Müller Cecília: Bármilyen védőoltás jobb, mint félelemben élni

2021-02-19 16:50 |

Szerinte bizonyítottan hatékony a kínai vakcina.

"Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk. Továbbra is jellemzően a krónikus megbetegedésekben szenvedőket érinti akár végzetesen is ez a betegség” 

– mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. 

Ismertették a mai koronavírus-statisztikát, amiről Orbán Viktor már reggel beszámolt: 3093 újabb fertőzöttet találtak, 110-en haltak meg az elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzöttként, kórházban pedig 4024-en vannak, míg lélegeztetőgépre 352 főt kellett tenni. Legutóbb január 7-én emelkedett háromezer fölé a napi új fertőzöttek száma. A járvánnyal összefüggésben eddig 14145 ember halt meg Magyarországon. 

fotó: MTI

Az országos tisztifőorvos szerint éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzési számok csökkenjenek. 

"Van egy hatásos fegyverünk: a védőoltás. Már ötféle védőoltást engedélyeztünk Magyarországon, van köztük keleti és nyugati vakcinák is. Ha felajánljuk valakinek a vakcinát, akkor egészséget ajánlunk” 

- tette hozzá, beleszámolva azt az 550 ezer SinoPharm vakcinát, amely Kínából érkezett. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megkapta erről az értesítést, így Müller szerint az intézet hamarosan jóvá hagyhatja a kínai vakcina „emberi alkalmazását”. 

Müller megerősítette, hogy a várandós nők beoltásához továbbra sincs elég adat, 

így esetükben a vakcinák alkalmazását nem javasolják. 

Az országos tisztifőorvos ismételten mindenkit arra ösztönzött, hogy regisztráljon az oltásra. Minden, már engedélyezett vakcina alkalmas arra, hogy a betegség végzetes szövődményeivel szemben védelmet nyújtson. 

Elismerte, hogy elméletben lehetségesek allergiás reakciók, ám ezek nagyon ritkák és mértékük elhanyagolható az oltás hasznához képest. Az oltópontokon egyébként ezért is kell az oltás után 25-30 percet jelen lenni, hogy ezeket az esetleges reakciókat még a helyszínen láthassák és szükség esetén elláthassák a szakemberek.