Mutatjuk mennyibe kerül egy balatoni szállás

2020-08-07 15:25 | #Kitekintés

Idén is nagy népszerűségnek örvend a Balaton, ami az idei évben különösen nagy hangsúlyt kap a koronavírus-járvány miatt, mivel az átlagnál többen töltik szabadságukat az ország határain belül.

A járvány miatt a legtöbb kisvállalkozás nehéz anyagi helyzetbe került, ezért várható volt a tavalyi évhez képest áremelkedés a legtöbb belföldi szálláshely esetében. Most megmutatjuk, mennyiben is került egy éjszaka a Balatonnál, illetve azon belül is hol tudunk a legolcsóbban nyaralni.

Nekünk a Balaton a Riviéra

A 2019-es évhez képest országosan 6%-al nőtt a foglalások száma a szállás.hu és az apartman.hu tájékoztatása szerint. Ez a növekedés a magyar tengernél már a 12 százalékot is eléri. A legtöbben Siófokot, Balatonfüredet és Hévízet választották.

Az átlagosan három napot töltenek itt a nyaralók, viszont inkább a gazdaságosabb nyaralást választják, ami leginkább abból látszódik, hogy múlt évhez képest 5%-al csökkent a hotel foglalások száma és ezzel párhuzamosan nőttek az olcsóbb vendégházak, panziók és apartmanok iránti keresletek.

A legdrágábban Balatonszéplakon lehet megszállni, itt az egy főre jutó átlagos ár 10 281 Ft egy éjszakára. Ezt követi Tihany (8806 Ft/fő/éj), Siófok (8314 Ft/fő/éj), Badacsony (8159 Ft/fő/éj) és Balatonfüred (8123 Ft/fő/éj).

De ennél sokkal olcsóbban is lehet szálláshoz jutni a kevésbé népszerű településeken. Balatonrendesen már csak 4199 Ft az átlagár egy főre, Balatonkeresztúron pedig 4906 Ft éjszakánként.

Nem a Balaton a legdrágább

Bár sokan azt hihetnék a legnagyobb tavunknál a legmagasabb az átlagár, a fővároshoz közeli Velencei-tónál 12%-al emelkedtek a díjak 2019-hez képest, így egy éjszaka itt 10 292 Ft/fő/éj átlagáron foglalható.

A Tisza-tónál lényegesen olcsóbban lehet szállást foglalni, mint a Balatonon vagy a Velencei-tónál

Bár jelentősen, 15%-al nőttek az árak egy év alatt a Tisza-tó partján is, itt azonban az átlagár így is 5848Ft/fő/éj. Talán a kedvezőbb árnak is köszönhető, hogy a drágulás ellenére 6 százalékkal több foglalás érkezett, mint tavaly.

 

Forrás: JövőTv

Képek: Pixabay