Hét megyében csapott be nyugdíjasokat az álpostás

2020-11-11 14:13 | ##Kaposvár #Kaposvár #Kékfény

A Kaposvári Járási Ügyészség időskorúak sérelmére elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a többszörösen büntetett előéletű férfival szemben, aki idősek hiszékenységét kihasználva több mint kétmillió forintot zsákmányolt. 

Bűncselekményekből élő baranyai férfi autóval az ország számos pontjára elutazott, ahol társasházi lakásokban élő idős embereket vert át azzal, hogy magát postásnak adta ki, majd hamis indokokra – többek között a többi postás munkáját érintő ellenőrzésre vagy a pénz hamisságára – hivatkozva készpénzt és bankkártyát kért tőlük. Miután az életkoruknál fogva kiszolgáltatott sértettektől az értékeiket megszerezte, a férfi általában futva menekült el a helyszínről, majd a pénzt elköltötte, a bankkártyákkal, pedig további kárt akart okozni.

A vádlott ilyen módszerrel 2019 júniusától kezdve Veszprémben, Kiskőrösön, Egerben, Budapesten, Baján, Szekszárdon, Kecskeméten, Dunaújvárosban és Kaposváron mindösszesen 15 sértettet vert át, és nekik egyenként 60.000,- és 540.000,- forint közötti kárt okozott. A vádlott a bűncselekménysorozattal összesen 2.414.000,- forintot szerzett meg. A kaposvári nyomozók végül 2019 decemberében elfogták és őrizetbe vették a férfit, akinek a letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

A további nyomozás során a férfi ellen más megyékben indított bűntetőeljárásokat is a Kaposvári Rendőrkapitányság előtt folyamatban lévő ügyhöz egyesítették, majd a széleskörű vizsgálat eredményeképpen az ügyészség az azóta is letartóztatásban lévő férfival szemben mindösszesen 16 bűncselekmény elkövetése miatt emelt vádat a Kaposvári Járásbíróságon. A vádiratban az ügyészség a vádlottal szemben – valamennyi bűncselekmény beismerése esetén – 5 év börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság a vádlottat közügyek gyakorlásától és a járművezetéstől is tiltsa el, és kötelezze a sértetteknek okozott kár megtérítésére.

forrás: Kaposvári Járási Ügyészség