A Deseda védett, csak nem óvjuk

2020-05-14 08:57 | #Kaposvár #Zöld

Annyira nem óvjuk, hogy leszarjuk. Sok helyen a szó szoros értelmében is.

Meggyes József írása.

A szerző Kaposváron született, kisebb megszakítással a városban élt. Itt nőtt fel, részben ide járt iskolába is, és itt dolgozta végig hivatását. Első blogja -MJ Vándor- 2009.09. 08-tól íródik, a ...tükör... 2011.06.25-én indult és a Zsömi 2015.11.17-én. Itt a KPSVR-en általában a ...tükör... blog írásai olvashatók.

Anno én azért lettem csónakos horgász, mert elegem lett a parton uralkodó állapotokkal. Mondhatom, hogy javult a helyzet valamennyit, de az a gyanúm, ez a javulás nem a horgászok érdeme. A halászati őröké, kik mellesleg a szemetet is összegyűjtik és elszállítják a pecások helyett. Kimentem anno, vittem szemeteszsákot -mellesleg mondom most is mindig van a kocsiban- összeszedtem a más szemetét, nemegyszer tele lett egy százliteres zsák, és el is hoztam. Pár nap múlva, ugyanott ugyanannyi volt a szemét. Most sem működhet ez másként. 

A napokban elszállíthatták a halászati őrök a teli zsákokat, mert ahol pár napja még láttam a bokron lógni fekete zsákot, ott ma nem volt. Van viszont a bokor alatt kék zsák. Dicséretes! Az dicséretes, hogy a kicsit jobb érzésűek legalább zsákba, vagy szatyorba szedik. Az viszont már nem dicséretes, hogy otthagyják. A kérdés az, hogy miért marad ott? Miért nem óvjuk azt a környezetet ahová rendszeresen kijárunk szórakozni? No persze, lehet jönni és háborogni, hogy miért ennyire kevés a szeméttároló? Mennyi kellene? Mert remélem azt senki nem gondolja komolyan, hogy minden egyes horgászállásban lesz szemetes edény. 

Az tény, ahol parkoló van kialakítva, azért ott lehetne. Van ahol van, van ahol nincs. Az egyes számú kikötő parkolóban például nincs. No de hát nincs mindenütt, nem is lesz -gyanítom, hogy a leginkább látogatott helyekre a fekete zsákot is a halászati őrök teszik ki- ezért a kívánatos az volna, hogy a göngyöleget mindenki összeszedi maga után és nem hagyja a parton hanem magával viszi. Vonatkozik ez mindenkire. Pecásra, piknikezőre, futóra, biciklizőre, túrázóra. Mert: "A tározó és környezete helyileg védett természetvédelmi területté való nyilvánítása megtörtént." ..... Akkor védjük!

Az eredeti írás itt olvasható: https://tukorrokut.blogspot.com/2020/05/vedett-csak-nem-ovjuk.html?fbclid=IwAR1u2mb18HrBT9kOJCP9HivAflGP0RoJ2USd0UVT---2wPE6RdRcSYKZLUc