Tanúvallomást tett a fideszes Bánki Erik a Kaposvári Törvényszéken

Kpsvr 2022-05-11 11:29:00
Bánki azt mondja, semmi köze a Volvo-gatehez. Hadházy Ákos azért feljelentést tesz az ügyben.

Kedden tanúvallomást tett Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő a Kaposvári Törvényszéken az úgynevezett Volvo-gate ügyében, amelyet részletes cikkekben a Szabad Pécs portál tárt fel évekkel ezelőtt - írja az Azonnali.

Az ügy röviden az, hogy Pécs közlekedési cége, a Tüke Busz Zrt. le szerette volna cserélni a város autóbusz flottáját 2014-ben. Több száz buszt szerettek volna lecserélni, és szerettek volna minél kevesebbet költeni rá, ezért – bár kicsi volt az esély, hogy egyszerre ennyi járművet szerezhessenek – a használtakat részesítették előnyben. Az év végén aztán a cég arról értesült, hogy Hollandiában, pontosabban Bredában éppen meg akarnak szabadulni a jó állapotban levő Volvo-buszoktól.

A Szabad Pécs birtokába jutott levélből kiderül, hogy a pécsieknek a Volvo Hungária adta a tippet, és elmondták azt is, mennyiért lehetne ezeket megszerezni. A következő év a város közgyűlése ki is írta a közbeszerzést a 3,5 milliárdos buszvásárlásról, csakhogy erre az ajánlatot nem a Volvo által ajánlott cég tette meg, hanem egy Bus & Coach Trade nevű másik holland cég indult el egyedül.

Ez a cég ugyanazokat a buszokat akarta eladni Pécsnek, amelyeket korábban a Volvo ajánlott, hiszen – bár semmilyen tapasztalata nem volt előzőleg a vállalatnak ilyesmiben – előzőleg megszerezték a buszokra az opciós értékesítési jogot, a 3,5 milliárd forint meg 700 millióval volt több, mint amennyiért a Volvo előzőleg ajánlotta a buszokat.  

A vásárlás során felbukkant egy másik cég, a Tüke Busz Zrt vezérigazgató-helyettesének a vállalata, az Autopark Kft volt ugyanis az, amely Pécsre szállította a használt buszokat. Az eset pikantériája, hogy a gyanú szerint az a Csengő Andrásnál, Hollandia egykori tiszteletbeli pécsi koznukljánál landolt a 700 milliós különbözet, ugyanis kisvártatva a pécsi buszbeszerzés után több száz milliót vett ki egy szerbiai bankszámláról.

A pénzt egy holland számlára akarta rakni, onnan meg utalta volna tovább Thaiföldre.  Az illetékes holland bank alkalmazottai értesítették a hatóságokat, és amikor Csengő visszatért, már rendőrök várták.

Hollandiában nyomozás indult, és a magyar hatóságok is léptek, hűtlen kezelés vádjával indítottak eljárást. Az ügynek vádlottja a buszokat Pécsre leszállító Paiger István, aki időközben elhunyt, Csengő András egykori tiszteletbeli konzul és Patzek Endre, akinek a thaiföldi számlájára Csengő utalni akart.

Patzek több szálon is kötődik Bánki Erikhez. Kettejük kapcsolata a 444 2016-os cikkéből is kiderül, ő volt ugyanis Bánki rejtegetett német cégének az ügyvezetője. Bánki és a beszerzés politikai felelőse, az akkor már szintén országgyűlési képviselő Csizi ráadásul épp a buszos tranzakció idején, 2015 áprilisában utazott Hollandiába.

Bánki Erik úgy jön a képbe, hogy Patzekhez számos kapcsolat fűzi, ahogy a 444 cikkéből kiderül. Ő és a buszbeszerzésért felelős Csízi Péter pont akkor utaztak Hollandiába, amikor a tranzakciót megejtették. A kaposvári bíróságon Bánki Erik azt mondta, egy koncert miatt mentek ki, csupán véletlen egybeesés, hogy pont akkor.

Bánki Erik a kaposváriaknak is ismerős lehet, hiszen többször volt Gelencsér Attila vendége is. Egyik ilyen rendezvényen Gelencsér azzal büszkélkedett: "Somogy megyében már 40 ezer és Kaposváron és környékén, a választókerületemben már 10 ezer aláírás gyűlt össze a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtés során.

