Kováts Imre rendbe rakta Szita csúsztatását

2020-11-23 14:12 | #Kaposvár #Politika

Facebook videójában hatalmas fellángolással jelentette be a polgármester, hogy nem emelkednek a helyi adók. Nem sokkal később érkezett a kiigazítás is a korábbi DK-s önkormányzati képviselőtől Kováts Imrétől.

Az ex-képviselő facebook bejegyzésében megállapítja, az lehet, hogy a jövő évben nem emelkednek a helyi adók, de pontosítás szükségességét érzi az előző évek tekintetében:

Abban igaza van Szitának, hogy a kommunális adó öt éve változatlan, viszont ha 2011-től 2015-ig terjedő időszakot vesszük figyelembe, akkor láthatjuk, hogy 71,1 százalékkal emelkedett az adó mértéke. Tehát lakásonként 3800 forintról 6500 forintra emelkedett.

Kováts említi az iparűzési adót is, ami az adóalap 2 százaléka. Hét éve is ugyanennyi volt az adó, sőt még húsz éve is, mivel a vállalkozások a törvényi maximumot fizetik 2000 óta, így nem is tud Szita emelni ezen. 

A 300 négyzetmétert meghaladó kereskedelmi célú építmények után fizetendő adó minden évben emelkedett, követve a mindenkori törvényi maximumot.
A volt képviselő külön kiemelte, hogy: „A bankok, biztosítók, benzinkutak, energiaszolgáltatók, távközlés szolgáltatók stb. építményadója 2012-óta ugyancsak igazodott a mindenkori törvényi maximumhoz.”

Kováts szerint az adók, Kaposváron mindig igazodtak a törvényi maximumhoz. Szerinte az eddig dinamikusan fejlődő kaposvári gazdaság még elbírta ezeket, viszont most egy világjárvány okozta gazdasági válságban kíváncsi lesz, hogy a meghozott intézkedések elegek lesznek-e a vállalkozások életben maradásához.

A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható.