Ungár: Nem kell minden magyar háztartást a Fidesz receptje szerint egységesíteni

2020-12-14 15:10 | #Politika

Az LMP országgyűlési képviselője reagált Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter videójára.

Fotó: Ungár Péter facebook

Novák Katalin Axiómán megjelent videójára Ungár Péter facebook posztban reagált.

A bejegyzést változatlan formában közzétesszük:

"Gyakori vád azokkal szemben, akik a családpolitikában nem a kereszténydemokrata oldalon állnak, hogy társadalommérnökösödést akarunk, hogy a magyar valóságtól elrugaszkodott, nyugatról behozott idegen dolgokat várunk el, ilyenekért küzdünk. Szerintem ez a kritika sok esetben igaz, magam is küzdök az ilyen sematikus gondolkodás ellen.

Ami ugyanakkor egy ennél súlyosabb probléma az az, hogy a kormányzó kereszténydemokrata oldal családpolitikája a valóságtól elrugaszkodott társadalommérnökösködés, ami nem veszi figyelembe a magyar emberek döntéseit, valódi körülményeit. 

Novák Katalin az Axióma nevű konzervatív internetes felületen egy animált videóban osztotta meg a gondolatait a nemek társadalmi szerepéről és a családpolitikáról. Azt most hagynám, amit a nemi szerepekről mondott, arra reagálnak majd mások. Legalábbis remélem.
Azt mondja ebben a videóban Novák Katalin, hogy „ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon vagy azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként, úgy hogy „csak” a családjának él.”  Ez a mondat pedig annak a bizonyítéka, hogy Novák Katalin nem igazán veszi tudomásul, hogy mi a magyar társadalmi valóság. 

Ki engedheti meg magának ma Magyarországon, hogy három gyermek meg a partnere egy darab fizetésből éljen? A munka legtöbb esetben a való világban nem személyes kiteljesedés, hanem gazdasági kényszer. A jelenlegi magyar bérszínvonalon mennyi a realitása az egykeresős nagycsaládnak? Nagyjából semmi.
Ezt az alkalmat megragadnám, hogy jelezzem konzervatív honfitársaimnak: az egykeresős családmodell két gyerekkel szinte soha nem volt a magyar valóság a társadalom nagy többségének. Ez egy utópia, amit a konzervatívok másolnak az 50-es évek Amerikáját (valószínűleg hamisan) idealizáló amerikai keresztény-fundamentalista jobboldaltól. Magyarországon ilyen soha nem volt, arra kérem őket hagyják abba ezt a copy-paste aktivizmust. 

Ráadásul valakiket megint kihagyott Novák Katalin. 2019-ben a gyermekek 39%-a született házasságon kívül. Ők is pont ugyanannyit érdemelnek, mint a házasságban született gyerekek. Nem érdekel az, hogy mit tart helyesnek a Fidesz, hogy ki házasodjon és ki nem. Ne szóljanak bele. A magyar emberek eldöntik. Az állam feladata, hogy minden születendő gyereket támogasson, nem az, hogy tanítsa az embereket, hogy kell élni.  

Bár szerintem életemben kétszer sütöttem, de azt tudom, hogy minden háztartásnak saját receptjei, praktikái vannak. Ez a magyar hagyomány. Nem kell egységesíteni."

Ungár Péter résztulajdonos a kpsvr.hu-t kiadó gazdasági társaságban.