Borítókép: Gelencsér Attila Facebook oldala

Szólj hozzá!

Tolvajt keresnek a kaposvári rendőrök

Egy Berzsenyi utcai gyorsétteremben felejtett tárcából vette ki a pénzt a képen látható, fiatl férfi.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emelt vádat a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

Saját magát ásta ki egy tömegsírból egy ukrán férfi

Az orosz támadók félholtra verték, majd fejbe is lőtték, ennek ellenére a férfi magához tért a föld alatt.

Dráma - Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

A helyi rendőrfőnök szerint ez még nem a vége, a legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le.

A tanára miatt ivott fagyállót a nyolcadikos Máté. Újra kellett éleszteni a kórházban

Tanára folyamatosan megszégyenítette az autista kisfiút, aki nem bírta tovább a zaklatást és fagyállót ivott, hogy ne kelljen iskolába mennie.

Szemen lőtte magát a pezsgősdugóval, így feladta a szakaszgyőztes a Giro d' Italia kerékpáros versenyt

Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay egyébként az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen.

Körözött német bűnözőt fogtak el Kaposváron

Többször elítélt, német állampolgárságú körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök Kaposváron.

Egy nappal szabadulása után fenyegette meg halálosan volt élettársát a somogyi férfi

Nemcsak egykori párjával és annak új férjével erőszakoskodott, hanem időközben feleségül vett új nejét is rendszeresen megverte.

Rémálom - Elrabolta az udvaron játszó hároméves gyereket egy miskolci nő

Valóra vált minden szülő rémálma: egy miskolci édesanya hároméves gyermekét rabolták el. A gyermek egyedül játszott az udvaron, mikor a 44 éves nő elrabolta.

A láthatások során molesztálta felesége lányát a somogyi férfi

A közös játékok és az együttalvás során a nemi szerve környékén simogatta a gyereket, az anya pedig, noha lánya jelezte neki, mi történik, nem csinált semmit.

Százmilliós hitelcsalás: 45 embert vádolt meg az ügyészség

Hamis külföldi munkavállalói igazolásokkal vertek át hét hazai bankot.

Verekedés a Lidlben: biztonsági őr bántalmazott egy vásárlót

Fizikailag bántalmazott egy vásárlót a Lidl biztonsági őre és alaptalanul meggyanúsította, hogy lopott.

Gyalog kellett hazamennie, ezért összeverte az apját

Az idős férfi két falu között nem vette fel a kocsijába a fiát, aki dühében a kocsmában összeverte és -rugdosta.

Kokaint találtak Berki Krisztián lakásán, már elfogták a dílert

Berki Krisztián lakásán kokaint találtak, de már elfogta a rendőrség azt a dílert, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adhatta el a drogot a celebnek, akit péntek reggel kislánya holtan talált a IX. kerületi otthonukban.

„Eladhatta a kórház a kisfiamat” – Margitnak csak annyit mondtak, hogy tüdőgyulladásban meghalt az ikerbaba

A Vajdaságban élő magyar édesanya arra gyanakszik, eladhatták a teljesen egészségesen megszületett gyermekét a kórházból. Hatalmas botrányt okozott egész szerbiában, mikor kiderült: évtizedeken keresztül rabolták el az egészséges gyermekeket a kórházakból és adták tovább őket nyugatra örökbefogadó szülőknek. Tóth Margit pár napig láthatta 1971-ben megszületett ikreit, de egyszer csak jött az orvos és közölte: egyikük tüdőgyulladásban meghalt.

Újabb bombariadó volt az egyik bevásárlóközpontban

Ismét bombariadó volt egy bevásárlóközpontban. A célpont az Allee volt.

Összeverekedtek a gamási asszonyok

A játszótéren esett egymásnak két nő Gamáson.

Donáth Anna babát vár, így a Momentum elnöki tisztségéért sem indul

Donáth Anna jelenleg a Momentum elnöke, aki Fekete-Győr Andrást váltotta ebben a pozícióban. Néhány napja felrőppent a hír, hogy gyermeket vár, amit most Facebook oldalán is megerősített. Az elnökségért így már nem indul.

Újra Jakab Pétert választották a Jobbik elnökévé

A párt küldöttei újra lehetőséget adtak a régi-új vezetőnek.