[+18] Vérbe fojtották a tüntetéseket Fehéroroszországban

Kpsvr.hu

2020-08-10 16:43:47
Többeket ájultra vagy félholtra vertek a rohamrendőrök, akik gumilövedékeket és fénygránátokat is bevetettek a többségben békés tüntetők ellen. A meccs azonban még nincs lejátszva: a pletykák szerint Törökországba menekült Lukasenkáról nem hallani, a tüntetők pedig ígérik, hétfőn folytatják. Felkavaró felvételek.
Kép
Kép: Franak Viačorka

Egész éjjel tovább folytatódtak az összecsapások Belaruszban az ellenzéki tüntetők és a rohamrendőrség erői között: előbbiek ugyanis tömegekben vonultak utcára az egyre nyilvánvalóbban elcsalt vasárnapi elnökválasztás eredményei miatt.

A hivatalos exit pollok szerint Aljakszandr Lukasenka regnáló elnök 79,7 százalékot kapott, míg fő ellenfele, a legerősebb – de rajthoz állni nem engedett – ellenzéki jelöltek támogatását élvező Szvjatlana Tihanovszkaja 6,8 százalékot. Mindezt úgy, hogy a hivatalos exit poll szerint az ellenzéki jelöltre kevesebben szavaztak, mint a 9,2 százalékot „szerző”, „mindenki ellen” -lehetőségre. Olyan minta ez, melyet a rezsim 2010 óta minden elnökválasztáson bevet, vagyis a választási szervek előszeretettel hozzák ki másodiknak a minden jelölt ellen érkezett szavazatokat, és csak harmadiknak Lukasenka legfőbb ellenfelét.

A kedélyeket egyáltalán nem nyugtatta meg a választási bizottság feje, Ligyija Jermosina nyilatkozata, aki szerint még a masszívan ellenzéki Minszk Lenin kerületében is 67 százaléknyian Lukasenkára, 15 százaléknyian pedig Tihanovszkajára szavaztak. Jermosina bejelentése szerint több vidéki választókörzetben Lukasenka a szavazatok több, mint 90 százalékát szerezte meg.

Persze egyre több jel mutat arra, hogy az eredményt bizony csúnyán elcsalták:

- Országosan a részvételt a választási szervek 84 százalékosra tették, de a mindig is ellenzéki fellegvárnak számító Minszkben – ahol egész nap óriási sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt – például csak 66 százalékot becsültek. Mindezt úgy, hogy Minszken kívül az ország minden más régiójában 80 százalék feletti részvételi adatokat közöltek, volt, ahol hivatalosan ez a 90-et is meghaladta.

- A részvétel több szavazókörzetben meghaladta a száz százalékot, volt, ahol 107, volt, ahol 112 százalékot mértek. Ez úgy fordulhatott elő, hogy Belaruszban van lehetőség előzetesen szavazni már a választás napja előtti héten is, és a szakszervezetek, egyetemek, vállalatok komolyan presszionálják a dolgozóikat, hogy előzetesen voksoljanak. Ezeket a voksokat lényegi választási ellenőrzés nélkül igen könnyű elcsalni, és úgy tűnik, a rezsim is elszámította magát, mikor bejelentették, hogy előzetesen leszavazott a választók 41,7 százaléka.

- Még beszédesebb adat, hogy a külképviseleteken a szavazókkal készített független exit pollok szerint az arány a hivatalosan közölt adatok fordítottja. Ilyen exit pollokat huszonöt városban készítettek Belaruszon kívül világszerte. Ezekben összesítve Tihanovszkajára csaknem 86 százalék szavazott, 7 százalék nem válaszolt, Lukasenka pedig 4,3 százalékon áll.

- Egyes választókörzetekben nem csalták el az adatokat, ezekről az ellenzéki Nexta számolt be. A 26. választókörzet Kopiscsában, Minszk külvárosában például Tihanovszkaja 90 százalékkal nyert. Minszk 21. körzetében Tihanovszkaja 1725 szavazattal végzett az élen, Lukasenka 438-at kapott. A vidéki kisváros Atolinában – ne feledjük, Lukasenka bázisa pont vidéken van, lenne – pedig Tihanovszkaja 1230 szavazatot kapott, míg Lukasenka csak 277-et.

- Szvjatlana Tihanovszkaja kampánycsapata egy 85 500 ember megkérdezésével készült exit poll alapján úgy számol, az ellenzéki jelölt 72 százalékkal nyert, míg Lukasenka 13,7 százalékot kapott. Vagyis bár hiteles eredményeket a vasárnapi választásról talán sohasem fogunk megtudni, az arányokból jól látható, hogy Lukasenka a támogatóinak legnagyobb részét elveszítette.

A minden bizonnyal elcsalt eredmények miatt több mint húsz városban indultak országszerte óriási tüntetések vasárnap este. Közülük a legnagyobb a fővárosban, Minszkben, melyet estére a hatóságok teljesen körülzártak, se ki-, se bejárás nem volt a városba.

A legtöbb rohamrendőrt is itt vetették be a tüntetők ellen, az ellenzéki tüntetéseket brutálisan vérbe fojtották. Sok helyütt az OMON rohamrendőrség vízágyúkkal, paprikasprével, gumilövedékekkel és villanógránátokkal oszlatta a tömeget. Egyes tudósítások szerint a fővárosban feltűnt a hadsereg is, ennek hatására az országban megugrott a „Molotov-koktél” címszóra rákeresők száma. A hadsereg jelenlétét mindazonáltal egyelőre nem lehet minden kétséget kizáróan megerősíteni.

Estére így Minszk leginkább egy háborús zónára emlékeztetett:

Kép
Kép: Franak Viačorka
Kép
Kép: Franak Viačorka
Kép
Kép: Franak Viačorka
Kép
Kép: Franak Viačorka
Kép

Borítókép: Franak Viačorka / Twitter

Forrás: Azonnali

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.