Az SZFE hallgatói élőláncot szerveznek az egyetem és a Parlament közé

2020-09-03 16:25 | #Politika #Kultúra

Csütörtök délután ismét sajtótájékoztatót tartottak az SZFE Vas utcai, elbarikádozott épülete előtt az intézmény hallgatói, amit azzal a felütéssel kezdtek, hogy: “Ez lesz a harmadik figyelmeztetés.”

SZFE diákjai - Kép: Jövő Tv

A sajtótájékoztatón bejelentették: vasárnap délutánra élőláncot szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és a parlament közé. Ennek oka, hogy a demonstráló hallgatók megfogalmaztak egy dokumentumot, ami azon alapelveket foglalja magába, amik alapján együtt tudnának működni a fenntartóval.

Ezt kívánják vasárnap, egy élőlánc segítségével eljuttatni a parlamentbe, ami érintené az SZFE Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet. A diákok hangsúlyozták: ehhez nagyjából 5000 emberre lenne szükség.

Nemzetközi visszhang

Vidnyánszky Attila - Kép: Balogh Zoltán MTI

Az amerikai New York Times portálján is megjelent a Reuters hírügynökség összefoglalója a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről.

A cikk beszámol arról, hogy az SZFE hallgatói lezárták az egyetem bejáratát, így akadályozva meg az új kuratóriumi tagok bejutását. A blokádot pedig addig tartják fenn, amíg nem teljesülnek az egyetemi autonómiára vonatkozó követeléseik.

A New York Times portálján olvasható Reuters-cikkben az áll: a tekintélyes intézmény, amely Magyarország leghíresebb rendezőinek és filmeseinek többségét kinevelte az elmúlt 155 évben, egy kulturális háborúba keveredett, miközben „Orbán Viktor nacionalista kormánya kiterjeszti a befolyását az egyetemekre, kutatási intézményekre és a médiára”.

Orbán Viktor Miniszterelnök - Kép: Kovács Tamás MTI

A beszámoló szerint Orbán Viktor egyes támogatói azt mondják, véget akarnak vetni annak – ahogyan ők látják – , hogy a liberálisok uralják a művészeteket Magyarországon.

„Addig maradunk, amíg nem teljesülnek a követelésink, és nem kapunk írásos garanciát az autonómiánk biztosítására” – idézi a cikk Csernai Mihályt, az SZFE hallgatói önkormányzatának vezetőjét.

A cikk kitér rá, hogy az egyetem vezetése hétfőn lemondott, miután a kormány kinevezett öt tagot az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának élére, elutasítva az egyetem jelöltjeit. Az iskola szenátusát is megfosztották abbéli jogától, hogy kulcsfontosságú költségvetési és szervezési kérdésekben döntsön.

Az összefoglalóban szerepel az is, hogy több tekintélyes rendező is lemondott már a tanári pozíciójáról, köztük Enyedi Ildikó is, akinek 2017-es Testről és lélekről című filmje megnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, illetve az Oscar-díjra is jelölték. Hallgatóinak szóló közleményében azt írta, „bolond módon reméltem, hogy a józan ész, és az egyetemi hagyományok tisztelete mégis nyom a latba és megmarad az egyetemi autonómia”, de ez a reménye már elillant.

Az egyetem előző vezetése és az új kuratórium közti tárgyalások szerdán eredménytelenül értek véget. Vidnyánszky Attila színházigazgató, a kuratórium új elnöke az ATV-nek kedden azt mondta, a kuratórium tagjai nyitottak a párbeszédre az egyetemmel. De azt is mondta, „másfajta gondolkozásmódot” szeretne bevezetni, és miközben megtartja a meglévő osztályokat, hangsúlyt helyezne a hazafiasságra, valamint a kereszténységre – olvasható a New York Times-Reuters-cikkben. Az is benne van, miszerint a kormány tagadja, hogy a szólásszabadság korlátozására törekedne, és „valójában megszüntetik” az egyetemek feletti állami befolyást, ha egy kuratórium irányítja az intézményeket.

 

Forrás: JövőTv