Orbán: "Az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban"

2020-11-23 13:21 | #Politika

Az idősáv egy-két órára csökkenne, ugyanakkor a sávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnának.

A vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a tanácskozás után a közmédiával.

Novák Katalin azt mondta, hogy a javaslat szerint az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint - a generációk közötti feszültség csökkentése érdekében - csak hétköznapokon és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma.

Fontos az is, hogy az idősek a nekik fenntartott időn kívül is, bármikor szabadon vásárolhassanak

- ismertette a miniszter a javaslatot.

Orbán: Hétvégén is lesz idősáv

Ezzel szemben a miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban már arról beszél, hogy igenis lesz hétvégén, 8 és 10 óra között nyugdíjasoknak fenntartott idősáv. Emellett megerősítette: hétköznap 9 és 11 óra között csak idősek tartózkodhatnak a boltokban.

"A pontosság kedvéért: Az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban"

A teljes videó ide kattintva megtekinthető.

Fotó: MTI

Szeretik a közmédiát

Beszámolt arról is, hogy az időseknek fontos a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, "szakszerű" tájékoztatás, és ehhez elsődlegesen a televíziót, a közmédiát veszik igénybe. A tanács ezért azt is javasolta, hogy jöjjön létre egy olyan műsor, amely tájékoztatja az időseket az aktualitásokról, és praktikus tanácsokat ad nekik arra vonatkozóan, hogyan védekezhetnek a leghatékonyabban a koronavírus ellen - tudatta Novák Katalin.

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XI. kerületi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta: a vásárlási idősáv bevezetésére azért van szükség, mert az idősek egy része megnyugtatónak találja, ha külön idősávban, biztonságosan tud vásárolni.

Emellett azonban az is fontos, hogy az érintettek ezen az idősávon kívül is elmehessenek vásárolni, mivel sokan nyugdíjasként is dolgoznak. - magyarázta.

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának egyik tagja azt is felvetette, hogy az üzletek a nyitvatartási idő mellett tüntessék fel azt is, mikor a legkisebb a forgalmuk, ezzel segítve azokat az időseket, akik nem tudják a bevásárlást a nekik fenntartott idősávban elintézni.

Forrás: ugytudjuk.hu