Testvérem egy napos korában meghalt, ezért utaztam Csernobilba

Kpsvr 2022-05-11 09:29:00
Testvérem 1986-ban, egy napos korában elhunyt. Nem bizonyított, de valószínűleg a sugárzás okozta a halálát. Édesanyám később mesélt nekem a katasztrófáról, én pedig sokat olvastam róla és aztán belemélyedtem - interjú Horváth Hajnalkával, a Négyes Blokk szerkesztőjével és amatőr kutatóval.

Az Ugytudjuk.hu készített interjút Horváth Hajnalka amatőr kutatóval, aki csernobili tapasztalatairól mesél. A fotókat Preiner Tibor készítette.

Honnan jött az ötlet, hogy ki szeretnél utazni a Zónába?

Személyes vonatkozás van mögötte. Testvérem 1986-ban, egy napos korában elhunyt. Nem bizonyított, de valószínűleg a sugárzás okozta a halálát. Édesanyám később mesélt nekem a katasztrófáról, én pedig sokat olvastam róla és aztán belemélyedtem. Volt egy idő, amikor inkább átpörgettem ezeket a cikkeket, végül átértékelődött bennem minden és elkezdtem kötődni Csernobil történetéhez. 2019-ben egy weblapot is indítottam, a Négyes Blokkot. Fura ezt mondani, de megszerettem a Zónát és elhatároztam, hogy szeretnék odamenni. Létezik egy számítógépes játék, a S.T.A.L.K.E.R. sorozat, ami szintén megfogott, és az ezzel kapcsolatos könyveket is olvasom, ez is mélyítette az érdeklődést.

Mégis, mi volt az a pont, amikor sikerült "megindulnod"?

Nemrég egy fotós barátom szólt, hogy szeretne a Zónába utazni. Akkor pedig azt mondtam, hogy most, vagy soha. Volt egy megérzésem, hogy talán soha többé nem is lesz rá alkalom. 2020-ban súlyos erdőtüzek voltak, és egy ideje a háborús konfliktus lehetősége is lógott a levegőben.

Akkor megvolt az elhatározás. Mit kellett hozzá tenned?

Lehetett utakat szervezni direkt erre alakult cégekkel, azt viszont szerintem nem lett volna érdemes összehozni. Ők megmutatták volna a legismertebb helyeket, magából a Zónából viszont nem sok mindent látsz. Én kicsit mérges is vagyok az HBO sorozatára, mert a megjelenése óta nagyon felkapott lett a hely, volt példa vandalizmusra is. Ugyanakkor ki lehetett menni magánúton, én is így oldottam meg. A privát túrák sokkal több lehetőséget hordoztak. Az idegenvezetők, akiknek van megfelelő engedélyük, maguk is bevihetnek embert, mi is így jutottunk be.

A Zóna 30 kilométeres határánál van a Dityatki ellenőrzőpont, ott elkérték az útlevelet és egyéb papírokat. Adtak egy dózismérőt és egy belépési engedélyt, amit rendszeresen fel kellett mutatni. Mi Csernobil városában aludtunk, a 30 kilométeres Zónán belül, de vannak ellenőrzőpontok a reaktortól 10 kilométerre is. Nagyon szigorúan nézik az engedélyeket, papírokat, sokszor fel kell mutatni.

Milyen a forgalom, nagyon sokan akarnak bejutni, és gördülékeny a folyamat, vagy inkább egyedileg léptetnek be?

Nem tudom, hogy korábban, az HBO-s sorozat előtt mi volt ott, most viszont elszörnyülködtem, meglepő volt. Sok turistát láttam, buszokkal hordták őket, főleg a hétvégi napon amikor ott voltam. Mi szerdától péntekig jártunk a kizárási övezetben, és főként pénteken rengetegen jöttek. Nagy üzletet csináltak Csernobilból.

