PDSZ: A tanárok tesztelése csak politikai színjáték, időhúzás

Kpsvr.hu

2020-11-27 13:33:59
Semmiféle iránymutatás nem érkezett az intézményekhez, fenntartókhoz, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén. Így sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldenek, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve. -írja ugytudjuk.hu.

Folyik az oktatási intézmények tesztelése, nem minden tanulság nélkül - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ szerint a kormány arra kívánja felhasználni a tesztelést, hogy időt húzzon: úgy csinál, mintha csinálna valamit, hogy így talán megússza, hogy határozott intézkedéseket kelljen hoznia. Pedig a kiszivárgó eredmények, körülmények döbbenetesek. Jó hír viszont, hogy hosszú hetek után talán hajlandó lesz érdemben foglalkozni a 100%-os táppénz kérdésével.

Mint írják, ez a tesztelés egy drága, rengeteg áldozattal járó pótcselekvés. Így lehet összefoglalni mindazt, amit hétfő, azaz az oktatási intézmények „célzott tesztelésének” indulása óta el lehet mondani. Hogy miért? Mert ebben a formában mindez nem tűnik másnak, mint egy jól kimunkált zsebkendőtrükknek, aminek az a célja, hogy minél később kelljen meglépni az elkerülhetetlent: bezárni az iskolákat, óvodákat.

Kezdjük először is azzal, hogy a tesztelés eredményeit - a használatban lévő teszttípusnak betudhatóan - nem árt óvatosan kezelni: a pozitív tesztek minden esetben pozitívnak tekinthetők. A negatív eredmények azonban koránt sem jelentik azt, hogy a leteszteltek valóban nem is hordozzák a vírust: a negatív eredmények pontossága ugyanis alacsony. Ez az, amiről még a miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy 50% körüli a pontossága. Azaz akit negatívnak teszteltek, az még nyugodtan lehet pozitív is.

Másképp fogalmazva: akármilyen is lesz a tesztelésekkel kimutatott pozitív tesztek aránya, az mindenképpen alacsonyabb lesz annál, ami ténylegesen igaz.

De nem is ez a legnagyobb gond.

Az igazi probléma az, hogy a tesztelés indulásával semmiféle iránymutatás nem érkezett az intézményekhez, fenntartókhoz, hogy hogyan is kell eljárni pozitív eredmények esetén.

Sajnos jellemző eljárás, hogy a pozitívra tesztelt kollégákat hazaküldik, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. Mire történik valami, addigra jellemzően már több napot is üzemelt az intézmény a - többé-kevésbé - megszokott módon, ahelyett, hogy egy világos protokoll szerint azonnal megvédenék az intézményben tanulókat, dolgozókat. Erről számtalan hozzájuk beérkező üzenet tanúskodik:

“kiszűrtek 2 covid-ost, és azóta semmi. ÚGY TUDOM, ha van fertőzött, akkor zárni kell, Maruzsa mondta, Eduline írta. Ha ez így van, akkor miért vagyunk ma is itt? Mit tudtok erről?”

“A szűrésen 2 kolléga lett pozitív. Hazaküldték őket. 72 tanárból hivatalosan a korábbiakkal együtt összesen 8 pozitív. A hiányzó tanárok száma jóval magasabb, tegnap a felsőben 15. Nagyon-nagyon nehéz a munkát szervezni, a helyettesítéseket ellátni.“

“a 12 fős tantestületből 2 kolléga gyorstesztje lett pozitív. 2 kolléga pedig az otthonában várja, hogy elvégezzék rajta a másik tesztet (PCR). Így, már alig bírjuk ellátni a többiek helyettesítését. A tanulóink közül 1 fő 8.osztályos várja már 1 hete az otthonában, hogy elvégezzék rajta a tesztet (PCR). 1 hete nem volt képes elvégezni a tesztet az egészségügy sem a tanulónál, sem pedig az egyik kollégánknál! Mi van ebben az országban? A többi diákunkról nincsenek ezirányú információink.“

“Az intézményükben több pedagógus volt, aki nem kérte a tesztelést, mert a tankerület (XY Tankerületi Központ) NEM FIZET senkinek 100%-os táppénzt.
Sajnos a tantestületben és a gyerekek körében is magas a fertőzöttség. A tanulók létszámának 10-20%-a (pontos adatunk nincs) a tanárok is 5 és 10% között mozognak.
A hétfői napon lezajlott tesztelésen 3 pedagógus gyorstesztje lett pozitív, így ők azonnal elhagyták az intézményt.
Karácsony előtt egy ilyen szintű pénzkiesés nagyon fájdalmas tud lenni.”

