Megszavazta a parlament a veszélyhelyzet megszüntetését

2020-06-16 16:04 | #Politika

192 igen szavazat mellett ellenszavazat nélkül szavazta meg az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot kedden. Ezt követően arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően milyen átmeneti szabályok maradjanak érvényben a járványveszély miatt.

Bővítették továbbá az egészségügyi válsághelyzet jogintézményét, valamint bevezették a különleges gazdasági övezeteket is.

Az egészségügyi válsághelyzet jogintézmény lényege, hogy egy esetleges második járványhullám esetén ne kelljen az alkotmány szerinti különleges jogrendet hirdetnie a kormánynak ahhoz hogy különleges jogköreivel élhessen.

Ennek értelmében többek közt rendelettel korlátozhatná az üzletek működését, azok nyitva tartását vagy az emberek személyes érintkezését, de kijárási tilalmat- vagy korlátozást nem vezethetnének be. Az egészségügyi válsághelyzet alapvetően hat hónapra szólna, de ha tovább fennállnak a törvényi feltételei, akkor a kormány ezt meghosszabbíthatná.

A különleges gazdasági övezetek létrehozásról is szavaztak ma. Ennek értelmében a kormány az ötmilliárd forintnál nagyobb értékű beruházásokat kormányrendelettel a megyei közgyűlések hatáskörébe vonhatja – erre már volt példa Göd esetében.

Borítókép: Kovács Tamás/MTI

Forrás: JövőTv