Erősödött az LMP a Jobbik és az MSZP. Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék

2021-02-19 14:50 | #Közvélemény-kutatás

A Závecz Research kutatása szerint februárban enyhén emelkedett az LMP, a Jobbik és az MSZP támogatottsága. A Jobbik a falvakban és a vidéki városokban 2-3 százalékponttal meg is előzte a DK-t – számol be a telex.hu.

Forrás.: Závecz Research

A DK és a Jobbik között zárul a rés, előbbi 11-ről 10 százalékra gyengült, míg utóbbi 7-ről 9 százalékra erősödött.

A biztos pártválasztók között nagyobb a DK előnye a Jobbikkal szemben, de itt is csökken a különbség. A Jobbikhoz hasonlóan erősödött némileg az LMP 2-ről 3 százalékra, és az MSZP 7-ről 8 százalékra. 

A Momentum támogatottsága november óta csökken 11-ről 9 százalékra gyengültek februárra. A Kutyapárt a Párbeszéd és a Mi Hazánk 1 százalékra számíthat a biztos szavazók között.

A Závecz Research megvizsgálta azt is milyenek lennének a szavazatarányok, ha a Fidesz-KDNP ellenfele hat ellenzéki párt listája lenne és indulna még külön a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk is. A februári adatok szerint így a Fidesz 36 százalékot kapna, a pártprefenciával nem rendelkezők 4 százaléka állna a Fidesz mellé egy szinte összellenzéki lista esetén.

Az ellenzéki listát viszont a szavazók 38 százaléka támogatná – bár 2 százaléknyi ellenzéki szavazót veszítenének a közös indulással, a pártnélküliek közül 6 százaléknyi támogatót nyernének, így jön ki a hat párt összesített, 34 százaléknyi támogatásánál 4 százalékponttal magasabb szavazói hajlandóság. Ez az eredmény az év végéhez képest a Fidesz számára kedvező, a februári 38:36-tal szemben decemberben még 41:37 volt az állás az ellenzék javára.