Szita kikelt magából a közgyűlésen

2020-06-25 14:24 | #Kaposvár #Politika

Összeült a koronavírus-járvány utáni első közgyűlés. Egy ártatlannak tűnő szavazás után Szita Károly minősíthetetlen stílusban kérte számon a képviselőktől, hogy miért úgy szavaztak, ahogy.

Az ominózus jelenet „A kulturális intézmények alapító okiratának módosításáról” című előterjesztésről történő szavazás után játszódott le, melyet a Kapos Tv élőben is közvetített. 

A kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát az Országgyűlés vette el még májusban – a járvány leple alatt – az önkormányzatoknak pedig érdemi döntési lehetőségük nincs a kérdésben, alkalmazkodniuk kell a törvényhez. Kaposváron sem volt ez másként, a döntés csak formai volt és nem érdemi, a törvényhez való alkalmazkodásról szólt.

Négy ellenzéki képviselő nem szavazott igennel az előterjesztésre (Bereczki Dávid, Molnár Péter, Teveliné Horváth Melinda, Nadrai Norbert), mellyel szimbolikusan jelezni szerették volna, hogy nem értenek egyet a dolgozók közalkalmazotti státuszának megszűntetésével és a munka törvénykönyve alá helyezésével. 

Ezután érkezett a polgármesteri hiszti: Szita Károly azzal nyitott, hogy ezek a képviselők menjenek el inkább parlamenti képviselőnek, ha pártutasításokat akarnak követni. Szita kirohanásában odáig merészkedett, hogy kijelentette: „Ezt eljátszhatják, de akkor nem itt a helyük. Akkor álljanak fel és akkor ott tiltakozzanak. Nem ebben a városban, nem ennek a városnak a közösségében van a képviselői status quo-juk”. 

Nadrai Norbert képviselő a kirohanás alatt szót kért és arra figyelmeztette a polgármestert, hogy szavazás után nincs lehetősége minősíteni sem a szavazást, sem a képviselőket.

Szita Károly ennek ellenére tovább folytatta és kijelentette, hogy ezután is minősíteni fogja a döntéseket.

Közgyűlés után az ellenzéki képviselők elmondták véleményüket:

Felder Frigyes megdöbbentőnek nevezte a jelenetet. Bár igennel szavazott, mivel a döntés csak a törvényi szöveghez való alkalmazkodásról szólt, de megjegyezte, a képviselőket nem lehet kirekeszteni véleményük és szavazási magatartásuk miatt. Nem lehet olyat mondani, hogy az ellenzéki képviselők nem tartoznak a kaposváriak közösségéhez, mert azt nem a Fidesz, vagy Szita Károly dönti el. De ez a stílus lassan gyakorlat lesz, ma sem kaptam szót egy másik előterjesztésnél - mondta Felder.

Molnár Péter elmondta, hogy egy polgármesterhez nem méltó ez a magatartás.

Bereczki Dávid vállalhatatlannak minősítette Szita Károly kirohanását. Megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők a kaposváriak közel 50 százalékát képviselik, így a polgármester őket sértegeti a képviselőkön keresztül. A kirekesztés elfogadhatatlan, nagyon káros lenne, ha elindulnánk ebbe az irányba. Az Országgyűlésben sajnos mindennaposak ezek a jelenetek, Kaposváron nem kellene átvenni ezt a stílust - mondta a képviselő.

Teveliné Horváth Melinda megjegyezte, hogy a polgármesternek is tiszteletben kell tartania a képviselők véleményét. 

 

kpsvr