A strasbourgi bíróság szerint Kövér László megsértette a sajtószabadságot

2020-05-26 13:41 | #Politika

Hétfőn az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyhangú döntéssel kimondta Strasbourgban, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből – írja az Index.

A portál munkatársai, illetve a hvg.hu, a nol.hu és a 24.hu újságírói is a jegybank alapítványával kapcsolatban kérdezték a kormánypárti képviselőket a 2016 április 25-i ülésnapon a Parlamentben. Ezt követően Kövér László házelnök az újságírókat határozatlan időre kitiltotta a Parlamentből, mert olyan helyiségekben is forgattak, ahol egy 2013-as rendelet alapján nem lehet. Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult.

Máthé Zoltán/MTI

A kormány érvelése szerint a Parlament folyosóin olykor nemzetbiztonsági jelentőségű, titkosított iratokat is szállítanak, és aki nem megengedett helyen forgat, lefényképezheti azokat. Azt is felhozták a kitiltott újságírók ellen, hogy akadályozták a parlamenti munkát a politikusok kérdezgetésével, más, a Parlamentben dolgozó emberek munkáját is akadályozták, illetve zaklatták a kormánypárti képviselőket. Továbbá kifogásokat fogalmaztak meg az újságírók munkájának tartalmával kapcsolatban is. E szerint nem tájékoztattak kiegyensúlyozottan, mert ellenzéki politikusokat nem próbáltak megállítani, eleve olyan videót akartak forgatni, amelyben a képviselők nem válaszolnak, hogy a kamera elől menekülő politikusok lefilmezésével rossz színben tüntessék fel őket – számol be az Index.

A bíróság az újságíróknak adott igazat, és megállapította, hogy az újságírók kitiltása sértette az európai emberi jogi egyezmény véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét. Nem vagyoni kártérítésként az államnak 4574 eurót (1,6 millió forintot) kell fizetnie. A döntés ellen a bíróság Nagykamarájához lehet fellebbezni.

 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI