a Kapo(c)s nevű facebook csoportban, ahol azt írja, hogy Szita Károly hiába hirdet faültetési akciót, ha utána nem gondozza azokat. Egy előterjesztést is be fog adni ezzel kapcsolatban a közgyűlésben, hogy minden eszközzel próbálják meg megvédeni a fákat a kivágás elől.

Klímavédelmi szempontból is fontos a faállomány karbantartása, hiszen 3-4 celsius fok különbséget is jelent a fák lombkoronája a nyári melegben – zárja Felder Frigyes. 

 

 

 

 

 

kpsvr

Borítókép: Kapo(c)s közösség facebook csoport/Felder Frigyes