Feljelentik a korábbi fideszes városvezetést

2020-05-18 13:31 | #Politika

Újabb feljelentést tettünk, ezúttal hivatali visszaélés miatt. Az önkormányzat korábbi vezetése alatti ügyek átvilágításakor olyan adatokat találtunk, amelyek szerint többször, szándékosan megszegték a közbeszerzésre vonatkozó szabályokat – olvasható Niedermüller Péter, erzsébetvárosi polgármester Facebook-oldalán.

Az önkormányzat közleménye szerint két konkrét közbeszerzési ügyben tettek feljelentést. Elsőként a 2016-os Dob utcai iskola felújításának átvizsgálásakor találtak furcsaságokat. A 240 millió forintos beruházást ugyanis három részletre bontották, így pedig az egyes tételek már nem érték el a 100 millió forintos összeghatárt, aminél már közbeszerzést kellett volna kiírni a felújításra.

A közlemény szerint két évvel később hasonló módon játszotta ki a fideszes városvezetés a közbeszerzési törvényt, amikor is kukák beszerzéséről és üzembeállításáról szóló szerződéseket kötöttek. A törvény szerint, ha ennek a munkának az értéke meghaladja a 15 millió Ft-ot, akkor közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Az akkori Önkormányzat képviselői azonban két részre bontották a szerződést, így nem kellett közbeszerzést kiírniuk. Ugyanazzal a céggel, ugyanazon a napon két teljesen azonos tartalmú szerződést kötöttek.

A gyanú szerint azért bontották a szerződést két részre, hogy kijátsszák a törvényt.

Az Önkormányzat további vizsgálatokat kezdeményez annak érdekében, hogy kiderüljön, okoztak-e közvetlen kárt az önkormányzatnak a fent említett esetek, valamint azért is, hogy kiderüljön, a fenti törvénytelenségek elkövetőinek “csak hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.”

Forrás: JövőTv