VIDEÓ - Széncinke fészkét is levágták a Noszlopy utcában

2020-05-06 15:47 | #Kaposvár #Zöld

A széncinege fészkét is levágták a Noszlopy utcai platánfák kivágásakor. Kaposvár költési időszakban vágja ki a fákat, pedig Szita Károly már januárban beszélt a balesetveszélyes fákról.

Óriási felháborodás övezi a Noszlopy utcai platánfák kivágását. Azzal többnyire mindenki egyetért, hogy az elhanyagolt fák balesetveszélyesek. Azonban sokan nem értik, hogy miért költési időszakban kell kivágni a fákat. Felder Frigyes önkormányzati képviselő egy nyílt levelet is megfogalmazott Szita Károlynak a fakivágással kapcsolatban a Kapo(c)s közösség Facebook csoportban.

Szita Károly már a január 16-i közmeghallgatáson is beszélt egy életveszélyes jelenetről, ahol egy kisgyermekes családot majdnem agyonütött az egyik fáról leszakadó faág. Ezt több ellenzéki és fideszes képviselő is hallotta. Az eset még 2019 nyarán történt és feltehetően azóta tudott róla a polgármester is. Legalábbis Kovács Katalin, a város környezetfejlesztési igazgatója, ehhez az eseményhez köti a város fasorainak vizsgálatát, tehát tudtak az esetről.

Ha tavaly nyár óta tudott a város, és feltehetően a polgármester is a problémáról, miért vártak majdnem egy évet a probléma megoldására? Ha valóban ki kellett vágni a fákat, erre ott lett volna a teljes téli időszak. 

Most a madarak veszélyeztetésével folyik a munka. Olvasónk több képet és egy videót is küldött, ahogy egy széncinke a levágott fészkében gondozza fiókáit. A favágók megpróbálják megmenteni, de egy magát zöldnek nevező városban nem vágnak le fészkeket és nem vágnak ki fákat költési időszakban.

A városházi kommunikáció szerint a platánfák kivágása megújulást jelent, a széncinke fészkének levágásával pedig valójában megmentették őt.

kpsvr

Képek: Pál Krisztina