Orbán: „Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz”

2020-06-12 11:12 | #Politika

A koronavírus-járvány várható második hulláma és a gazdasági hatások orvoslása miatt 2021 is gazdaságvédelmi év lesz – jelentette ki az MTI szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor - MTI/Koszticsák Szilárd

Így a jövő évi költségvetésnek is rendelkeznie kell egy járványügyi és egy gazdaságvédelmi alappal – közölte. A miniszterelnök arra számít, a következő másfél évben a korábbinál is szorosabb összefüggés lesz a gazdaság állapota és a kormányzati teljesítmény között.

„HA MOST JÓL FOGJUK CSINÁLNI (…), FANTASZTIKUS EREDMÉNYRE FOGUNK JUTNI”

– hangoztatta.

Az önkormányzatok költségvetéséről a kormányfő megjegyezte, mivel 2021 is védekezési év lesz, abban mindenkinek részt kell vennie, „együtt sírunk, együtt nevetünk”, az önkormányzatok is „a nagy magyar élet részei”. A védekezés kulcsa az összefogás – hangoztatta.

Ha valaki elkezd kibújni a védekezésből, és ezt a kormány hagyja, akkor majd mindenki ki akar bújni – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy egyébként az önkormányzatok büdzséje jövőre jelentősen nő, és adóbevételekből is több lesz önkormányzati szinten is. „Tehát semmi ok arra a hangütésre, amit most tapasztalunk” – jelentette ki.

A jelenlegi koronavírus-helyzetet a miniszterelnök úgy értékelte: rendkívüli jogrendre már nincs szükség, de a járványügyi készültséget fenn kell tartani, ami az operatív törzs működésének folytatását, a kórházparancsnoki rendszer fenntartását és a tisztifőorvos jogköreinek megerősítését jelenti. Orbán Viktor szerint számos európai országénál sikeresebb volt a magyar védekezés, sőt általában a közép-európai országok rendkívül sikeresen védekeztek.

„Nem a múltat kell megváltoztatni”

Pénteken Budapestre látogat Igor Matovic szlovák miniszterelnök a két ország közötti együttműködés megerősítése céljából. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: Matovicot a Szlovákiában élő magyarok jó támogatójának tartja, akinek „van szíve”. Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon 100. évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta:

„a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem”, inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

A magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni – fejtette ki, úgy fogalmazva: nem arra törekszik, hogy a múltra vonatkozóan tegyenek egymásnak „sebnyalogatós” kijelentéseket;

„NEM A MÚLTAT KELL MEGVÁLTOZTATNI, AZT NEM TUDJUK, EZÉRT A MÚLTRA VONATKOZÓ MEGJEGYEZÉSEK SZÉP GESZTUSOK, DE NEM JÖN BELŐLÜK SEMMI”.

A jövő az érdekes: „a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban” – jelentette ki, hangsúlyozva: egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről, összefogásról szólnak.

„Az a mi magyar ügyünk, hogy enyhít-e vagy nem a 100 évvel ezelőtti igazságtalanságon néhány mondat. Az enyémen speciel nem enyhít, nem mondom, hogy nem veszem észre az ilyen mondatokat, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép milyen pontokon működik együtt.” Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz.”

 

Forrás: JövőTv

Borítókép: Médiaklikk