Mesélj kérlek először a környezetről, mit tapasztaltál, mi fogott meg igazán? Olyan volt, mint a képeken?

Voltam a Vörös-erdőben, ami onnan kapta a nevét, hogy a radioaktív kihullás utáni napokban ez a fenyőerdő vörösesbarna árnyalatot vett fel. A baleset után lebuldózerezték, de még így is ez a környék egyik legszennyezettebb része, tele van úgynevezett „forró pontokkal”. A felhúzott kocsiablak mellett is ordított a sugárzásmérő. Megnéztük Pripjaty település híres útjelzőtábláját. Említettem, hogy nemrég tűz volt a Zónában, ennek nyomát is láttam. Szomorú volt. De például az egyik tizenhatemeletes lakóház erkélyéről kinőtt egy facsemete. És annak ellenére, hogy mindenki csak a halálról beszél a terület kapcsán, látni azt is, hogy az élet újra átvette az irányítást. A növények újraélednek, az állatok szaporodnak. Jó volt tapasztalni, hogy van remény, hogy az élet le tudja győzni a halált. Ez a Zóna valódi szépsége szerintem.

Érezted magad veszélyben?

Itt nem is a szálló por vagy a sugárzás az igazán veszélyes, hanem a lassan összeroskadó épületek. Nagyobb sugárdózist szenvedsz el egy hosszú repülőúton, mint a Zónában. Itt az a veszélyes, ha rosszul lépsz és elesel. Sok lépcsőházban már a korlátok is hiányoztak. Voltam a Jupiter nevű gyárban, egyik terme mára egy botanikus kertre hasonlít. Az épületekben még látni gépeket, berendezéseket, de a paneleket eléggé kifosztották. A helyi kórházban a fogorvosi rendelőben még az asztalon álltak az elkészült protkók.

Mindemellett ha jól láttam a fotóidon, jártál az atomerőműben is.

Igen, 2000-ben állították le az akkor még működő 3-as blokkot, de olyan 2500 ember a mai napig dolgozik az erőműben, tulajdonképpen az áramhálózatnak egy elosztójában. De például a megmaradt sugárzó elemekkel is van még munka. Az erőműben egy 40 fős csoportba szerveztek be minket, a belépéskor mindenkit megnéztek egy orvosi szobában. Ügyeltek a biztonságunkra.

Az egyik legjobb élményem az volt, amikor az "aranyfolyosón" mentünk végig. Ez a sugárzás miatt lett ilyen színű a baleset idején. Láttam az ablakból a felrobbant 4-es reaktor szarkofágját, és rengeteg berendezést is persze.

Láttam nagy piros gombot, amit szívesen megnyomtál volna?

Ha az AZ-5-ös kapcsolóra gondolsz, az fekete volt, egy fém burok alatt. Bevallom, a 4-es blokkban az élmény hatására zavarba jöttem. A vezérlőteremben majdnem el is felejtettem fotót kérni. 

Voltunk több teremben is, a 3-as vezérlőtől elkezdve a 3-as reaktorcsarnokig. Láttam egy likvidátorok által használt analóg számítógépet is, az úgynevezett "KALAS"-t, és jártunk a bunkerben is, a nagy tárgyalóasztalnál. A túra amúgy 4 órás volt, és végig maszkot kellett viselnünk, de nem a sugárveszély, hanem a covid miatt.

Az egész létesítményben érezni lehetett, hogy itt valami szörnyűség történt. Én mégis azt gondolom, hogy itt, és az egész Zónában nemcsak a halált és a pusztulást, hanem az életet, a terület szépségét is fel lehet fedezni.

 

Szólj hozzá!

Tolvajt keresnek a kaposvári rendőrök

Egy Berzsenyi utcai gyorsétteremben felejtett tárcából vette ki a pénzt a képen látható, fiatl férfi.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emelt vádat a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

Saját magát ásta ki egy tömegsírból egy ukrán férfi

Az orosz támadók félholtra verték, majd fejbe is lőtték, ennek ellenére a férfi magához tért a föld alatt.

