„Eladhatta a kórház a kisfiamat” – Margitnak csak annyit mondtak, hogy tüdőgyulladásban meghalt az ikerbaba

Kpsvr 2022-05-11 10:07:00
A Vajdaságban élő magyar édesanya arra gyanakszik, eladhatták a teljesen egészségesen megszületett gyermekét a kórházból. Hatalmas botrányt okozott egész szerbiában, mikor kiderült: évtizedeken keresztül rabolták el az egészséges gyermekeket a kórházakból és adták tovább őket nyugatra örökbefogadó szülőknek. Tóth Margit pár napig láthatta 1971-ben megszületett ikreit, de egyszer csak jött az orvos és közölte: egyikük tüdőgyulladásban meghalt.

– Makk egészségesen, természetes úton hoztam világra a fiaimat 1971. augusztus 31-én. Meg is nézhettem őket, aztán még négy napig rendszeresen hozták oda az ágyamhoz a babákat etetésre. Aztán a főorvos váratlanul hozzám vágta, hogy az egyikük, Tivadar meghalt, de „ne aggódjak, még fiatal vagyok, lehetnek még gyerekeim”. Egy papírcetlire azt írták, tüdőgyulladást kapott, de nekem meg sem mutatták, a kis testét pedig sosem adták ki, nem temethettük el, pedig még egy hónapig bent voltam a másik fiammal, Rolanddal mondta el a szörnyű történetet a Blikknek Tóth Margit.

Margit, Roland nevű gyermekével. Csak őt vihette haza magával a kórházból 1971-ben / Fotó: Fuszek Gábor

Az ikrek születésekor az asszony mindössze 21 éves volt, a férje, János akkor katonaként teljesített szolgálatot, a szülei pedig nagyon betegek voltak, így senkire nem támaszkodhatott abban, hogy megbizonyosodjon a kórház állításáról. A történtek akkor vettek fordulatot, amikor évtizedekkel később kiderült:

az 1970-es évektől kezdve csecsemők ezrei tűntek el a szerbiai kórházakból, az anyáknak az orvosok azt mondták, gyermekük meghalt, de a jelek szerint a babákat a kórházi személyzet eladta pénzes örökbefogadóknak, többnyire külföldre.

A szülők, valamint az EU és az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására a kormány még egy testületet is létre hozott annak kiderítésére, mi lett a sorsa azoknak az újszülötteknek, akiket annak idején a szülészeti osztályokról raboltak, majd adtak el gyermekvásárlóknak.

– Amikor először hallottam erről, azonnal felötlött bennem, hogy eladhatta a kórház a kisfiamat. Elmentem a kórházba, hogy megnézzem a kartonomat, utánanyomozzak, de mindhiába. Azóta beszéltem több édesanyával is, akiknek szintén így jártak. Érdekes, mindegyik esetben vasárnapra esett az eltűnés – magyarázta a történteket a nyugdíjas asszony. Ügyvédre nincs lehetősége, így az utolsó reménye, hogy a másik fia fényképeit látva, esetleg a nyilvánosságon keresztül magára ismer és jelentkezik a halottnak hitt gyereke. A tragédia után négy évvel született egy másik fia is, aki jelenleg Budapesten él, és az ő javaslatára tették fel több nyelven is Margit közösségi oldalára a történetet.

– Nem célom, hogy kiszakítsam a családjától, de ha sikerülne megtalálni, szeretném vele tartani a kapcsolatot. Sokszor belevágtam már, hogy megkeresem, de mindig falakba ütköztem. Ez most az utolsó esélyem. Nem akarok addig meghalni, amíg ki nem derül az igazság. Kérem az Istent, adjon jelet róla, hogy él a fiam – sírta el magát Margit.

15 millióért árulták a gyerekeket

A hivatalos becslések szerint közel kétezer gyermeket raboltak el a szerb kórházakból de egyes feltételezések tízezer áldozatról beszélnek, mivel a szervezett bűnözés már az 1950-es években megszervezte a szerbiai gyermekrablásokat. Az újszülöttek többsége a skandináv országokba, illetve Németországba került, s egy-egy gyermekért akár 40 ezer eurónyi (15 millió forint) összeget fizettek az örökbefogadók.

