Orbán vadászik Iványi Gáborra

2020-09-22 10:33 | #Politika

Le akarta szerelni az állami szolgáltató a gázórákat az Iványi Gábor vezette egyház és Oltalom Karitatív Egyesület budapesti központjában. Nem sikerült. Köszönhetően az ellenállásnak és az elemi közfelháborodásnak. A lelkész többször járt Kaposváron az elmúlt időszakban, sok adományt hozott a kaposvári rászorulóknak is.

Mi történt? Iványi Gáborék 30 millió forinttal tartoznak a gázszolgáltatónak. A magyar állam pedig 6 milliárddal az Iványi Gábor lelkész által vezetett egyháznak. Ha kifizetik a tartozást, nem tudnak enni adni az intézményeik rászorult ellátottjainak. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) Orbán Viktor kormánya egy tollvonással megfosztotta addigi egyházi státuszától, ezért az egyház elveszített minden, az egyháznak járó támogatást, így az 1%-os felajánlás lehetőségét is. Mindez az elmúlt esztendőkben összesen 6 milliárdos tartozást halmozott fel a magyar állam oldaláról, szemben a MET 30 milliós tartozásával az állami szolgáltatónál. Tehát, ha az állam teljesítené kötelezettségét, akkor a MET eleget tudna tenni fizetési kötelezettségének. Elvileg egyszerű lenne: a jog és az igazság Iványiék mellett. 

Iványi Gábor egyháza bő négy évtizede működik. Az akkori metodista egyháztól leválva alakultak segítő egyházi közösségé, az egyik legnagyobb magyar karitatív szervezetet is működtetve. Egyházi státuszát Orbán Viktor vette el, aki házasságát és gyermekei keresztelőjét ugyanennél, az akkor általa is egyháznak tekintett közösségnek a vezetője előtt szentesítette.

A magyar kormány szándéka egyértelmű: térdre kényszeríteni, majd eltaposni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, az Oltalom Karitatív Szervezetet és intézményeiket: óvodáikat, iskoláikat, szociális intézményeiket, kórházukat, idősotthonaikat, főiskolájukat. Sok tízezer tanulóról, ellátottról, kliensről, valamint ezer munkatársról és családjukról van szó. Nem beszélve az orbáni legfőbb célról: Magyarország egyik legnagyobb szellemi és egyházi személyiségének, Iványi Gábornak a leterítéséről. Ha mindez nem a szemünk előtt, fülünk hallatára történne, akkor nem hinnénk el ezt a civilizált Európa közepén. Mégis: SZFE, INDEX, KLUBRÁDIÓ – az „ellenállók” levadászása folyik.

Iványi Gáborék már csak egyben reménykedhetnek. A nyilvánosságban, a társadalom szolidaritásában és ellenállásában, az európai szervezetek támogató segítségében. Egy biztos: a Színház és Filmművészeti Egyetem ügye megmutatta, hogy van értelme fellépni a hatalom ellen. Ugyanez a támogató fellépés, tiltakozás és közösségi erő segíthet az orbáni állam visszaverésében Iványi Gáboréknak.

Persze közben az is felvetődik, hogy a magyar történelmi egyházak, keresztény-keresztyén közösségek miért hallgatnak? Miért nem érinti meg őket egy másik (társ) egyházi közösség vergődése? Hol maradnak az egyházi tanításokkal ellentétes magatartás következményei?

Varga Zsolt

Fotók: MET, FACEBOOK