Orbán Viktor: Nem szabad, hogy elragadjon bennünket a szív, a nyár, a Balaton

2020-07-31 13:38 | #Politika

Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért „ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy „a mostani állapot jó, stagnál a helyzet”, és minden változás, amit esetleg tennének, az magával hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát, ezt pedig nem szeretné a kormány vállalni. „Ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk, és ahogy eddig együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj” – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is megjegyezte:

a járványügyi helyzetben a magyar egészségügyi rendszerről kiderült, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a tervszerű, higgadt, kiszámítható védekezést nem szabad feladni,

„nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton, a nyaralás”, hanem „legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk”.

A „nyugalom hátterében” folyamatosan több száz ember áll készenlétben „egy gépház megbízható módján” – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta: az operatív törzs ülésezik, keddenként tesz javaslatot a kormánynak az esetleges módosításokra, erről a kabinet szerdánként tud határozni, a döntések pedig pénteken lépnek hatályba.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a járvány miatt segíteni kell a könnyűzenével foglalkozóknak is, ezért a kormány elkülönített nekik több mint 5 milliárd forintot, és egy olyan program indul, amelyben garázskoncerteket rögzítenek, majd a média bemutatja őket. A keretből 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánnak. A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. (A Jövő TV a magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesét kérdezte.)

A miniszterelnök a munkaügyi helyzettel kapcsolatban elmondta: a járvány miatt összességében ugyan megtört a foglalkoztatás lendülete, de „ezt már sikerült visszaállítani”,

néhány hét múlva pedig az is kijelenthető lesz, hogy teljesült az a kormányzati vállalás, amely szerint annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit tönkretett a vírus.

Orbán Viktor a legutóbbi EU-csúcsról is szólt, szerinte a magyarok ne úgy gondoljanak az európai uniós forrásokra, mint „amit mi kapunk valakitől, aki nálunk gazdagabb és erősebb”, hanem úgy, hogy Magyarország a nyugati áruk védővámok nélküli behozataláért és beruházásokért cserébe elvárja a létrejövő profit egy méltányos részének visszajuttatását, mert „az a mienk, azért mi dolgoztunk meg”. A versenyfeltételek egyenlőtlenek voltak, ezért „jár nekünk valamifajta esélyegyenlőséget teremtő pénzügyi visszatérítés” – jegyezte meg.

„A legutolsó brüsszeli csatában négy nap alatt 3 milliárd euróval, több mint 1000 milliárd forinttal növeltük meg azt az összeget, amelyet be tudunk vonni a magyar gazdaságba” – közölte Orbán Viktor.

(MTI nyomán)

Borítókép: Médiaklikk