Első siker - Segített a DNS-teszt

Az Igazságot és Igazságosságot a Babáknak nevű egyesület nemrég közölte: megszületett az első siker egy 40 éve eltűnt csecsemő ügyében. DNS-teszt igazolta, a nevelőszülőknél nevelkedett Mladan Radivojevic édesanyjának gyanúját, fiát a krusevaci kórház szülészetén 1981-ben elrabolták. A történet minden eleme megegyezik Margitéval - írja a lap.

 

Borítókép: Fuszek Gábor / Blikk

Szólj hozzá!

Tolvajt keresnek a kaposvári rendőrök

Egy Berzsenyi utcai gyorsétteremben felejtett tárcából vette ki a pénzt a képen látható, fiatl férfi.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emelt vádat a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

Saját magát ásta ki egy tömegsírból egy ukrán férfi

Az orosz támadók félholtra verték, majd fejbe is lőtték, ennek ellenére a férfi magához tért a föld alatt.

Dráma - Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

A helyi rendőrfőnök szerint ez még nem a vége, a legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le.

A tanára miatt ivott fagyállót a nyolcadikos Máté. Újra kellett éleszteni a kórházban

Tanára folyamatosan megszégyenítette az autista kisfiút, aki nem bírta tovább a zaklatást és fagyállót ivott, hogy ne kelljen iskolába mennie.

Szemen lőtte magát a pezsgősdugóval, így feladta a szakaszgyőztes a Giro d' Italia kerékpáros versenyt

Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay egyébként az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen.

Körözött német bűnözőt fogtak el Kaposváron

Többször elítélt, német állampolgárságú körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök Kaposváron.

Egy nappal szabadulása után fenyegette meg halálosan volt élettársát a somogyi férfi

Nemcsak egykori párjával és annak új férjével erőszakoskodott, hanem időközben feleségül vett új nejét is rendszeresen megverte.

Rémálom - Elrabolta az udvaron játszó hároméves gyereket egy miskolci nő

Valóra vált minden szülő rémálma: egy miskolci édesanya hároméves gyermekét rabolták el. A gyermek egyedül játszott az udvaron, mikor a 44 éves nő elrabolta.

A láthatások során molesztálta felesége lányát a somogyi férfi

A közös játékok és az együttalvás során a nemi szerve környékén simogatta a gyereket, az anya pedig, noha lánya jelezte neki, mi történik, nem csinált semmit.

Százmilliós hitelcsalás: 45 embert vádolt meg az ügyészség

Hamis külföldi munkavállalói igazolásokkal vertek át hét hazai bankot.

Verekedés a Lidlben: biztonsági őr bántalmazott egy vásárlót

Fizikailag bántalmazott egy vásárlót a Lidl biztonsági őre és alaptalanul meggyanúsította, hogy lopott.

Gyalog kellett hazamennie, ezért összeverte az apját

Az idős férfi két falu között nem vette fel a kocsijába a fiát, aki dühében a kocsmában összeverte és -rugdosta.

Kokaint találtak Berki Krisztián lakásán, már elfogták a dílert

Berki Krisztián lakásán kokaint találtak, de már elfogta a rendőrség azt a dílert, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adhatta el a drogot a celebnek, akit péntek reggel kislánya holtan talált a IX. kerületi otthonukban.

Újabb bombariadó volt az egyik bevásárlóközpontban

Ismét bombariadó volt egy bevásárlóközpontban. A célpont az Allee volt.

Összeverekedtek a gamási asszonyok

A játszótéren esett egymásnak két nő Gamáson.

Donáth Anna babát vár, így a Momentum elnöki tisztségéért sem indul

Donáth Anna jelenleg a Momentum elnöke, aki Fekete-Győr Andrást váltotta ebben a pozícióban. Néhány napja felrőppent a hír, hogy gyermeket vár, amit most Facebook oldalán is megerősített. Az elnökségért így már nem indul.

Újra Jakab Pétert választották a Jobbik elnökévé

A párt küldöttei újra lehetőséget adtak a régi-új vezetőnek.

Berki Krisztián kislánya azt hitte, apja csak alszik és betakarta a holttestet

Berki Krisztián kislánya találta meg a teraszon fekvő apja holttestét, de azt hitte csak alszik és betakarta.