A kormánypártok elutasították a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépést

2020-05-06 12:47 | #Kitekintés #Politika

Az ellenzék képviselőnői közösen tiltakoztak amiatt, hogy KDNP-s politikusok kezdeményezésére a parlament kedden politikai nyilatkozatban utasította el az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást. A Fidesz-frakció közleményben reagált, amelyben azt írták: „az ellenzék hagyja abba a hergelést”, mert Magyarország nem csatlakozik az egyezményhez.

Tiltakozunk a Fidesz-KDNP nők ellen indított lejárató és gyűlöletkampányával szemben – jelentette ki a keddi sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője. Azt is mondta: Orbán Viktor, Kövér László és a kormánypártok háborút indítottak a nők ellen. Szerinte a kormánypártok elutasították, hogy hatékonyan lehessen fellépni a nők és a gyermekekkel szembeni erőszak ellen. A képviselő hangsúlyozta: a pártokon felülemelkedve, minden magyar nőért ki akarnak állni, mert az erőszak nem ismer sem pártokat, sem vallási hovatartozást, sem származást. Hozzátette: kötelességük, hogy elutasítsák az erőszak minden olyan formáját, amit Orbán Viktor, Kövér László és a kormánypártok képviselnek.

„KÖVETELJÜK A KORMÁNYPÁRTI KÉPVISELŐKTŐL, HOGY KÖZÖSEN UTASÍTSÁK EL A NŐK ÉS A GYEREKEK ELLEN ELKÖVETETT ERŐSZAKOT, FEJEZZÉK BE A NŐK ELLEN VÍVOTT HÁBORÚT, ÉS KÖZÖSEN LÉPJENEK FEL ŐK IS A GYŰLÖLET ELLEN”

– jelentette ki Szabó Tímea.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, a Fidesz-KDNP „módszere” az, hogy ha nincs igaza, akkor „bárkit megaláz, üt”, és mindent elkövet, hogy akinek viszont igaza van, „azt valamilyen módon lejárassa és megsemmisítse”. A Fidesz-KDNP-nek az a problémája, hogy az Országgyűlésben vannak nők, mert a nők minden áldott nap tükröt tartanak eléjük – közölte.

„MEGMUTATJUK NEKIK, HOGY ŐK KICSODÁK, ÉS A MAGYAR TÁRSADALMAT MIKÉPP VESZIK SEMMIBE”

– tette hozzá. Varga-Damm Andrea szerint a kormánypártok hatalomgyakorlásának „a legfontosabb eszköze a női nem lejáratása”, és az, hogy a nőnek semmi más dolga nincs, csak az, hogy a férfit kiszolgálja, és gyermekeket szüljön. „Legyetek egészséges férfiak, és akkor nem lesz problémátok a nőkkel” – üzente a kormánypárti politikusoknak a jobbikos képviselő.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy a magyar állam megvédi az erőszak minden áldozatát. A magyar állam nem védte meg a hatgyermekes Orosz Bernadettet, ahogy nem védte meg Szilágyi István színművészt sem, akit „saját gyermeke vert halálra otthonában”, éppen anyák napján.

Igen ízléstelen a színész halálának másnapján olyan politikai nyilatkozatot bevinni az Országgyűlés elé, ami azt üzeni, hogy nem is számítanak az áldozatok – jelentette ki.

„SZÉGYEN EURÓPÁHOZ, EGY NAGY CIVILIZÁCIÓHOZ, ÉS ÉRTÉKEIHEZ PEDIG MÉLTATLAN, AMI ITT ZAJLIK”

– fogalmazott Gurmai Zita. Arról is beszélt, hogy nő a családon belül bántalmazások száma, mióta az emberek kénytelenek több időt tölteni otthon a járványhelyzet miatt. A szocialista képviselő konkrét javaslatokat is megfogalmazott: hozzanak létre önálló költségvetési alapot, növeljék az iskolapszichológusok számát, építsék be a Nemzeti alaptantervbe a családon belüli erőszak elleni fellépést, képezzék a témában a rendvédelmi és igazságügyi dolgozókat, erősítsék meg a jelzőrendszert és az anyaotthonok kapacitását, illetve indítsanak több vizsgálatot hivatalból.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője rámutatott, a családon belüli erőszak sosem a pofonnal kezdődik, a fizikai erőszakot mindig megelőzi a verbális erőszak. Arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt hetekben nemcsak a parlamentben volt megtapasztalható az ellenzéki képviselőnőkkel és szavazókkal szembeni verbális erőszak, hanem

a kormánypárti képviselők közösségi oldalain is az látható, hogy az ő szavazóik is „egyre inkább erre az útra tévedtek”.