Dráma - Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

A helyi rendőrfőnök szerint ez még nem a vége, a legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le.

A tanára miatt ivott fagyállót a nyolcadikos Máté. Újra kellett éleszteni a kórházban

Tanára folyamatosan megszégyenítette az autista kisfiút, aki nem bírta tovább a zaklatást és fagyállót ivott, hogy ne kelljen iskolába mennie.

Szemen lőtte magát a pezsgősdugóval, így feladta a szakaszgyőztes a Giro d' Italia kerékpáros versenyt

Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay egyébként az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen.

Körözött német bűnözőt fogtak el Kaposváron

Többször elítélt, német állampolgárságú körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök Kaposváron.

Egy nappal szabadulása után fenyegette meg halálosan volt élettársát a somogyi férfi

Nemcsak egykori párjával és annak új férjével erőszakoskodott, hanem időközben feleségül vett új nejét is rendszeresen megverte.

Rémálom - Elrabolta az udvaron játszó hároméves gyereket egy miskolci nő

Valóra vált minden szülő rémálma: egy miskolci édesanya hároméves gyermekét rabolták el. A gyermek egyedül játszott az udvaron, mikor a 44 éves nő elrabolta.

A láthatások során molesztálta felesége lányát a somogyi férfi

A közös játékok és az együttalvás során a nemi szerve környékén simogatta a gyereket, az anya pedig, noha lánya jelezte neki, mi történik, nem csinált semmit.

Százmilliós hitelcsalás: 45 embert vádolt meg az ügyészség

Hamis külföldi munkavállalói igazolásokkal vertek át hét hazai bankot.

Verekedés a Lidlben: biztonsági őr bántalmazott egy vásárlót

Fizikailag bántalmazott egy vásárlót a Lidl biztonsági őre és alaptalanul meggyanúsította, hogy lopott.

Gyalog kellett hazamennie, ezért összeverte az apját

Az idős férfi két falu között nem vette fel a kocsijába a fiát, aki dühében a kocsmában összeverte és -rugdosta.

Kokaint találtak Berki Krisztián lakásán, már elfogták a dílert

Berki Krisztián lakásán kokaint találtak, de már elfogta a rendőrség azt a dílert, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adhatta el a drogot a celebnek, akit péntek reggel kislánya holtan talált a IX. kerületi otthonukban.

„Eladhatta a kórház a kisfiamat” – Margitnak csak annyit mondtak, hogy tüdőgyulladásban meghalt az ikerbaba

A Vajdaságban élő magyar édesanya arra gyanakszik, eladhatták a teljesen egészségesen megszületett gyermekét a kórházból. Hatalmas botrányt okozott egész szerbiában, mikor kiderült: évtizedeken keresztül rabolták el az egészséges gyermekeket a kórházakból és adták tovább őket nyugatra örökbefogadó szülőknek. Tóth Margit pár napig láthatta 1971-ben megszületett ikreit, de egyszer csak jött az orvos és közölte: egyikük tüdőgyulladásban meghalt.

Újabb bombariadó volt az egyik bevásárlóközpontban

Ismét bombariadó volt egy bevásárlóközpontban. A célpont az Allee volt.

Összeverekedtek a gamási asszonyok

A játszótéren esett egymásnak két nő Gamáson.

Donáth Anna babát vár, így a Momentum elnöki tisztségéért sem indul

Donáth Anna jelenleg a Momentum elnöke, aki Fekete-Győr Andrást váltotta ebben a pozícióban. Néhány napja felrőppent a hír, hogy gyermeket vár, amit most Facebook oldalán is megerősített. Az elnökségért így már nem indul.

Újra Jakab Pétert választották a Jobbik elnökévé

A párt küldöttei újra lehetőséget adtak a régi-új vezetőnek.