Nyilvánvaló, hogy a tesztelés önmagában semmit sem ér: ha a pozitív kolléga el is hagyja az intézményt, és a közvetlen kontaktjai továbbra is bejárnak, akkor a fertőzés továbbadásának veszélye továbbra is fennáll.

Illusztráció - Fotó: Pixabay

Azt írják, ha a kormányzat nem csak látszatintézkedéseket kívánna hozni, hihetetlen költségekért, akkor már létezne olyan, minden intézményre érvényes protokoll, ami előírná, mit kell tenni egy pozitív, tünetmentes hordozó kiszűrésekor. Amiben nem csak az azonnali karantén szabályai lennének lefektetve, de az is, hogy minden érintettet, pedagógust, technikai dolgozót és diákot is azonnal tesztelni, elkülöníteni tudjanak. Ugyanis az a hozzájuk özönlő szülői üzenetek szerint is teljesen érthetetlen, hogy még ott sem tesztelik a diákokat, ahol kimutattak ilyet - nem is beszélve arról, hogy amennyiben az intézményrendszer 20-25%-a már a kormány szerint is átfertőződött, akkor egy teljes tesztelés minimum indokolt lenne. Különösen, ha ez a 20-25%-os eredmény egy nem kötelező, nem átfogó, nem minden munkavállalót érintő és a ténylegesnél garantáltan alacsonyabb eredményt produkáló tesztelési kör közepén születik.

Miért nem tesztelnek mindenkit?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számtalan felháborodott panaszt kap technikai dolgozóktól, hogy őket nem tesztelik.

“Csak az oktatókat tesztelik!! Minket technikai dolgozókat nem, hisz csak az oktató érintkezik a diákokkal! Ifjúságsegítőként dolgozom, és folyton érintkezem diákokkal!! Például, ha megsérül a tanuló (vérzik), akkor elsősegélyt is én végzem!! Ez elszomorító és diszkrimináció!!“

Érthetetlen ez a hozzáállás - az intézményekben dolgozók többsége rendszeresen érintkezik a diákokkal, ahogy a pedagógus kollégákkal is. Semmi sem indokolja, hogy az intézmények nem pedagógiai munkatársait kihagyják a tesztelendők köréből. Egy konyhás, egy portás vagy egy iskolatitkár ugyanúgy érintkezik a diákokkal, pedagógusokkal, mint bárki más.

Miért utasítják el a tesztelést az egyes pedagógusok?

Röviden és tömören: mert nem engedhetik meg maguknak. Mert az amúgy is méltatlan fizetések mellett kigazdálkodhatatlan kezd lenni a családoknak egy betegség költsége. Amikor számtalan család jövedelme drasztikusan csökkent, amikor sok helyen már csak egy családfenntartó keres pénzt, hatalmas tétje van annak, hogy a munkavállaló 60%-os jövedelemmel kerül-e betegállományba, vagy megkapja a fizetését. Azokra a felszólításainkra, hogy a kormány - más kormányokhoz hasonlóan - támogassa a családokat ezekben a nehéz napokban, semmi sem történt a leggazdagabbakat érintő néhány megaberuházás bejelentésén kívül.

Nem csoda, hogy a csökkentett járandóságtól tartó pedagógusok tömegei döntöttek a tesztelés elutasítása mellett.

A kormány 100%-os táppénzekkel kapcsolatos mulasztása, nemtörődömsége tehát további áldozatokat szedhet, emellett kimutathatóan akadályozza a hatékony védelmi munkát.