Vadai Ágnes hangsúlyozta: a verbális erőszak gyakran torkollik fizikai erőszakba, az ellenzék azonban nem szeretné, ha az ország abba az irányba menne, „hogy itt lehet másokat verni”, márpedig a Fidesz-KDNP a keddi döntésével is „ez üzente”. Bejelentette: kezdeményezi, hogy az ellenzéki képviselőkkel együtt, újra nyújtsák be az isztambuli szerződés ratifikálására vonatkozó korábbi javaslatukat.

„NÉZZÜK MEG, HOGY AZOK A HÖLGYEK, AKIK A FIDESZ-KDNP-BEN ÜLNEK, ÉS AKIK JÓ ÉDESANYÁK, JÓ FELESÉGEK, JÓ BARÁTNŐK, ÉS GONDOLOM, HOGY JÓ EMBEREK, ŐK FELÜL TUDNAK-E EMELKEDNI A POLITIKAI NÉZETÜKÖN”

– tette hozzá Vadai Ágnes.

Hohn Kriszitna, az LMP képviselője szerint az isztambuli egyezmény jelképe a családon belüli erőszak elleni küzdelemnek, amit a kormánypártok a politikai nyilatkozat elfogadásával lesöpörtek a színről. Ezzel sok embertől, látens áldozatoktól vették el a reményt, és az erőt, hogy a családon belüli erőszak ellen küzdjenek – jelentette ki.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt mondta: úgy tűnik, hogy most már „minden reggel egy gyomrossal ébred az ország”, és a KDNP anyák napján dolgozta ki az Isztambuli Egyezménynek a „kinyírását”, ezt pedig ízléstelennek tartja. Azt is mondta: a KDNP-nek Soros és a migránsok helyett a járvánnyal, illetve olyan szociális problémákkal kellene foglalkoznia, melyeknek nem lesz holnap vége. Szél Bernadett azt várja a magyar parlamenttől, legyen egységes abban, hogy fellépjenek a családon belüli erőszak ellen. „Nőügyekkel nem foglalkozom” – idézte Orbán Viktort. Szél Bernadett szerint valahol itt kezdődnek a problémák, ezért tisztelettel kéri a magyar kormányfőt, nézze meg, hogy miközben Európában levelezik, mi történik a magyar parlamentben, „mert sorra bántanak, sértene meg embereket, és ez egyre durvább”.

„HOLNAP REGGEL MIRE FOGUNK FELKELNI? ÉJSZAKA MIT FOGNAK BENYÚJTANI? MIT TERVEZNEK MÁR MEGINT? MI A KÖVETKEZŐ, AMIT ITT A VÍRUSJÁRVÁNY ALATT BENYÚJTANAK?”

A független képviselő kiemelte, terhelő kérdések ezek, és csak egy megfelelő válasz lehet ezekre, az, ha az Isztambuli Egyezmény ratifikálására kerül.

Az ellenzék hagyja abba a hergelést!

– így reagált a Fidesz-frakció kedden az ellenzéki képviselőnők tiltakozására.

Az MTI-nek küldött közleményben az áll: tisztelet és megbecsülés illeti a nőket, ez vitán felül áll, az egész európai kultúra a nők egyenjogúságára épül. Ugyanakkor felháborítónak tartják, ahogy „az ellenzéki képviselők félremagyarázzák a házelnök szavait”, miközben nem szavazták meg a nők és gyermekek bántalmazását súlyosabban büntető Btk.-módosítást, „el akarták tussolni a Gothár-féle színházi szexuális zaklatást”, és csak nevettek a párbeszédes Burány Sándor „cinikus megjegyzésén”, amelyben „együttműködési kényszerként” állította be a szexuális zaklatást.

„AKKOR MÉG EGYSZER: KÖVÉR LÁSZLÓ AZOKRÓL AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐKRŐL BESZÉLT, AKIK ELTORZULT ARCCAL GYŰLÖLKÖDNEK, BOTRÁNYT BOTRÁNYRA HALMOZNAK A PARLAMENTBEN”

– közölte a kormánypárti képviselőcsoport.

 

Forrás: JövőTv

Borítókép: Instagram/Szabó Tímea