Nyárig nem jön uniós pénz Magyarországra - hazugság volt Orbán levele

Kpsvr 2022-04-02 09:59:00
Nyár közepéig biztosan nem érkezik uniós pénz Magyarországra ha Orbánék maradnak. Ha nyernek, de nem számolják fel a korrupciót, nem állítják helyre a jogállamot, akkor utána se.

Ágostházy Szabolcs két hete tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel Brüsszelben. Az uniós testület részéről világosan kinyilvánították, hogy

a nyár közepénél hamarabb még a legjobb esetben sem részesülhet Magyarország az uniós helyreállítási alap (RRF) forrásaiból.

A Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára lényegében elfogadta a Bizottság álláspontját – értesült az Azonnali.

Ennek ellenére Orbán Viktor március 18-án levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság német elnökének. Erről a 444.hu számolt be elsőként, a lap információit Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette. Orbán Viktor a levélben kérte, hogy Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt létrehozott uniós gazdasági helyreállítási alapból

biztosítsák az összesen 5800 milliárd forintnyi pénz nemcsak annak 43 százalékát jelentő vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitelként felvehető 57 százalékos részt is.

A levél nyilvánosságra kerülése után egy nappal a Bizottság azt közölte: nem levelekre, hanem konkrét tervekre van szüksége első körben.

Az Azonnali információi szerint éppen a konkrét tervekkel van baj a már régóta várt vissza nem térítendő támogatások esetében is.

Ezekről már hosszú hónapok óta folynak a tárgyalások, és még mindig nem sikerült megegyezni: a Fidesz azt állítja, hogy többek között a tavaly nyáron elfogadott, általuk gyermekvédelminek mondott törvény miatt, de a Bizottság jogállamisági kérdéseket miatt, és a saját pénzügyi érdekeinek védelme miatt tarthatja vissza a kifizetéseket. 

Valószínűleg a kormány hazudik és valóban a visszás közbeszerzésekkel, melyeket rendre a NER-közeli cégek nyernek, illetve a korrupció kritikus mértékével magyarázza a Bizottság, hogy miért nem adott zöld utat a magyar tervnek, amit a Politico már novemberben megírt két uniós döntéshozóra hivatkozva.

Emellett az Azonnali információi szerint, a Bizottságnak számos antikorupciós javaslata van – például a közbeszerzési törvény módosítására, vagy a közérdekű adatok hozzáférhetővé tételére –, amit a kormány eddig elutasított. A 444.hu azt írta, Ágostházy Szabolcs már jelezte: a kormány a megegyezés érdekében már hajlandó a módosításokra.

Csakhogy az Azonnali, egy a tárgyalásokra rálátó magyar forrása szerint mostanra az az abszurd helyzet állt elő, hogy

a külső körülmények változtak meg annyira, hogy újra kell írni a terveket,

hiszen az azokat megalapozó háttérszámítások teljesen elavultak.

„Többek között az energiabiztonság, energiahatékonyság témakörében komoly probléma, hogy a kormány egy sor háttérszámítást a rezsicsökkentett árakkal számolt, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy ezeket lehetetlen tartani, így újra kellene számolni az egészet”

– mondta a lap informátora, hozzátéve, hogy ezekkel természetesen Ágostházy Szabolcsék is tisztában vannak.

Brüsszelben úgy számolnak, hogy a leggyorsabb forgatókönyv szerint nyár közepe előtt semmiképp sem születhet megállapodás és nem indulhat meg a pénz folyósítása. De ez a legoptimistább forgatókönyv, hiszen a választások utáni átszervezések, még hónapokra kitolhatják a támagatás érkezésének időpontját.

Mint ismert, az Európai Bizottság még a 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt döntött úgy, hogy létrehozza a Helyreállítási Alapot (RRF), amiben a járvány miatti gazdasági veszteségeket kívánják ellensúlyozni. Egyébként nem Magyarország az egyedüli, amelynek még nem fogadták el az RRF-tervét – ugyanebben a cipőben jár például Lengyelország is.

 

Forrás: Azonnali.hu

Szólj hozzá!

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház. 

Egy kis segítség a vőlegények számára az esküvői öltöny kiválasztásához

A megfelelő öltöny kiválasztása a vőlegény számára sokszor háttérbe szorul, pedig az esküvői készülődés során legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű lesz a meghívó vagy a koszorúslányok ruhája.

Különleges whiskyk a Skót Alföldről

A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Erre a termékre szükséged lehet a hálószobában

Léteznek olyan termékek, amelyek arra hivatottak, hogy a hálószobában töltött perceket még édesebbé tegyék. Ezek nemcsak a hangulat fokozásáról gondoskodnak, hanem megóvhatnak minket diszkomfortos élményektől, esetlegesen kellemetlen sérülésektől. 

Hogyan történik a tetőfedés? Mire kell figyelni?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy a tető az egyik legfontosabb része minden épületnek.

Sérült gyerekekre hivatkozva, kamupapírokkal gyűjtött adományokat két romániai férfi

Kaposváron 20 ezer, Siófokon valamivel több, mint ötezer forintot csaltak ki a jószándékú járókelőktől egy óra alatt, ám a rendőrök hamar elfogták őket.