Gulyás Gergely: Jövő kedden fogjuk kérni a rendkívüli jogrend felfüggesztését a parlamenttől

2020-05-21 13:53 | #Politika

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, jövő hét kedden fogják a Országgyűlés felhatalmazását kérni a rendkívüli jogrend felfüggesztéséhez. Azonban vannak olyan rendeletek, amelyek túlnyúlnak a járványon, így ezekről törvényt kell majd hoznia a parlamentnek, hogy továbbra is érvényben maradhassanak.

A bölcsődék és óvodák kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő elmondta: a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-tól visszatérhetnek a normális működési rendhez. A tanévet azonban nem hosszabítja meg a járvány ellenére sem a kormány, az továbbra is június 15-ig tart. Szintén június 2-tól engedélyezik az iskolákban a kiscsportos konzultációk, egyéni felkészítések megtartását, de a tanév végéig alapvetően a digitális tanrend marad érvényben.

Európa egyik legsikeresebb védekezése a magyar

A járvány elleni védekezést egyébként Európa egyik legsikeresebbjének nevezte a miniszter, Gulyás szerint időben léptünk, szemben az olaszokkal, ezért is jobb nálunk a helyzet. Azonban még nem vagyunk túl a járványon, ezért az egészségyüben továbbra is fent kell tartani a járványügyi intézkedéseket. Az Operatív Törzs is fennmarad, amelyet továbbra is Pintér Sándor belügyminiszter vezet.

Megszűnteti a kormány a tranzitzónákat

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormány az Európai Bíróság ítélete miatt döntött a tranzitzónák megszűntetéséről is. Ezzel a ítélettel nem ért egyet a magyar kormány, de betartják azt. Azok, akik idegenrendészeti őrizetben voltak eddig, ők továbbra is az alatt maradnak, de akik nem, őket befogadóállomásra szállítják át. Aki Magyarországra szeretne jönni menekültként, az az ország nem EU-s külképviseletein kezdeményezheti az eljárást.

 

Forrás: JövőTv

Boraítókép: Koszticsák Szilárd/MTI