A Kaposvár jelenség

Kpsvr.hu

2020-12-15 09:32:08
Szerettem Kaposvárt.  Amikor a nyolcvanas évek derekán dolgozni kezdtem a megyeszékhelyen és a pártállam az utolsókat rúgta, pezsgett az élet Kaposváron. Meg is lepett a dolog, hiszen sötét Somogy volt a híre, terhelten az erős emeszempés hagyománnyal és befolyással.

Szóval a Kaposvár jelenség. Egy Csiky Gergely Színházról szóló könyv címe volt ez, a különleges időszaké, amely Kaposvár színházi fővárossá válását szimbolizálta. Mert igen, a 70-es évektől a kilencvenes évek közepéig a somogyi megyeszékhely teátrumától lett patinás. Nem, minthogyha Budapest színházai ne lettek volna jók, de mégis: a kaposvári társulat volt az, amely – Lukáts Andor szavait idézve – tette legfontosabb dolgát, amit egy színház tehet. Megfogalmazta a feszítő bajt. Legendás csapat volt ekkor. Zsámbéki, Babarczy, Ascher, Ács, Gothár, Jordán, Koltai, Pogány, Lázár, Kulka, Spindler, Bezerédi, Nagy-Kálózy, Molnár Piroska, Básti Juli és sorolhatnánk a kiválóságokat.  Jobbnál jobb nagyszínpadi bemutatók, remek stúdiók, pezsgő színházi-kulturális élet. Marat halála, Godotra várva… Mindez a múlté. 


Érdekes, hogy Kaposvárnak  ekkor  a polgári várost idéző korszaka és hangulata volt. Pedig még a hetvenes években dübörgött az államszocializmus, még, ha a nyolcvanas évekre enyhült is a szigor. A megyeszékhelyből a diktatúra hozta ki azóta is a legjobb, legszínvonalasabb kulturális időszakát. Nem valószínű, hogy a vörös Somogynak hívott megyében engedékenyebbek voltak a pártvezetőik, inkább arról volt szó, hogy akkor bátrabbak és intelligensebbek voltak a város kultúrájának alakítói. Meg is tehették, hiszen akkora nevek voltak. És egyre többen lettek. Fantasztikus volt, mert nem lehetett azt érezni, mint manapság, hogy muszáj Budapestre, vagy másik városba utazni kulturális és művészeti éhségünk csökkentéséért. 


A kaposvári Csiky Gergely Színház húzta magával a város értelmiségét, erősítette a kulturális közösségeit és intézményeit. Ekkor vált  meghatározóvá és mindennapi életünk részévé a tradicionális Somogy folyóirat Takáts Gyulával, Laczkó Andrással, Tüskés Tiborral, Varga Istvánnal, de Kaposvárhoz (és Somogyhoz)  köthető Papp Árpád, Fodor András, Szirmay Endre, Sipos Gyula költők, vagy Szijártó István legendás irodalomtanár-irodalomtörténész, vagy a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Somogyország című rendszerváltó folyóirat.


Tehát, amikor a nyolcvanas évek közepén Kaposváron kezdtem meg a felnőtt dolgozó éveimet, kitűnő választásnak éreztem a várost. Nem volt hiányérzetem, mert mindent megkaptam fiatal értelmiségiként, amit a műveltségi területen kaphattam. Nem vágytam hetente máshova, hogy kielégítsem kulturális szükségleteimet. Elég volt olykor-olykor a fővárosba menni, de az a program jellegéből adódott, hiszen a vidék nemigen tudott például nagyívű koncerteket, tárlatokat szervezni. Fontos volt, hogy nem éreztem magam egyedül értelmiségiként, mert izgalmas volt a város. A színházhoz, a folyóiratokhoz, a kulturális intézményekhez és a rangos tanítóképzéshez kötődő szellemóriások közöttünk éltek. Utcán, kávéházban, irodalmi és művészeti esteken, baráti beszélgetéseken váltottuk meg a világot, palléroztuk elménket és világlátásunkat. Erős és befolyásos közösséggé vált Kaposvár értelmiségi  csapata. És összetartóvá, amely növelte erejét és csökkentette sebezhetőségét. Emlékezetesen szép és léleképítő időszak volt. 


Aztán eljöttek a kilencvenes évek és annak második felétől megkezdődött a szellemi amortizáció.  Egyre kevésbé szerettem a városban lenni és egyre többet a fővárosban. Egyre inkább Budapesten kaptam meg azt a szellemi muníciót, amit a lakhelyemen már nem. Kaposváron lassacskán leépült a kulturális élet, eltűntek a fiatalok, meghaltak a nagy öregek, megszűntek, vagy elhallgattak a fontos értelmiségi közösségek. És a Csiky Gergely Színház sem volt a régi. Hiába a vadonatúj, illetve felújított épület, eltűnt a varázs, fakult a tartalom. A város művelődési élete mára haldoklik. Nem arról van szó, hogy a  diktatúrában (pedig lassan ma is az van) meghatározóbb üzenethordozó a kulturális közeg, inkább arról, hogy mostanra sokadrangúvá vált a kultúra, az oktatás, a művészet. Aczél György TTT-je (Tilt-Tűr-Támogat) most éli fénykorát: a kultúra a megtűrt kategóriába került. Aczél viszont iskolázatlanul ugyan, de nagy formátumú és intelligens  kultúrpolitikus volt, aki az ideológia korlátai mellett támogatta az értékek születését, még egy kis ellenzékiség is belefért. Úgyhogy politikai rendszerek ide, vagy oda, nagyon sok múlik egy-egy polgármesteren, hogy milyen is egy adott település kulturális beágyazottsága. Ezért Pécs, Győr, Veszprém, vagy éppen Debrecen, vagy Szeged lakói valószínűleg folyamatosan jobban érzik magukat, mint mi, kaposváriak. 


Kaposvár ma nem a kultúra városa. A retorika hazug, amely erről szól. Baj, hogy a város élén  nem értelmiségi attitűdű, intelligens vezető áll. Leépülőben a város, hiába a látványberuházások. Közben Móricz regényhősei feléledtek, a rokonok uralkodnak. 


Hiába a kultúra intézményei, ha nincs muníció. Hiába a megalomán közlekedési központ, ha nincs utazó, hiába a belváros (!) közepén a bevásárlóközpont, ha alig van vásárló, hiába a tanítóképzés és az egyetem városszélre telepítése, ha közben kiüresedik a város, hiába a felújított belváros, ha este csak lézengenek benne.  


Alaposan megfogytunk. 


Szellemi karanténban van Kaposvár. Sokan már észre sem veszik. Aki igen, próbál menekülni, friss levegőhöz jutni. Szabadulni a jobbágyvárosi nyomorultságból. 
                                                                                                                           

Varga Zsolt 

A cikk szerzője Varga Zsolt korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. 
 

1

Szólj hozzá!

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.