Az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kórházi ágykiürítésekről

2020-05-26 16:21 | #Politika

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője még április 20-án küldte el a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatos kérdéseit az Operatív Törzsnek, miután a kórházak közölték, hogy – bár minden adat a rendelkezésükre áll, és arról naponta tesznek jelentést az Operatív Törzsnek – nem nyilatkozhatnak.

„Egy hónapig üldögéltek rajta, pedig még Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is úgy nyilatkozott április 27-én, hogy a kérdéseim nem bonyolult kérdések, a kért adatokból semmi sem titkos, és személyesen garantálja, hogy megkapom őket. Rétvári Bence államtitkár pedig, aki a válaszlevelet jegyzi, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának április 28-i ülésén jelentette ki, hogy »természetesen« választ fogok kapni a levelemre” – emlékeztet Tóth Bertalan a keddi Facebook-bejegyzésében.

MTI/Kovács Tamás

Az MSZP elnöke azt akarta megtudni, hogy
 

  • hány beteget kellett hazaküldeni,
  • hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk koronavírustesztet,
  • mikor tesztelték az adott intézmény ellátottjait és a személyzetet,
  • mennyi nem életmentő műtétet kellett elhalasztani április 20-ig.

Tóth Bertalan szerint Rétvári Bence államtitkár válaszlevelére nehéz szavakat találni, mert „érdemi válasz nincs benne egyetlen kérdésre sem”.

„Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna” – idézi Rétvári Bencét a szocialista politikus. „Talán a dühítő szó írja le legjobban az érzéseimet, amikor ezeket a cinikus sorokat olvastam” – teszi hozzá Tóth Bertalan.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy Kásler Miklós utasítása szerint április 19-ig a kórházi ágyak felét kellett előkészíteniük az intézményeknek. „Fontos tudni, hogy a magyar kórházi ágyak kihasználtsága március 14-én országos átlag szerint 66 százalék volt, azaz 34 százaléknyi szabad ágy volt” – közölte.

Tóth Bertalan a Facebook-bejegyzésében azt írja: a feltett kérdései nem maradhatnak megválaszolatlanul, illetve a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem, ezért az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Forrás: JövőTv

Kép: MTI/Kovács Tamás