A kaposvári képzés után a budapesti tönkretétele következik

2020-08-31 16:52 | #Kaposvár #Politika #Kitekintés

Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetése és a szenátusa, amit egy sajtótájékoztatón jelentett be hétfőn Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, és Novák Eszter rektorhelyettes. Döntésüket azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust, amely által az autonómia minden lényeges elemét felszámolták.

Vidnyánszky kaposvári működéséről itt nézheti meg a videót.

Az alapítványi fenntartásba került egyetem alapdokumentumait Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök írta alá a múlt hét folyamán, amelynek értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervet,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A vezetés szerint ezzel a lépéssel az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. Közleményük szerint az alapdokumentumokba az egyetem által javasolt feltételek nem kerültek be, azokról nem is tárgyaltak velük.

„Nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölé, olyan testülettel, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan testülettel, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat, nem maradt választás” – mondta Upor.

Upor László mellett szeptember 1-i hatállyal lemondott Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője is. Novák Eszter rektorhelyettes ugyanezen az eseményen bejelentette, hogy az SZFE tanárai és hallgatói alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt, azonban továbbra is szeretnének az egyetemen oktatni. Upor elmondása szerint mindenki egyénileg dönt, hogy folytatja-e az oktatást ezek után vagy sem.

 

Forrás: Jövő Tv

Kép: Balogh Zoltán MTI