Kaposvári előválasztás: megalakult a Civil Elektori Tanács

2021-01-14 16:15 | #Kaposvár #Politika #Fejes István #Civil Elektori Tanács

A Márki-Zay Péter által alakított Mindenki Magyarországa Mozgalom kaposvári szervezete már több, mint 50 tagot számlál. A szervezet elkötelezett amellett, hogy 106 helyen legyen előválasztás, így Kaposváron is aktív szerepet fognak játszani, hogy ez megvalósuljon. Ennek érdekében megalakították a Civil Elektori Tanácsot (CET), melynek szóvivőjét, Fejes Istvánt kérdeztük.

Márki-Zay Péter

Mi az a CET és kik hozták létre?

A CET egy olyan, Kaposváron és környékén élő, civilekből álló grémium, amelyik szeretné megjeleníteni a civilek sajátos álláspontját a következő országgyűlési választásra történő jelöltállítás során. Az alapító tagok a helyi Kossuth Kör tagjai közül kerültek ki, és míg a Kossuth Kör tagjaira nincs ilyen kitétel, addig a CET-ben a tagok kizárólag párton kívüli civilek lehetnek. Mint egyre közismertebb a Kossuth Körök országos hálózata a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom melletti aktivista hálózat. Kaposváron már több, mint 50 aktív tagja van a Kossuth Körnek, tehát több aktív tagunk van, mit a helyi pártoknak. A Kossuth Kör elkötelezett a demokratikus pártok közötti együttműködés előmozdításában a civilek hathatós közreműködésével. 

Fejes István (balra), Hadházy Ákos (jobbra)

Milyen céllal jött létre a CET?

Minden kutatás azt mutatja, hogy a választók nagyjából egyharmada ugyan elégedetlen a kormánnyal, de a jelenlegi ellenzéki pártok nem tudják megszólítani őket. Most ne boncolgassuk ennek számtalan okát, de az biztos, hogy változásra csak akkor lesz valódi esély, ha ezen választói rétegnek is lehetősége lesz érdemben beleszólni közös ügyeinkbe. Ennek a fóruma lehet a Civil Elektori Tanács, mely 18 fővel alakult meg. Bő egy év múlva újra országgyűlési képviselőt választunk, előtte idén előválasztások lesznek, most itt a lehetőség és az alkalom.

Miért van szükség változásra? Netán nem elégedettek a jelenlegi képviselővel Gelencsér Attilával? 

A körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével szemben a legfontosabb problémánk, hogy egyszerűen nem a választóit képviseli az országgyűlésben, hanem pártjának helytartójaként viselkedik a választókörzetében. Hogy ne menjünk messzebb, elég, ha csak a Kaposvári Egyetem önállóságának néhány hónappal ezelőtti felszámolására gondolunk. Nem erre kapta a képviselői megbízatást a választóktól!

És akkor milyen képviselőt szeretnének? Valamelyik ellenzéki pártból lát alkalmas embert? 

Mi egy egészen más megközelítést javasolunk: ne az legyen az elsődleges szempont, hogy melyik párt indítja a képviselőjelöltet, az legyen azoknak fontos, akik párttagok, vagy elkötelezett pártszavazók. Nekünk civileknek sokkal fontosabb, hogy valóban a körzetben élők képviselőjeként dolgozzon. Ettől persze még lehet bármely demokratikus párt tagja, de ne az legyen munkájában az elsődleges. Röviden úgy fogalmaztuk meg a célunkat, hogy Válasszunk Valódi Képviselőt!

És milyen az a Valódi Képviselő?

Három fő ismérve van: 

  • helyben lakó hiteles személy,
  • képviselőként nem a személyes ambícióit vagy anyagi gyarapodását helyezi előtérbe, hanem a választóit és a választói közösségét képviseli, a köz hasznára dolgozik,
  • a választóinak tartozik felelősséggel: munkájáról rendszeresen beszámol, a választói véleményét figyelembe veszi, méltatlanná válása esetén pedig posztjáról önként lemond

Észrevehetjük, hogy nincs a szempontok között egyetlen sem, amelyik a pártbéli hovatartozásáról szólna.

Létrejön a teljes együttműködés az ellenzéki oldalon. Nem bíznak abban, hogy a pártok megfelelő jelöltet állítanak?

Nem erről van szó. A pártokon belül kialakult egyfajta belterjes szemlélet, amelyben a politikai karrier lehetősége mindig is fontos szempont lesz a párttagok számára. És ezzel nincs semmi baj, hiszen egy párt igenis törekedjen arra, hogy pozícióba juttassa a képviselőit. Ez a dolga. A választóknak ellenben meg az a dolguk, hogy a megválasztott képviselőket ellenőrizzék és beszámoltassák! 

Nos mi a CET tagjai nem hajtunk politikai karrierre egyik pártban sem – hiszen civilek vagyunk – viszont fel szeretnénk frissíteni az előbb említett belterjességet a jelöltállítási folyamat során. A soron következő választás olyan lesz, amilyen eddig még nem volt! Előválasztás során fog eldőlni, hogy ki lesz a kormányoldal jelöltjének kihívója. Az előválasztási kampány során a CET gondosan körül fogja járni az egyes jelöltaspiránsokat és kialakítja a véleményét olyan szempontból, hogy melyikük lehet a legalkalmasabb Valódi Képviselőnek. Ezt a jelöltet fogjuk a választók figyelmébe ajánlani az előválasztásra. Aztán a választók majd döntenek.

Ha valaki szeretne, akkor csatlakozhat a CET-hez?

Természetesen! Az Alapítói Nyilatkozatunk alapján várunk mindenkit, aki egyetért a fenti célokkal és szeretne közvetlenül beleszólni abba, hogy ki legyen a körzetünk következő országgyűlési képviselője. Nem a különböző internetes fórumokon kell elégedetlenkedni, hanem most itt az igazi lehetőség az érdemi beleszólásra!