Nyárig nem jön uniós pénz Magyarországra - hazugság volt Orbán levele

Kpsvr 2022-04-02 09:59:00
Nyár közepéig biztosan nem érkezik uniós pénz Magyarországra ha Orbánék maradnak. Ha nyernek, de nem számolják fel a korrupciót, nem állítják helyre a jogállamot, akkor utána se.

Ágostházy Szabolcs két hete tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel Brüsszelben. Az uniós testület részéről világosan kinyilvánították, hogy

a nyár közepénél hamarabb még a legjobb esetben sem részesülhet Magyarország az uniós helyreállítási alap (RRF) forrásaiból.

A Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára lényegében elfogadta a Bizottság álláspontját – értesült az Azonnali.

Ennek ellenére Orbán Viktor március 18-án levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság német elnökének. Erről a 444.hu számolt be elsőként, a lap információit Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette. Orbán Viktor a levélben kérte, hogy Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt létrehozott uniós gazdasági helyreállítási alapból

biztosítsák az összesen 5800 milliárd forintnyi pénz nemcsak annak 43 százalékát jelentő vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitelként felvehető 57 százalékos részt is.

A levél nyilvánosságra kerülése után egy nappal a Bizottság azt közölte: nem levelekre, hanem konkrét tervekre van szüksége első körben.

Az Azonnali információi szerint éppen a konkrét tervekkel van baj a már régóta várt vissza nem térítendő támogatások esetében is.

Ezekről már hosszú hónapok óta folynak a tárgyalások, és még mindig nem sikerült megegyezni: a Fidesz azt állítja, hogy többek között a tavaly nyáron elfogadott, általuk gyermekvédelminek mondott törvény miatt, de a Bizottság jogállamisági kérdéseket miatt, és a saját pénzügyi érdekeinek védelme miatt tarthatja vissza a kifizetéseket. 

Valószínűleg a kormány hazudik és valóban a visszás közbeszerzésekkel, melyeket rendre a NER-közeli cégek nyernek, illetve a korrupció kritikus mértékével magyarázza a Bizottság, hogy miért nem adott zöld utat a magyar tervnek, amit a Politico már novemberben megírt két uniós döntéshozóra hivatkozva.

Emellett az Azonnali információi szerint, a Bizottságnak számos antikorupciós javaslata van – például a közbeszerzési törvény módosítására, vagy a közérdekű adatok hozzáférhetővé tételére –, amit a kormány eddig elutasított. A 444.hu azt írta, Ágostházy Szabolcs már jelezte: a kormány a megegyezés érdekében már hajlandó a módosításokra.

Csakhogy az Azonnali, egy a tárgyalásokra rálátó magyar forrása szerint mostanra az az abszurd helyzet állt elő, hogy

a külső körülmények változtak meg annyira, hogy újra kell írni a terveket,

hiszen az azokat megalapozó háttérszámítások teljesen elavultak.

„Többek között az energiabiztonság, energiahatékonyság témakörében komoly probléma, hogy a kormány egy sor háttérszámítást a rezsicsökkentett árakkal számolt, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy ezeket lehetetlen tartani, így újra kellene számolni az egészet”

– mondta a lap informátora, hozzátéve, hogy ezekkel természetesen Ágostházy Szabolcsék is tisztában vannak.

Brüsszelben úgy számolnak, hogy a leggyorsabb forgatókönyv szerint nyár közepe előtt semmiképp sem születhet megállapodás és nem indulhat meg a pénz folyósítása. De ez a legoptimistább forgatókönyv, hiszen a választások utáni átszervezések, még hónapokra kitolhatják a támagatás érkezésének időpontját.

Mint ismert, az Európai Bizottság még a 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt döntött úgy, hogy létrehozza a Helyreállítási Alapot (RRF), amiben a járvány miatti gazdasági veszteségeket kívánják ellensúlyozni. Egyébként nem Magyarország az egyedüli, amelynek még nem fogadták el az RRF-tervét – ugyanebben a cipőben jár például Lengyelország is.

 

Forrás: Azonnali.hu

Szólj hozzá!