A 100%-os táppénzzel kapcsolatban - úgy is gondolhatná a szakszervezet - talán sikerrel jártak. Gulyás Gergely ugyanis a tegnapi kormányinfón elismerte, ami miatt régóta „bántja” a PDSZ a kormányt: hogy a 100%-os táppénz megigénylése egy bonyolult folyamat. Majd azt is hozzáfűzte:

„Táppénz kérdésben elmondta, hogy két részletben kapják meg, első körben 60 százalékot, később 40 százalékot. Viszont szerinte azt kell vélelmezni, hogy egy pedagógus munkakörben betegedett meg, ezért jár neki a 100 százalékos táppénz. Ennek érdekében pedig majd módosítást terveznek benyújtani.” (Forrás: ATV.hu)

A PDSZ határozottan sürgeti a rendeletmódosítást, hogy a szükségtelen és életszerűtlen bürokrácia ne akadályozza tovább az igényléseket - hogy azok is nyugodtan elmenjenek táppénzre, akikre már ráférne, csak a pénzügyi helyzetük miatt járnak továbbra is dolgozni, akár másokat is veszélyeztetve.

A kétkörös táppénzosztást viszont határozottan elutasítják: ebben a nehéz helyzetben, amikor egy beteg embernek minden fillér számít, a kormány kutya kötelessége úgy módosítani a jogszabályokat, hogy a táppénz megítélésével kapcsolatos eljárás egyszerű és gyors legyen. 

Bíznak benne, hogy a kormányban talán megtalálható még annyi jogszabály-alkotói kompetencia, amivel az azonnali táppénzfolyósításhoz szükséges módosításokat képes összefüggően, logikusan és gyorsan rendeletbe foglalni.

Nem indokolt ezzel sokat várni, hiszen a szükséges rendeletmódosítást annyi idő alatt végre lehetne hajtani, amennyi idő alatt Gulyás Gergelyt felsminkelik a tájékoztatója előtt.

Nem kell hozzá más, mint egy miniszteri aláírás a 27/1996. (VIII. 28.) NM számú rendeleten.

A kormány halogatása és hurráoptimizmusa életveszélyes

Gulyás Gergely kormányinfóján, miheztartás végett, rögtön kikötötte:

„az intézmények négyötöde működőképes, ez azt mutatja, hogy helyes döntés volt a nyitva tartásuk.”

A Gulyás által ragyogó optimizmussal bejelentett négyötöd az intézmények 20(!) százaléka, azaz ha ez az adat igaz, akkor nem optimizmusra van okunk, hanem valóban komoly baj van. Gondoljunk csak arra, amit fent leírtunk: a most alkalmazott tesztek csupán a pozitív esetek egy részét tudják felderíteni, a negatív eredmények egy része pedig szintén pozitív lehet. Emellett a tesztelés még folyamatban van, koránt sem látjuk a teljes képet.

A 20 százalék - ennek fényében - óriási szám.

 

Illusztráció - Fotó: Pikabay

Ráadásul a kormány tájékoztató oldalán tegnap, november 26-án megjelent számok szerint például az iskolai osztályok közel ötödét már érintik intézkedések - a nem tesztelt kollégákról, technikai dolgozókról, pláne a diákokról pedig természetesen semmit, de semmit nem tudhatunk.

„Az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban (11%) és 203 óvodában (7%), továbbá 99 általános iskolában (4%), rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban (23%) és 55 általános iskolában (2%) digitális tanrendet.” (Forrás: koronavirus.gov.hu)”

Ezek tehát - ellentétben a kormány kommunikációjával - nem alacsony számok!

Hogy miért kommunikálja úgy a kormányzat, mintha minden rendben lenne, arra csak egy megoldás van: a tesztelést is arra használja fel, hogy tovább húzza az időt. Pedig látható, hogy az intézmények teljesen átfertőződtek, ami nem csoda, tekintettel a hatékony és gyors járványügyi intézkedések elmaradására.

A PDSZ szerint a kormánynak most egyetlen lehetősége van: be kell zárja az intézményeket és csak átfogó tesztelés után nyithatja őket újra. Az érvek a kormány kezében vannak: a vírus hihetetlen elterjedtsége az oktatás minden szintjén, óvodákban, iskolákban.

Forrás: ugytudjuk.hu

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.