Csatasorba állítják az egyetemistákat is hétfőtől.

2020-11-20 10:10 | #Politika

A Neptunon keresztül értesítették az egészségtudományi és orvosi egyetemek hallgatóit, hogy a koronavírus elleni védelemben hétfőtől két héten át nekik is részt kell venni. A Jövő TV birtokába került levél alapján mutatjuk kinek hol és mi lesz a feladata. Youtube-os gyorstalpaló is érkezett.

Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációértés szakképzésért felelős államtitkár, valamint Dr. György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár üzent a orvos-,egészségtudományi egyetemek hallgatóinak, arról, hogy november 23-tól, azaz jövő hét hétfőtől az Operatív Törzs döntései alapján, valamint az 509/2020 (XI.19) Korm. rendelet szerint választott hivatásuknak megfelelő gyakorlati feladatra szükséges bevonnunk. -írja a Jövő TV.

A portál szerint a kirendelés elsődlegesen két hétig fog tartani,hogy ne okozzon problémát a tanulmányok folytatásában.
Feladatuk:

  • oktatási és nevelési intézményekben (bölcsődék, óvodák, alapfokú nevelést-oktatást végző iskolák, szakképző iskolák) valamint egyes szociális intézményekben dolgozók koronavírus kimutatására alkalmas szűrése
  • felsőbb éves nagyobb gyakorlattal rendelkező hallgatóknak egyes fekvőbeteg ellátó intézmények betegellátási tevékenységbe való bekapcsolódás

Feladatok kiosztása.

A köznevelés, oktatási terület szűrésében való besegítésében az alsóbb éves általános orvos és fogorvos, valamint a III-V. éves gyógyszerészhallgatók és az I-II. éves ápolás betegellátás szakon lévők és a további egészségtudományi hallgatókat bízzák meg. Szűkséges esetben az alsóbb évfolyamokat is bevethetik.

A fekvőbeteg egészségügyi szakellátásban már a  V-VI. éves orvostanhallgatók (melybe az V. évfolyamos fogorvosok is beletartoznak), valamint III-IV. éves ápolás-betegellátás szakon tanulóhallgatók fognak részt venni.

Gyorstalpaló vidó érkezett.

A hallgatók, akik jó eséllyel még sosem használtak antigén gyorsteszteket Youtube videót kapnak. A videó megtekintése után élesben a tesztelt személyeken próbálhatják ki.

A feladatok kiosztását és idejét megyei szinten a kormányhivatalok fogják megszervezni, akik először telefonon, aztán e-mailban értesítik a hallgatókat.
Csütörtökön a pontos helyszínt és az időpontot még nem lehetett tudni, de a tájékoztató szerint sofőrt, adminisztrációt, napi háromszori étkezést, de még szállást is biztosítanak.

A lap itt külön kiemeli, hogy Ez alapján joggal feltételezhető, hogy akár a lakhelytől távolabbi pontra is kivezényelhetők a hallgatók.
A nap során legalább 3 mintavételi helyszínre kell menniük a hallgatóknak a tájékoztató szerint.

Hősies feladathoz alulfizetés jár.

A hallgatói munkaszerződés keretében a hallgatóknak hétköznap napi 5000 Ft, hétvégén napi 7500 Ft díjazás biztosított, mely a felsőoktatási intézményen keresztül kerül biztosításra. Ez azt jelenti, hogy 8 órás munkaidővel számolva 625 Ft óradíjjal kell dolgozniuk az érintetteknek. -írja a portál.

Forrás: jovotv.hu