Ma végleg eldől, hogy Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke

Kpsvr.hu

2020-12-14 11:27:38
Trump hiába kapálódzik, hétfőn szavaz az elektori kollégium. -írja az ugytudjuk.hu

Újabb szakaszához érkezik hétfőn az amerikai elnökválasztás. A hét elején ugyanis hivatalosan is leadja a szavazatát a 538 elektor, ezzel pedig hivatalosan is eldől, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az országban ugyanis a szavazók nem közvetlenül az elnökre szavaznak, hanem elektorokra, akik a szavazataik leadásával választják meg az elnököt. A választás ezen formája viszont alig több, mint formalitás, az elnöki pozícióért folyó verseny már akkor eldőlt, amikor Joe Biden átlépte a 270 elektori szavazatot.

Az Egyesült Államokban viszont 1789 óta nem fordult akkora figyelem az elektorokra, mint idén, hiszen Trump a mai napig nem hajlandó hivatalosan elismerni, hogy alulmaradt a választások során. A jelenlegi elnök és a Republikánus párt pert perre halmozva próbálta elérni, hogy mégse Biden legyen a befutó, Trump még vasárnap is nagybetűkkel tweetelte, hogy az idei volt az eddigi legkorruptabb választás az USA történetében, habár sem neki, sem a pártjának nem sikerült eddig bizonyítékokkal alátámasztania az állításait.

Trump próbálkozásai azonban pénteken hatalmas pofont kaptak, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság kidobta azt a pert, amit Texas állama indított, hogy több másik államban is vegyék semmisnek a levélszavazatok egy részét. Hasonló pert indítottak a Republikánusok Wisconsin államban, amelynek az egyik legfelsőbb bírója úgy nyilatkozott, hogy a pert a rasszizmus hajtja. 

Trumpnak viszont annyit sikerült elérnie, hogy az USA-ban sosem látott összezavarodottság alakult ki a választások körül. A texasi pert ugyanis rengeteg olyan Republikánus képviselő is támogatta, aki jelenleg a képviselőház tagja, a Republikánus szavazok 77 százaléka pedig úgy hiszi, hogy tényleg valamilyen csalás történt az idei választásokon, habár konkrét bizonyítékot ők sem láttak. A Guardian megjegyzi, hogy Trump ezzel akkora éket vágott az amerikai közösségbe, amelynek komoly hatásai lesznek a következő évekre. 

Az már most is látszik, hogy a választók körében már egyre nagyobb az erőszak is, csak vasárnap négy embert szúrtak le az amerikai fővárosban, miután tüntetők két tábora egymásra támadt. A tüntetők között rengeteg szélsőjobboldali csoport is jelen volt, feltehetőleg a késelésekért is ők a felelősek. Közben Biden csapata egyre nagyobb aggodalmát fejezi ki az erőszakos tüntetésekkel kapcsolatban, az USA következő elnöke attól tart, hogy az ünnepi időszakban is több, a vasárnapihoz hasonló eset fog majd történni.

Az ügyben már felszólalt Al Gore is, aki 2000-ben, pontosan húsz éve George W. Bush ellen indult az elnöki posztért. A 2000-res választás iszonyúan kiélezett volt, Bush győzelme után Gore is perre vitte az eredményt. A bíróság akkor Bush javára döntött, Gore pedig ezután azt nyilatkozta, hogy támogatják majd az elnököt. Habár a jelenlegi helyzet a húsz évvel ezelőtti választások ellentettje, Gore szerint a mai elektori választás pontot tesz az ügy végére, és megkezdődhet majd a hatalomátadás folyamata. 

Forrás: ugytudjuk.hu

Szólj hozzá!

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.