Éljen május elseje

Kpsvr.hu

2020-05-06 10:02:30
Éljen? ... Felőlem. Mára már, csak annyi maradt belőle amennyi itt van a tányéron. Nekem ennyi. Ennyi is csak azért, mert ragaszkodtam hozzá.

Meggyes József írása.

A szerző Kaposváron született, kisebb megszakítással a városban élt. Itt nőtt fel, részben ide járt iskolába is, és itt dolgozta végig hivatását. Első blogja -MJ Vándor- 2009.09. 08-tól íródik, a ...tükör... 2011.06.25-én indult és a Zsömi 2015.11.17-én. Itt a KPSVR-en általában a ...tükör... blog írásai olvashatók.

Az ünnep kapcsán eszembe jutott a majális, arról meg a szénfeketére égett hurkasütő tálak a sercegő zavaros olajban úszkáló hurkákkal, kolbászokkal. Nem sok dolog volt anno, amit én kedveltem a május elsejei felhajtásokból. Többek közt a fentebb leírt látványt sem csíptem. Elég korai koromban sikerült elcsípnem egy avas ízű hurkaremeket, utána aztán felőlem süthették. Egyék is meg! 

Amúgy az egész majális érzés engem nem tudott szíven nyilazni. Már gyerekként sem. Túl sok ember, túl sok lökdösődés, ha valami véletlen megtetszett akkor az természetesen másoknak is tetszett, és emiatt türelmem határáig kellett sorba állni. Későbbi korokban pedig, ahogy csökkent a résztvevő tömeg, úgy szaporodtak a pártok sátrai. Lát valaki tán összefüggést? De ha arra gondolok, hogy mi volt délelőtt! Na mi volt? ... Az. A munkásosztály seregszemléje. Felvonulás. Kaposvár akkora felvonulásokat produkált gyerekkoromban, hogy csuda volt nézni azt a sok embert! Zászlókkal, fotókkal, szövegekkel. Nézni csuda volt. Még tán néha jó is. Törekedtem is a néző szerepére, de nem mindig sikerült. Nem mindig, mert a vonulás kötelező volt. 

Soha nem értettem, hogyha kötelező mindenkinek felvonulni, akkor kik azok, ki az a rengeteg ember, aki a járda szélén álldogálnak végig a felvonulás útvonalán? No meg az ablakok is teli voltak. Apropó ablakok. Akkora volt az érdeklődés, mármint a bámészkodók részéről, hogy bekéredzkedtek az ismerősök az utcafronti ablakkal rendelkező ismerőseikhez. No mindegy. 

Én a magam részéről igyekeztem ellógni a vonulást, mert roppant mód utáltam. Órákkal előbb kellett gyülekezni, cipelni valami feleslegesnek vélt dolgot, lehetőleg a vonuláskor valamiféle alakzatot kellett tartani -később aztán ezt megszoktatták velem a seregben- lehetőleg jó pofát kellett vágni az egészhez, vigyorogni mint a vadalma, és integetni a sok vadidegen szájtátinak, majd áhítattal bámulni fel a tribünre, a sok "nagy emberre", akiről azt sem tudtam, ki fia borja? Ha lehetett elsunnyogtam. Mondjuk a siker és a sikertelenség fele-fele. 

Persze olyan is volt, amikor végigröhögtem az egészet. Például akkor amikor középiskolásként, mint néptáncos kellett vonuljak. Csizma, fekete posztónadrág, bő ujjas fehér ümög. A tribün előtt meg még csapkodhattam a tenyeremmel a csizma szárát is, mint aki tudja a dörgést. Én! Én azt tudtam ám! A mai napig nem tudok táncolni, de ez akkor senkit nem érdekelt, mert demonstrálni kellett a létszámot. 

Létszám ... Nem ismerős ez sehonnét, manapság sem ugye? Ha muszáj volt vonuljak, hát a végén mindig betegre röhögtem magam. Az a sok lelkes, rajongó szemű, boldogan vigyorgó proletár, a tribün után kilépett a tömegből és amit cipelt azt besuvasztotta az első nyitott kapualjba oszt húzott ... na hová? Természetesen! Ki a majálisba avas hurkát enni pisa meleg sörrel, közben ellövöldözött egy vagyont pálcákra függesztett kacatokra, a gyereket teletömte vattacukorral, felrakta a körhintára vagy -kortól függően- a láncosra, vett neki valami bóvlit a bazárosoknál. Vagy azt aminek nem találta el a pálcáját, vagy valami más felesleges kacatot. 

Biztosan sok szépségét hagytam most ki azoknak a legendás május elsejéknek, de akik látták anno, azoknak majd beugrik a többi is. Mostanra meg ennyi maradt. Disznótoros a hentestől, de legalább nem avas, az is szabadon választott, és hát a többi is szabadon választott. Az idei azért más, még ennél is másabb. A COVID egyetlen pozitív hatása, hogy pártsátrak sem voltak. Nem volt hová állítani. Van saját sátram. Jövőre babgulyást eszek, a sátramban.

 

Az eredeti írást itt olvashatja: https://tukorrokut.blogspot.com/2020/05/eljen-majus-elseje.html?fbclid=IwAR2mZ2JqOZaa7ejwyUtOMy63758r5O2Ci45wT6eQkdf3_yK6BGlNa9G1ZDw

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.