Megzsarolhatták a belarusz ellenzék vezetőjét

Kpsvr.hu

2020-08-11 16:00:22
Szvjatlana Tihanovszkaját valamivel nagyon megzsarolhatták a belarusz választási bizottság épületében hétfőn: most egy videófelvételen, papírból olvasva, rezignált hangon üzeni a belarusz ellenzékieknek, hogy ne álljanak ellen a rendőrségnek. A zsarolás után már Litvániából pedig a gyerekeivel is magyarázta, miért döntött hazája elhagyása mellett - írja az Azonnali.

Újabb csavart vett a múlt vasárnapi belarusz elnökválasztás nyilvánvaló elcsalása utáni tüntetéssorozat: miután Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki jelölt hétfő éjjel Litvániába távozott, napvilágot látott róla egy videofelvétel, ahol egy papírról rezignált hangon egy olyan üzenetet olvas fel (vagy olvastatnak fel vele), amelyben azt kéri a belarusz állampolgároktól, ne menjenek az utcára, és fogadják el a választási eredményt.

Döntési kényszer

Tihanovszkaja Litvánia felé való távozásának körülményei zavarosak. Mint azt az Azonnali is megírta, a jelölt hétfő délután ügyvédjével, Makszim Znakkal együtt elment a belarusz választási bizottság épületébe, hogy panaszt nyújtson be az elcsalt eredmények ellen. Az épületben csaknem három órán keresztül tartózkodtak, de az ügyvéd nem volt mindig Tihanovszkaja mellett. A jelölt ezt követően, mikor újra találkozott az ügyvédjével, csak annyit mondott neki: „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

Később kiderült: az ismeretlen irány végpontja Litvánia lett, érkezéséig viszont Tihanovszkaját nem is tudták elérni semmilyen módon. Reggel a litván külügyminiszter közölte: Tihanovszkaja Litvániában van, biztonságos helyen. Még Litvániába való távozása előtt rögzítették róla a videófelvételt, amin egy rövid, 40 másodperces üzenetben jól láthatóan papírról olvassa fel, hogy a belaruszok fogadják el a választási eredményt, és menjenek haza az utcákról, nehogy bajuk essen.

Tihanovszkaja pontosan ezt mondta: „Tisztelt belarusz állampolgárok! Szvjatlana Tihanovszkaja vagyok, és köszönöm, hogy részt vettek az államfőválasztáson. A belarusz nép választott. Hálával és szeretettel fordulok mindenkihez, akik mindez idő alatt támogattak engem. Belaruszok! Kérem önöket, hogy legyenek óvatosak és tiszteljék a törvényt! Nem akarok vért és erőszakot. Kérem önöket, ne álljanak ellen a rendőrségnek, ne menjenek ki a terekre, ne sodorják veszélybe az életüket és a biztonságukat. Vigyázzanak magukra és a rokonaikra.”

Azóta kiderült: a felvételt, melyet a kormánypárti média hamar átvett, a választási bizottság épületében rögzíthették. Korábbi videofelvételek alapján ugyanis azonosították a szobát az abban található fekete bőrkanapéról és a mögötte lévő szalagfüggönyről:

Lefejezni a tüntetést

Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy Tihanovszkajáról nem önszántából rögzítették a felvételt, hanem valamivel megzsarolhatták. Franak Viačorka belarusz politikai elemző szerint a jelöltet a biztonsági szolgálat KGB valamivel megzsarolhatta annak jegyében, hogy Tihanovszkaja hagyja el az országot, és tegye közzé ezt a videóüzenetet.

Ez lehetett akár valamiféle, a személye ellen szóló kompromat, de zsarolhatták a férjével is, akit még az elnökválasztási kampányban tartóztattak le, mert egy be nem jelentett tüntetésen vett részt tavaly decemberben. A lényeg: a belarusz hatóságok az országhatáron kívül szerették volna tudni Tihanovszkaját.

Miért? Mert hiába nagyszabásúak az ellenzéki tüntetések most Belarusz utcáin és terein, az ellenzék vezető nélkül maradt. Tihanovszkaja, akiről úgy gondolják az ellenzékiek, hogy megszerezte a szavazatok abszolút többségét az elnökválasztáson, még nem csatlakozott a tüntetőkhöz, de félő volt, hogy ezt előbb vagy utóbb megteszi, ezzel arcélt adva az ellenzéknek. A KGB (ez a belarusz titkosszolgálat neve) viszont Tihanovszkaja távozásával el tudta választani a tüntetéseket az ellenzéki jelölttől. Ez demobilizálhatja a tüntetéseket, amelyek vezető nélkül lassan elhalhatnak, érvel Viačorka.

Erre utal az is, hogy Olga Drindova Belarusz-szakértő szerint Tihanovszkaja nem is elszökött az országból – ilyen rendőri jelenlét mellett nehéz is lett volna – hanem maguk a belarusz hatóságok penderítették ki az országhatáron kívülre hétfő éjjel, így került Litvániába. Azt a hatóságok nem közölték, hogy miért, de nem nehéz látni, hogy miért kényelmesebb nekik így a helyzet.

Tihanovszkaja gyerekei is Litvániában 

Ebben a kontextusban pedig már az a videó is érthetőbb, amit Tihanovszkaja Litvániából rögzített, majd tett közzé – és amelyben magyarázkodik a döntése miatt.

Ebben a videóüzenetben az ellenzéki jelölt úgy fogalmaz: „Tudják, úgy gondoltam, hogy ez az egész kampány nagyon megerősített engem, és olyan erőt adott nekem, hogy mindent kibírok. De talán egy ugyanolyan gyenge nő maradtam, mint annakelőtte.

Nagyon nehéz döntést hoztam meg. Ezt a döntést teljesen egyedül hoztam meg: se a barátaim, se a családom, se a stábom, se Szergej (Tihanovszkij, vagyis a jelölt férje) semmilyen formában nem tudtak befolyásolni.

Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek, és sokan gyűlölnek majd emiatt. De tudják, ne adja Isten, hogy önök valaha ilyen nehéz döntéssel szembesüljenek, mint én most. Ezért emberek, kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra – egyetlen életet sem ér meg az, ami jelenleg történik. A gyerekek a legfontosabbak, akik az életünkben vannak.”

Ebből kirajzolódik, hogy valószínűleg Tihanovszkaját a választási bizottság épületében valamilyen komoly döntési helyzet elé állították a hatóságok, melyről nyilvánvalóan nem beszélhet. Ez azonban arra sarkallta, hogy inkább hátráljon meg, tegyék közzé róla a videoüzenetet, melyben a tüntetések befejeztét kéri, és távozzon Litvánia felé.

Tihanovszkaja utolsó mondata, ahol a gyerekek fontosságáról beszél, pedig egyértelművé is teszi, miért is távozhatott Litvánia felé: a gyerekeit már a választás előtt Litvániába küldte, hogy bármi is történjék, ők legalább biztonságban legyenek. Így ha a belarusz helyzeten nem is tud változtatni, legalább velük találkozhat.

 

Forrás: Azonnali / Illés Gergő

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / FB

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.