Tolvajt keresnek a kaposvári rendőrök

Egy Berzsenyi utcai gyorsétteremben felejtett tárcából vette ki a pénzt a képen látható, fiatl férfi.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emelt vádat a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

Saját magát ásta ki egy tömegsírból egy ukrán férfi

Az orosz támadók félholtra verték, majd fejbe is lőtték, ennek ellenére a férfi magához tért a föld alatt.

Dráma - Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

A helyi rendőrfőnök szerint ez még nem a vége, a legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le.

A tanára miatt ivott fagyállót a nyolcadikos Máté. Újra kellett éleszteni a kórházban

Tanára folyamatosan megszégyenítette az autista kisfiút, aki nem bírta tovább a zaklatást és fagyállót ivott, hogy ne kelljen iskolába mennie.

Szemen lőtte magát a pezsgősdugóval, így feladta a szakaszgyőztes a Giro d' Italia kerékpáros versenyt

Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay egyébként az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen.

Körözött német bűnözőt fogtak el Kaposváron

Többször elítélt, német állampolgárságú körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök Kaposváron.

Egy nappal szabadulása után fenyegette meg halálosan volt élettársát a somogyi férfi

Nemcsak egykori párjával és annak új férjével erőszakoskodott, hanem időközben feleségül vett új nejét is rendszeresen megverte.

Rémálom - Elrabolta az udvaron játszó hároméves gyereket egy miskolci nő

Valóra vált minden szülő rémálma: egy miskolci édesanya hároméves gyermekét rabolták el. A gyermek egyedül játszott az udvaron, mikor a 44 éves nő elrabolta.

A láthatások során molesztálta felesége lányát a somogyi férfi

A közös játékok és az együttalvás során a nemi szerve környékén simogatta a gyereket, az anya pedig, noha lánya jelezte neki, mi történik, nem csinált semmit.

Százmilliós hitelcsalás: 45 embert vádolt meg az ügyészség

Hamis külföldi munkavállalói igazolásokkal vertek át hét hazai bankot.

Verekedés a Lidlben: biztonsági őr bántalmazott egy vásárlót

Fizikailag bántalmazott egy vásárlót a Lidl biztonsági őre és alaptalanul meggyanúsította, hogy lopott.

Gyalog kellett hazamennie, ezért összeverte az apját

Az idős férfi két falu között nem vette fel a kocsijába a fiát, aki dühében a kocsmában összeverte és -rugdosta.

Kokaint találtak Berki Krisztián lakásán, már elfogták a dílert

Berki Krisztián lakásán kokaint találtak, de már elfogta a rendőrség azt a dílert, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adhatta el a drogot a celebnek, akit péntek reggel kislánya holtan talált a IX. kerületi otthonukban.

„Eladhatta a kórház a kisfiamat” – Margitnak csak annyit mondtak, hogy tüdőgyulladásban meghalt az ikerbaba

A Vajdaságban élő magyar édesanya arra gyanakszik, eladhatták a teljesen egészségesen megszületett gyermekét a kórházból. Hatalmas botrányt okozott egész szerbiában, mikor kiderült: évtizedeken keresztül rabolták el az egészséges gyermekeket a kórházakból és adták tovább őket nyugatra örökbefogadó szülőknek. Tóth Margit pár napig láthatta 1971-ben megszületett ikreit, de egyszer csak jött az orvos és közölte: egyikük tüdőgyulladásban meghalt.

Újabb bombariadó volt az egyik bevásárlóközpontban

Ismét bombariadó volt egy bevásárlóközpontban. A célpont az Allee volt.

Összeverekedtek a gamási asszonyok

A játszótéren esett egymásnak két nő Gamáson.

Donáth Anna babát vár, így a Momentum elnöki tisztségéért sem indul

Donáth Anna jelenleg a Momentum elnöke, aki Fekete-Győr Andrást váltotta ebben a pozícióban. Néhány napja felrőppent a hír, hogy gyermeket vár, amit most Facebook oldalán is megerősített. Az elnökségért így már nem indul.

Újra Jakab Pétert választották a Jobbik elnökévé

A párt küldöttei újra lehetőséget adtak a régi-új vezetőnek.