Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzatok forrásainak elvonása miatt

2020-05-07 12:19 | #Politika

Az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjai közös közleményt adtak ki csütörtökön, melyben az önkormányzatok védelmének fontosságát hangsúlyozták.

Az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos által kiadott közlemény szerint azzal, hogy a kormány forrásokat vont el az önkormányzatoktól,

veszélybe sodorta a települési feladatok ellátását, miközben azok terhei egyre csak nőnek a járványhelyzetre való tekintettel.

Gyurcsány Ferenc (DK) és Tóth Bertalan (MSZP) pártelnökök a többi ellenzéki párt képviselőivel a parlament lépcsőjén 2019. januárjában. Fotó forrása: MSZP, Facebook.com

Az ellenzéki frakciók és a független képviselők szerint a kormány mulasztásai miatt az önkormányzatoknak kell ellátni olyan feladatok is, amiket a kormánynak kellene: “a kormány nem hajlandó szájmaszkot, kézfertőtlenítőt osztani a lakosság számára, vagy szűréseket szervezni az idősotthonokban” – olvasható a közleményben.

Az ellenzéki frakciók és független képviselők együttesen leszögezték: a kormány pénzelvonása akadályozza a koronavírus elleni hatékony védekezést, akadályozza a magyar emberek önkormányzati védelmét. Ezért felszólították az Alkotmánybíróságot, hogy vessen véget az önkormányzatok “kormány általi kisemmizésének”.

“ELSŐSORBAN AZÁLTAL, HOGY A GÉPJÁRMŰADÓ MEGVONÁSÁT ALAPTÖRVÉNY-ELLENESNEK MINŐSÍTI ÉS MEGSEMMISÍTI, MÁSODSORBAN AZZAL, HOGY OLYAN PRECEDENST TEREMT, AMI VILÁGOSAN ÜZEN A KORMÁNYNAK: VESZÉLYHELYZETBEN SEM TEHET MEG MINDENT.”

Forrás: JövőTv

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (DK) és Tóth Bertalan (MSZP) pártelnökök a többi ellenzéki párt képviselőivel a parlament lépcsőjén 2019. januárjában. Fotó forrása: MSZP, Facebook.com