Medián: a többség támogatja a szociális dolgozók bérkiegészítését

2020-06-08 12:42 | #Politika #Kaposvár

A Medián június elején 1000 fős országos reprezentatív mintán az LMP megbízásából többek között azt a kérdést is feltette, hogy a szociális dolgozóknak is meg kellene-e kapniuk azt a bérkiegészítést, amelyet az egészségügyieknek juttat a kormány. A telefonos felmérésben megkérdezettek jelentős, csaknem háromnegyedes többsége válaszolt igennel, még a kormánypárti szavazók abszolút többsége is a megkülönböztetés ellen voksolt. Az ellenzék körében elsöprő volt a javaslat támogatottsága – olvasható a Medián Facebook-oldalán.

Az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter korábban több parlamenti felszólalásában, illetve Felder Frigyes önkormányzati képviselővel tartott kaposvári sajtótájékoztatóján is a szociális dolgozók bérkiegészítését sürgette. Május végén az LMP online petíciót is indított annak érdekében, hogy nyomást helyezzenek a döntéshozókra, és így kényszerítsék ki a kormányból, hogy a szociális szférában is megkapják az egészségügyi dolgozóknak szánt egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést.

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter pénteken jelentette be, hogy július 1-jével kapják meg a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók. Hozzátette: ez az egyszeri bérkiegészítés 160 ezer embert érint, vagyis ez azt jelenti, hogy ebbe a körben nem számolták hozzá a szociális szférában dolgozókat.

A miniszter a Demokratának adott interjújában a 444.hu szerint arról beszélt, hogy a gyógytornászok, idősotthonok dolgozói és a házi segítségnyújtók azért maradtak ki a bérkiegészítésből, mert őket egyházak, vállalkozók, egyesületek, önkormányzatok alkalmazzák, ezért az ő értelmezésében nem tartoznak „kifejezetten az egészségügyi dolgozók” közé.

„Kásler Miklós mai nyilatkozata szerint a szociális dolgozók azért nem kapják meg a félmillió forintos egyszeri bérkiegészítést, mert önkormányzati fenntartású intézményekben dolgoznak, ezért a kormány semmit nem tud tenni az érdekében” – reagált Ungár Péter a Facebook-oldalán.

„A miniszternek ebben az egy rövid mondatába sikerült három hazugságot belesűrítenie. Egyrészt a szociális intézmények jelentős része állami fenntartású, amit miniszterként illene tudni. Másrészt az állam akár az önkormányzati fenntartásúak esetében is biztosíthat forrást a béremelésre, de nem ezt teszi. Sőt biztosra mennek, hogy semmiképpen ne kapjanak plusz pénzt az ott dolgozók, amikor politikai bosszúból válsághelyzetben vonják el az önkormányzatok forrásait. Ne hagyjuk, hogy a kormány levegőnek nézze a szociális dolgozókat!” – fogalmazott az LMP politikusa.

Ungár Péter arra buzdít, aki egyetért azzal, hogy a mostani válsághelyzetben a szociális dolgozóknak is jár legalább az egyszeri ötszázezer forintos bérkiegészítés, az írja alá az LMP petícióját.

 

Forrás: JövőTv