Orbán Viktor válasza az EP elnökének: a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli

2020-05-13 11:45 | #Politika

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este.

Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen – tette hozzá Havasi Bertalan.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban/mediaklikk.hu

Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

Szürreális levelezés alakult ki kedden David Sassoli és a magyar kormány között. Először Varga Judit igazságügyi miniszter méltatlankodott amiatt, hogy az Európai Parlament „balliberális többsége” úgy kíván ítéletet mondani a magyar kormányról (a felhatalmazási törvény miatt), hogy nem engedik őt felszólalni a brüsszeli vitában. Ezért levelet írt az Európai Parlament elnökének, tegye lehetővé, hogy a magyar kormány tagjaként kifejthesse álláspontjukat. David Sassoli szintén levélben jelezte: fontosnak tartja, hogy a magyar kormány is elmondhassa a véleményét, de a bevett gyakorlatnak megfelelően az EP állam- vagy kormányfői szintű személyes részvételt vár el. Vagyis Varga Judit igazságügyi miniszter nem, de Orbán Viktor képviselheti a vitában a magyar kormány érdekeit. A magyar miniszterelnök „trükkösen” erre válaszul jelezte, hogy Varga Judit képviseli a magyar kormányt. Az igazságügyi miniszter a saját Facebook-oldalán osztotta meg Orbán Viktor levelét David Sassolinak:

Forrás: JövőTv

Borítókép: Szigetváry Zsolt/MTI