Magyar Orvosi Kamara: Katasztrófa fenyeget Magyarországon

2020-09-04 15:12 | #Politika

A Magyar Orvosi Kamara az utóbbi napok robbanásszerű járványügyi esetszám-növekedése miatt pénteken levélben fordult Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez.

„LEGMÉLYEBB SZAKMAI MEGGYŐZŐDÉSÜNK SZERINT AZ ÚJABB, KATASZTRÓFÁVAL FENYEGETŐ MÁSODIK HULLÁM INDULÁSÁT JELZŐ LEGÚJABB SZÁMOK ISMERETÉBEN A KORMÁNY HATÉKONY ÉS AZONNALI INTÉZKEDÉSEIRE VAN SZÜKSÉG”

közölte az orvosi kamara.

Czeglédi Zsolt - MTI

Az azonnali intézkedéseknek szerintük két fő területe van:

  • A közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben).
  • Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

Értve azt, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, véleményünk szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérjük döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését – tette hozzá a kamara.

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen – erről a koronavirus.gov.hu kormányzati honlap tájékoztatott péntek reggel.

Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Három feladatot jelölt ki: az életek mentését – a legfenyegetettebbek, az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését. A fiatalokat arra kérte, tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt. Arról is beszélt, hogy szerinte Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Pintér Sándor belügyminiszternek „hálával tartozunk mindannyian”, mert a járvány első hulláma felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem azonnal a második hullámra való felkészülést szorgalmazták, és egész nyáron ezzel foglalkoztak.

 

Forrás: JövőTv